ΝΕΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση σε βάρος της παιδοκαρδιολόγου Καρατζά υπέβαλλε ο Κούγιας – Τι έγινε στην επεισοδιακή συνεδρίαση

Συνεχίστηκε την Τετάρτη (26.04.2023) η εξέταση της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά από τον Αλέξη Κούγια, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, για την υπόθεση του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας, για τον οποίον κατηγορείται η μητέρα της, Ρούλα Πισπρίγκου.

 

Η μάρτυρας στην ανακριτική της κατάθεση είχε αναφέρει ότι επικοινώνησαν μαζί της από το Καραμανδάνειο μετά την ανακοπή, ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως η επικοινωνία είχε γίνει πριν την ανακοπή, όπως έχουν καταθέσει και άλλοι γιατροί του Καραμανδανείου. «Υποβάλλω μήνυση για ψευδή κατάθεση και μακάρι να μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου γιατί η γυναίκα αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει φωτογραφίζοντας την εντολέα μου ως ένοχη. Ζητάμε την μεταβίβαση των πρακτικών στον εισαγγελέα» είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Ο Αλέξης Κούγιας ξεκίνησε την εξέταση της παιδοκαρδιολόγου  Αγγελικής Καρατζά με κατά μέτωπο επίθεση, αρχικά ρωτώντας τη για τους τίτλους σπουδών της, εάν έχει οικογένεια και λέγοντας ότι την εγκατέλειψε ο σύζυγός της!

Κούγιας: H Τζωρτζίνα είχε θέμα στην καρδιά;

Καρατζά: Δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα.

Κούγιας: Πώς μπορεί να διαπιστωθεί αν έχει φυσιολογική καρδιά;

Καρατζά: Αν υπάρχουν «καμπανάκια» για ανησυχητικά στοιχεία, το παιδί δεν είχε. Η εξέταση έδωσε φυσιολογικά, η καρδιά της ήταν φυσιολογική. Έγινε και δεύτερη εξέταση και καρδιογράφημα.

Κούγιας: Άλλη εξέταση, εκτός αυτών, υπάρχουν;

Καρατζά: Υπάρχει και η μαγνητική. Δεν έγινε, γιατί πρώτον δεν υπάρχει στο νοσοκομείο μας μαγνητικός τομογράφος και το παιδί ήταν σε πάρα πολύ βαριά κατάσταση και δεν μπορούσε να μεταφερθεί. Πριν το συμβάν δεν χρειαζόταν καν να κάνει αυτή την εξέταση.

Κούγιας: Αποκλείετε πριν την ανακοπή να υπήρχε κάτι σοβαρό που θα αναδεικνυόταν από την μαγνητική;

Καρατζά: Αποκλείω να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Για να κάνουμε μαγνητική καρδιάς δεν βλέπουμε το βάρος του παιδιού, αλλά τις διαστάσεις από την επιφάνεια του σώματος και την συσταλτικότητα. Όλα ήταν φυσιολογικά.

«Μας λέτε ότι δεν χρειάζεται να ξέρετε το φυσιολογικό βάρος της καρδιάς ενός παιδιού;», ρώτησε ο Αλέξης Κούγιας. «Τους γιατρούς τους ενδιαφέρουν οι διαστάσεις για την επιφάνεια του σώματος και η λειτουργικότητα», επέμεινε η δρ. Καρατζά.

Κούγιας: Γίνεται να μην ελήφθη υπ’ όψιν η ιατροδικαστική έκθεση του Μπουζιάνη που έλεγε ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας ζύγιζε μόλις 47 γραμμάρια (1/3 του κανονικού βάρους, το οποίο είναι 125 γραμμάρια), ήταν να πεθάνει από ανακοπή η κάποιο πρόβλημα καρδιάς; Δεν θα έπρεπε να ήταν ένα πρόσωπο που θα ελέγχεται για την καρδιά του;

Καρατζά: Το παιδί είχε φυσιολογική λειτουργία στην καρδιά του, οι εξετάσεις ήταν φυσιολογικές και στο Ωνάσειο, που είχε πάει, πάλι είχαν πει ότι το παιδί ήταν φυσιολογικό στην καρδιά.

