ΝΕΑ

Live Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική του στέψη – Λεπτό προς λεπτό το τελετουργικό

Η ώρα για την ιστορική στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ έχει φθάσει. Τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται στο κέντρο του Λονδίνου ενόψει της στέψης του μονάρχη και της συζύγου του, Καμίλα. Δείτε LIVE εικόνα από τα γεγονότα στη βρετανική πρωτεύουσα και ενημερωθείτε, λεπτό προς λεπτό, για όλες τις λεπτομέρειες της μεγαλοπρεπούς τελετής και για τα παρασκήνια της στέψης!

 

13:00: Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον παρόντες στην τελετή

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ της Ουαλίας και η Αικατερίνη, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έφτασαν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

12:55: Ο βασιλιάς Κάρολος φθάνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ

12:38: Ο πρίγκιπας Χάρι φθάνει στο Αβαείο

Ο δούκας του Σάσεξ, ο οποίος βρίσκεται στο Αβαείο χωρίς τη σύζυγό του, Μέγκαν, φαινόταν χαρούμενος και χαλαρός καθώς έμπαινε στον ναό με τις ξαδέρφες του, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, κόρες του πρίγκιπα Άντριου.

Ο Χάρι αναμένεται να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειοα μόνο για μερικές ώρες μετά την τελετή, πριν πετάξει πίσω στις ΗΠΑ για τα γενέθλια του γιου του, Άρτσι.

12:24: Ξεκινά η πομπή του Καρόλου προς το Αβαείο

Ο βασιλιάς Κάρολος ξεκινά την πορεία του προς το Αβαείο του Γουέστμινστερ. Η άμαξα που μεταφέρει τον Κάρολο και την Καμίλα μόλις διέβη την κεντρική Πύλη του Μπάκιγχαμ, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της λεγόμενης «Πομπής του Βασιλιά».

Το ταξίδι της επιστροφής του εστεμμένου πια Καρόλου στο Μπάκιγχαμ ονομάζεται «Πομπή της Στέψης» και θα έχει πολύ μεγαλύτερη συνοδεία.

12:12: Το εσωτερικό του Αβαείου του Γουέστμινστερ, αυτή την στιγμή:

12:02: Η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχόλ, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν και πολλοί ακόμα προσκεκλημένοι του βασιλιά έχουν φθάσει στο Αβαείο του Γουέστμιστερ.

Τζιλ Μπάιντεν

Περισσότερα από 8.000 άτομα παρακολούθησαν τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953. Η λίστα των καλεσμένων του Βασιλιά Καρόλου είναι πολύ μικρότερη, με περίπου 2.000 άτομα προσκεκλημένα.

Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, εκπρόσωποι των Βουλών, αρχηγοί κρατών και άλλα μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο.

11:57: Σημαντική αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο του Λονδίνου. Η Met Police μόλις σχολίασε τις συλλήψεις διαδηλωτών κατά της μοναρχίας σήμερα το πρωί, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επικεφαλής της ομάδας Republic. Η αστυνομία είπε ότι μια «σημαντική αστυνομική επιχείρηση» βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Λονδίνου. Ανακοίνωσε επίσης  ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή του St Martin’s Lane ως ύποπτοι για συνωμοσία για την πρόκληση δημόσιας όχλησης και άλλα τρία άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή του Wellington Arch.

Τι θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος στην στέψη; Για την στέψη, ο Κάρολος θα ενδυθεί το χρυσό πανωφόρι, ένα κομμάτι που δημιουργήθηκε το 1911 για τη στέψη του βασιλιά Γεώργιου του Ε’. Στη συνέχεια φορέθηκε από τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ στη στέψη του το 1937 και από τη βασίλισσα Ελισάβετ στη στέψη της το 1953.

