ΝΕΑ

Άξιον Εστί: Ουρές από τα ξημερώματα στη Μητρόπολη Αθηνών για προσκύνημα

Να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» -από τα σημαντικότερα κειμήλια του Αγίου Ορους- περιμένουν καρτερικά οι πιστοί που από τα ξημερώματα της Πέμπτης (4/5) σχημάτισαν ουρές έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών

 

Η εικόνα που βρίσκεται στο Άγιο Όρος και σπανίως βγαίνει από το ναό του Πρωτάτου στις Καρυές όπου φυλάσσεται, έφτασε χθες, Τετάρτη (4/5) στην Αθήνα με ειδική πτήση της Aegean.

Η ιερή εικόνα, η οποία συνοδεύεται από αντιπροσωπεία αγιορειτών μοναχών, έφτασε το μεσημέρι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μεταφέρθηκε αρχικά στο παρεκκλήσι της Αγίας Δύναμης. Στη συνέχεια ξεκίνησε με μεγαλοπρεπή πομπή για τον Καθεδρικό Ναό συνοδεία αγήματος και της μπάντας του στρατού, όπου την υποδέχτηκαν ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, αρχιερείς και κληρικοί. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αθανάσιος Μαρτίνος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Επειτα τελέστηκε Δοξολογία και Ιερά Παράκληση στη Μητρόπολη Αθηνών, η οποία για δώδεκα ημέρες θα αποτελεί προσκυνηματικό κέντρο.

«Με ταπεινότητα στεκόμαστε όλοι ενώπιόν της», είπε κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, για την εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί». Μάλιστα, σημείωσε ότι, με την ευκαιρία της έλευσής της, «επαναπροσκομίζουμε τις χαρές μας, τις ελπίδες μας, τους πόνους και τους καημούς μας στο πρόσωπό της για να αντλήσουμε κουράγιο και δύναμη, για να γίνουμε περισσότερο ενεργοί ως προς το ενδιαφέρον μας για το συνάνθρωπο και την κτήση».

Η θαυματουργή εικόνα είναι «Εφέστιος» και «Προστάτις» των είκοσι Αγιορείτικων Μονών, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται σε κάθε μονή. Αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου της Κύπρου, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Μάλιστα, για λαϊκό προσκύνημα έχει τεθεί συνολικά επτά φορές, ενώ η πρώτη φορά που μεταφέρθηκε στην Αθήνα ήταν το 1963, κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Ορους.

Η δεύτερη φορά που η εικόνα ήρθε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, ήταν το 1985, κατά τα Δημήτρια. Η τρίτη ήταν τον Νοέμβριο του 1987 και τέθηκε σε προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, σε συνδυασμό με την άφιξη στην πόλη του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. Το 1994, η Ιερά Κοινότητα τη συνόδευσε στην Κύπρο, ενώ το 1999, μετά τους σεισμούς, μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Αργότερα, το 2012, το «Αξιον Εστί» ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, ενώ το 2022 παρέμεινε για έξι μέρες στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή.

Ο ερχομός της στην Αθήνα ήταν ένα παλαιότερο αίτημα του κ. Ιερώνυμου. Επιθυμία του Αρχιεπισκόπου ήταν να έρθει κατά την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

14 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

15 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

16 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

17 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

17 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

18 ώρες ago