Κούγιας: Σε κανένα νοσοκομείο δεν έγιναν οι εξετάσεις για μαγνητική καρδιάς.

Καρατζά: Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις [για να γίνουν]. Η μαγνητική καρδιάς είναι πολύ ιδιαίτερη εξέταση, την οποία κάνουν πολύ λίγα άτομα στη χώρα και σε δημόσιο χώρο δεν γίνεται πουθενά. Είναι υψηλού κόστους, θέλει πάνω από 700 ευρώ. Ελαφρά τη καρδία, με αρνητικό ιστορικό, αρνητική φυσική εξέταση, αρνητικό το καρδιογράφημα, εφόσον δεν υπάρχει καμία ένδειξη, δεν γίνεται να την κάνουμε την μαγνητική καρδίας. Κάνουμε σε παιδιά που μετά από πολλαπλά χειρουργεία καρδιάς έχουν π.χ. μυοκαρδίτιδες κ.ά. Το παιδί δεν είχε. Η καρδιά του είχε φυσιολογικές διαστάσεις. Στα 1.700 φυσιολογικά παιδιά που βλέπω τον χρόνο, θα κάνω μαγνητική καρδιάς; Θα γελάει ο κόσμος!

Κούγιας: Τα αιμοσφαίρια της Τζωρτζίνας ήταν 27.100 και έφτασαν στα 32.000 μετά την ανακοπή. Σύμφωνα με γιατρούς, το φυσιολογικό είναι 8.000-10.000. Τροπονίνη και λευκά αιμοσφαίρια σε αυξημένο ποσοστό πρέπει να μας υποψιαστούν για την ύπαρξη μυοκαρδίτιδας;

Καρατζά: Μετά την ανακοπή; Στην αύξηση της τροπονίνης οφείλεται.

Κούγιας: Εδώ βρέθηκε CPKMB 18…

Μάρτυρας: Δεν το αξιολογούμε αυτό! Έχει καταργηθεί αυτός ο δείκτης. Εφαρμόζεται πλέον μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Κούγιας: Τρίτος κόσμος είμαστε! Αυτοί οι φτωχοί γονείς έτσι αντιμετωπίστηκαν! Μην ξαναπείτε για τρίτο κόσμο! Οι συγκεκριμένοι γιατροί, τους οποίους λέτε τριτοκοσμικούς, το θεώρησαν σημαντικό και ήρθε η απάντηση ότι αντί για 18, είναι 30. Αυτή η ένδειξη έχει σχέση με την καρδιά;

Μάρτυρας: Όχι.

Πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά και του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξη Κούγια. «Μιλήσατε στη συνεργάτιδα μου; Δεν έχετε δουλειά να μιλάτε στις συνεργάτιδες μου! Θα μιλάτε στον πληθυντικό» είπε στην κ. Καρατζά ο κ. Κούγιας, με την παιδοκαρδιολόγο να απαντά: «Δεν είχα τέτοια πρόθεση. Της απευθύνθηκα και λέγοντας “κυρία βοηθέ” δεν της μίλησα στον ενικό!».

hlektragr

Recent Posts

Στην Κορώνη για τον εορτασμό της Παναγίας Ελεήστριας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Την προστάτιδά της Παναγία Ελεήστρια γιόρτασε με λαμπρότητα η Κορώνη, την Παρασκευή 10 Μαΐου, γιορτή…

7 ώρες ago

Σαν σήμερα 11 Μαΐου

910: Για πρώτη φορά από το 1835, ο κομήτης Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα…

7 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 11 Μαΐου

Του Αγίου Αρμοδίου μάρτυρος, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, του Αγίου Αργυρίου εξ Επανωμής, της…

7 ώρες ago

Λουτράκι : Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σούμο σε συνεργασία με τη Πανελλήνια…

1 ημέρα ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

1 ημέρα ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

1 ημέρα ago