 

Πάνω από το πανωφόρι θα φορέσει τον λεγόμενο αυτοκρατορικό μανδύα, που είναι φτιαγμένος από ύφασμα με χρυσές και ασημένιες λεπτομέρειες και μετάξι. Επίσης, ο Κάρολος θα ενδυθεί την ζώνη του ξίφους, φτιαγμένη από ύφασμα με χρυσές λεπτομέρειες. Εκεί θα τοποθετηθεί το ξίφος της Προσφοράς.

Τέλος, ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, γνωστό και ως Αυτοκρατορικό στέμμα του Κράτους. Είναι το ίδιο με το οποίο η Ελισάβετ είχε στεφθεί βασίλισσα το 1953.

Το στέμμα της Καμίλα ανήκει στη βασίλισσα Μαρία και αναδιαμορφώθηκε με τα διαμάντια Cullinan, τα οποία ήταν μέρος της προσωπικής συλλογής κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ που συχνά τα φορούσε ως καρφίτσες.

11:42: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας και η Καμίλα καταφθάνουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενόψει των ενθρονίσεών τους.

Η Καμίλα, η δεύτερη σύζυγός του, θα είναι γνωστή ως βασίλισσα Καμίλα, μετά την τελετή. Μέχρι στιγμής, αναφέρεται ως «βασιλική σύζυγος Καμίλα».

Πόσο θα κοστίσει η στέψη; Μέχρι στιγμής, ο προϋπολογισμός της στέψης δεν έχει δημοσιευθεί κάπου επίσημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun,  ωστόσο, το σαββατοκύριακο της στέψης του νέου μονάρχη θα κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 100 εκατομμύρια λίρες. Το κόστος διπλασιάζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror  – και ανέρχεται στις 250 εκατομμύρια λίρες.

Τα επίσημα στοιχεία του συνολικού κόστους αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αρκετούς μήνες μετά τη στέψη, όχι πριν από τον Ιούνιο.

Το κόστος της στέψης θα καλυφθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή η τελετή έχει χαρακτηριστεί ως κρατική εκδήλωση. Επομένως, όλο το κόστος θα καλυφθεί από τους φορολογούμενους. Αν τελικά αυτό εκτιμάται γύρω στα 100 εκατομμύρια λίρες, αντιστοιχεί σε 1,5 λίρα ανά πολίτη.

Ένας Έλληνας μαέστρος θα ψάλει στην στέψη: Ανάμεσα στους Βρετανούς μουσικούς, που θα επενδύσουν μουσικά την τελετή της στέψης του Καρόλου, είναι και ένας καλλιτέχνης με καταγωγή από τα Καλάβρυτα.

Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Λίγκα, ο οποίος επιμελείται την ελληνορθόδοξη μουσική και τους βυζαντινούς ύμνους που θα ακουστούν στην τελετή. Είναι μια προσωπική επιλογή του βασιλιά, ο οποίος επιθυμεί να τιμήσει τις ελληνικές ρίζες του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου. Συγκεκριμένα, ο ψαλμός 71 του Δαυίδ θα ακουστεί κατά τη διάρκεια της στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ σε λίγη ώρα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.

10:50: Συνελήφθησαν μέλη της αντιβασιλικής οργάνωσης «Republic» μαζί με τον αρχηγό τους, Γκρέιαμ Σμιθ. Τα μέλη της οργάνωσης ξεφόρτωναν ένα φορτηγάκι με πλακάτ, ακριβώς βόρεια της πλατείας Τραφάλγκαρ.

«Δεν έχει συνταγματική αξία, δεν απαιτείται, και ακόμη και αν δεν την κάναμε, ο Κάρολος θα ήταν ακόμα βασιλιάς», δήλωσε ο Σμιθ για την στέψη.

 

Ορισμένοι διαδηλωτές κατά της στέψης συνετάχθηκαν, μάλιστα, με την σύζυγο του πρίγκιπα Χάρι, Μέγκαν Μαρκλ, αποκαλώντας την «Πριγκίπισσα του Λαού». Ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν εγκαταλείψει τα πριγκιπικά τους καθήκοντα και έλθει επανειλημμένα σε ρήξη με το Παλάτι.

