ΝΕΑ

Ρωσία: «Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τα drones στο Κρεμλίνο», λέει το Κίεβο – Για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν μιλά η Μόσχα

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, μια επίθεση που η Μόσχα απέδωσε στο Κίεβο, τόνισε σήμερα Τετάρτη (3/5) η ουκρανική προεδρία.

 

Ο γραμματέας Τύπου του Ουκρανού προέδρου, Σέρχιι Νικιφόροφ, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη επίθεση drone στο Κρεμλίνο στις 3 Μαΐου, καθώς στόχος του Κιέβου είναι να απελευθερώσει ουκρανικά εδάφη που κατέχονται από τα ρωσικά στρατεύματα και όχι τη Μόσχα.

«Δεν έχουμε πληροφορίες για τις λεγόμενες νυχτερινές επιθέσεις στο Κρεμλίνο, αλλά όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρόεδρος Ζελένσκι, η Ουκρανία κατευθύνει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και πόρους για την απελευθέρωση των εδαφών της και όχι για την επίθεση άλλων», είπε ο Νικιφόροφ στο BBC.

 

«Όσο για τα drones πάνω από το Κρεμλίνο. Όλα είναι προβλέψιμα… Η Ρωσία προετοιμάζει ξεκάθαρα μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση. Γι’ αυτό συλλαμβάνει πρώτα μια μεγάλη υποτιθέμενη ανατρεπτική ομάδα στην Κριμαία. Και μετά επιδεικνύει “drones πάνω από το Κρεμλίνο”.

Πρώτα απ ‘όλα, η Ουκρανία διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για ποιο λόγο; Αυτό δεν λύνει κανένα στρατιωτικό ζήτημα. Αλλά δίνει λόγους στις ρωσικές δυνάμεις να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις της σε πολίτες…

Δεύτερον, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων και περιστατικών που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη των ρωσικών δυνάμεων. Η εμφάνιση μη αναγνωρισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή στην επικράτεια του Κρεμλίνου μπορεί να υποδηλώνει μόνο τις αντάρτικες δραστηριότητες των τοπικών δυνάμεων αντίστασης.

Όπως γνωρίζετε, τα drones μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό κατάστημα… Η απώλεια του ελέγχου εξουσίας στη χώρα από τη φατρία του Πούτιν είναι προφανής. Αλλά από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει επανειλημμένα μιλήσει για τον απόλυτο έλεγχό της στον αέρα. Με μια λέξη, κάτι συμβαίνει στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά σίγουρα χωρίς τα drones της Ουκρανίας πάνω από το Κρεμλίνο…», δήλωσε από πλευράς του ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.

Eκτιμήσεις για επίθεση από Ρώσους αντιφρονούντες

«Φάνηκε ότι το drone στο Κρεμλίνο εκτοξεύτηκε από Ρώσους παρτιζάνους από την περιοχή της Μόσχας. Ερωτήσεις: 1. Πώς μπόρεσε ένα drone να περάσει όλη την αεράμυνα που είχε τοποθετηθεί στη Μόσχα; Α, και πώς νιώθουν σήμερα οι επικεφαλής της ρωσικής αεράμυνας, ο Σόιγκου και ο Γερασίμοφ;» διερωτήθηκε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Άντον Γκεραστσένκο.

Ρωσία: Drones πήγαν να επιτεθούν στο Κρεμλίνο – Στο «στόχαστρο» ο Πούτιν; [βίντεο]

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά drones, ενώ κατηγορεί το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν και καταγγέλλει «τρομοκρατική ενέργεια», την παραμονή των εορτασμών της «Ημέρας της Νίκης» και της παρέλασης της 9ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ην νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, «δύο drones που στόχευαν το Κρεμλίνο εξουδετερώθηκαν χάρη στην χρησιμοποίηση των συστημάτων ραντάρ», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία. «Θεωρούμε τις ενέργειες αυτές τρομοκρατική απόπειρα και επίθεση κατά της ζωής του προέδρου» Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν δεν τραυματίσθηκε και δεν υπάρχουν υλικές ζημίες στο Κρεμλίνο.

 

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο τη στιγμή της επίθεσης, αλλά στην κατοικία του κοντά στη Μόσχα. Αυτή την στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones. Η Μόσχα ανακοίνωσε, μάλιστα, πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτή την επίθεση «όπου και όποτε κρίνει σκόπιμο».

 

«Βόμβα» από τον γερμανικό Τύπο: Η Ουκρανία προσπάθησε να σκοτώσει τον Πούτιν με εκρηκτικά [εικόνες]

Στις 27/4, η γερμανική εφημερίδα Bild υποστήριζε πως η Ουκρανία είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με ένα drone καμικάζι φορτωμένο με εκρηκτικά, αλλά η άκρως μυστική αποστολή  απέτυχε, αφού το drone συνετρίβη λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο τους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να εκτόξευσαν το drone UJ-22, φορτωμένο με 17 κιλά εκρηκτικά, από την Ουκρανία την Κυριακή (24/5) με στόχο να φτάσουν σε μια νεόδμητη βιομηχανική περιοχή κοντά στη Μόσχα, όπου επρόκειτο να επισκεφθεί ο Πούτιν, σύμφωνα με την Bild.