10:46: Έφθασε στο Μπάκιγχαμ ο Αυστραλός σταρ της ροκ, Νικ Κέιβ. Ανακοινώνοντας ότι θα τραγουδήσει στην στέψη, ο Κέιβ είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις αρκετών θαυμαστών του.

Ο τραγουδιστής δήλωσε πως δεν είναι φιλοβασιλικός ή φιλομοναρχικός, ωστόσο νιώθει μία ανεξήγητη «συναισθηματική σύνδεση με τους βασιλείς», προσθέτοντας πως αυτό που τον ελκύει είναι «η παράξενη φύση τους, η βαθιά εκκεντρική φύση της υπόθεσης, η οποία αντικατοπτρίζει τόσο τέλεια την μοναδική παραξενιά της ίδιας της Βρετανίας».

10:30: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί μια στιγμή «εξαιρετικής εθνικής υπερηφάνειας» και μια «ζωηρή επίδειξη του σύγχρονου χαρακτήρα της χώρας μας».

Σε ένα tweet, ανέφερε: «Καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει μια τόσο εκθαμβωτική εκδήλωση. Αλλά δεν είναι απλώς ένα θέαμα. Είναι μια περήφανη έκφραση της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας».

 

Περιγράφει επίσης την ημέρα ως μια «πολυαγαπημένη τελετουργία μέσω της οποίας γεννιέται μια νέα εποχή», ολοκληρώνοντας το μήνυμά του με το: «God Save The King».

 Τι συμβολίζει η στέψη; Η στέψη του βασιλιά συμβολίζει την συνάντηση της μοναρχίας, της Εκκλησίας και του κράτους. Στη θρησκευτική τελετή, άλλωστε, ο μονάρχης δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα. Στη συνέχεια θα στεφθεί βασίλισσα και η Καμίλα, που όμως επέλεξε να μη φτιάξει στέμμα ειδικά για εκείνη, αλλά να φορέσει εκείνο της βασίλισσας Μαίρης.

10:00: Οι πρώτοι καλεσμένοι του βασιλιά Καρόλου καταφθάνουν στο Μπάκιγχαμ. Οι πόρτες είναι ανοιχτές και την είσοδό τους στους κήπους του Ανακτόρου έχουν κάνει ήδη περίπου 20 μέλη της Βουλής των Λόρδων, ντυμένοι με τις παραδοσιακές κόκκινες στολές τους. Αρκετοί από αυτούς βιντεοσκοπούν την περίσταση, με εύθυμη διάθεση.

09:00: Περισσότερα από 5.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων καταφθάνουν με τρένο στο Βατερλό του Λονδίνου, πριν πραγματοποιήσουν πομπή πάνω από τη γέφυρα του Γουέστμινστερ. Σύμφωνα με το δίκτυο βρετανικών σιδηροδρόμων, πρόκειται για την μεγαλύτερη μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας, από την κηδεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Υπάρχουν ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που ελπίζουν να ρίξουν μια ματιά στην πομπή του Βασιλιά αργότερα.

Πολλοί από αυτούς κατασκήνωσαν αποβραδίς, ενώ είναι εφοδιασμένοι με σημαίες, καπέλα, ψεύτικα στέμματα και φωτογραφίες του βασιλιά Καρόλου και της Καμίλα, εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός.

Οι θεατές της στέψης δεν είναι μόνο Βρετανοί. Άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου ταξίδεψαν για να παρευρεθούν στο ιστορικό γεγονός. Η Andrea Dyer, από το Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, έφτασε έξω από το Μπάκιγχαμ στις 06:00 το πρωί, για να βρει ένα σημείο με θέα το μπαλκόνι. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κόσμος κατασκήνωσε δύο μέρες πριν. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε τουλάχιστον την κορυφή της πομπής», λέει στο BBC.

LIVE πλάνα από την στέψη:

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

7 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

7 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

8 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

8 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

8 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

9 ώρες ago