Αλλά πριν το φονικό drone φτάσει στο βιομηχανικό πάρκο Rudnevo με την προφανή αποστολή του να δολοφονήσει τον Πούτιν, συνετρίβη μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο, ισχυρίστηκε η Bild επικαλούμενη ένα tweet του Ουκρανού ακτιβιστή Γιούρι Ρομανένκο.

Ο Ρομανένκο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στενούς δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου , ισχυρίστηκε ότι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας είχαν λάβει «πληροφορίες» σχετικά με το ταξίδι του Πούτιν στη βιομηχανική περιοχή και αποφάσισαν να εκτοξεύσουν το drone σε μια προσπάθεια να δολοφονήσουν τον πρόεδρο.

Ισχυρίστηκε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος UJ-22 γεμάτο με 17 κιλά πλαστικών εκρηκτικών C4 που συνετρίβη στο χωριό Voroskogo, 12 μίλια ανατολικά του βιομηχανικού πάρκου Rudnevo, ήταν αυτό που είχαν εκτοξεύσει οι ουκρανικές δυνάμεις στο πλαίσιο του σχεδίου δολοφονίας του Πούτιν.

Σε tweet που επικαλείται η Bild, ο Ρομανένκο είπε: «Ο Πούτιν πλησίαζε. Όλοι είδαν τα νέα για το drone που πέταξε στη Μόσχα…αυτό το drone πέταξε για έναν λόγο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών μας έλαβαν πληροφορίες για το ταξίδι του Πούτιν στο βιομηχανικό πάρκο στο Rudnevo. Αντίστοιχα, το drone μας απογειώθηκε, πέταξε μέσα από όλες τις αεράμυνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συνετρίβη όχι μακριά από το βιομηχανικό πάρκο».

Ένα drone UJ-22 συνετρίβη κοντά στο χωριό Vorokogo την Κυριακή, με εικόνες που δημοσιεύτηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Telegram, που δείχνουν το κατεστραμμένο UAV σε ένα δάσος κοντά στη Μόσχα.

Το drone ήταν φορτωμένο με 30 πλαστικά εκρηκτικά C4 βάρους 17 κιλών, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από τον αμερικανικό στρατό.

Η Bild, επικαλούμενη τον Ρομανένκο, ισχυρίζεται ότι το drone υποτίθεται ότι θα συντριβόταν στο βιομηχανικό πάρκο Rudnevo και θα σκοτώσει τον Πούτιν, ο οποίος φέρεται να αναμενόταν στο σημείο την Κυριακή.

Ο προπαγανδιστής του Πούτιν, Πάβαλ Ζαρούμπιν, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι ο Πούτιν σχεδίαζε «να επισκεφτεί ένα βιομηχανικό πάρκο στη Μόσχα» χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι ο χλοοτάπητας μπροστά από το βιομηχανικό πάρκο Rudnevo είχε βαφτεί με πράσινο σπρέι. Λέγεται ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άφιξη του Πούτιν.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πότε ο Πούτιν σχεδίαζε να επισκεφθεί την τοποθεσία, δεδομένου του πόσο μυστικοπαθής είναι σχετικά με τα ταξιδιωτικά του σχέδια λόγω των φόβων για σχέδια δολοφονίας, αναφέρει η Bild.

Προφανώς ο Πούτιν δεν είχε πάει εκεί μέχρι σήμερα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα: «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο. Ο αρχηγός του κράτους δεν σχεδιάζει καμία σημαντική δημόσια εκδήλωση».

Ωστόσο, η Bild επικαλέστηκε τον Ρομανένκο που ισχυρίστηκε ότι υπήρξε απόπειρα δολοφονίας. «Λαμβάνοντας υπόψη πόσο ο Πούτιν έχει εμμονή με τη δική του ασφάλεια, αυτή η ιστορία θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για τους πύργους του Κρεμλίνου», έγραψε ο Ουκρανός.

Ο ειδικός στα ζητήματα της Ουκρανίας Σεργκέι Σουμλένι είπε στην εφημερίδα: «Είναι σαφές ότι ένα χτύπημα ακριβείας κατά του Ρώσου αρχηγού κράτους με ένα drone καμικάζι είναι μια σχεδόν αδύνατη ενέργεια.

«Αλλά το ίδιο το γεγονός ότι ένα τέτοιο drone θα έφτανε σε ένα μέρος όπου ο Πούτιν σχεδιάζει να μείνει είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για τον Ρώσο δικτάτορα».

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

16 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

17 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

17 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

17 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

18 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

18 ώρες ago