ΝΕΑ

Βρετανία-Απόρρητα έγγραφα: Μέλη ειδικών δυνάμεων «επιχειρούν» στην Ουκρανία

Ισχυρισμοί πως μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων έχουν δράσει στην Ουκρανία δημοσιεύεται σε μερίδα του Τύπου, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν, χωρίς να είναι ακόμα σαφές το πώς ή από ποιον.

 

Χθες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι «ανακριβείς» και μπορεί να αποτελούν μέρος προσπάθειας για τη διασπορά «παραπληροφόρησης».

Ωστόσο μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το δημόσιο δίκτυο BBC και η εφημερίδα The Guardian, αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα, που μοιάζουν αυθεντικά, υποδεικνύουν ότι ως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν «ανεπτυγμένα» τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φέτος στην Ουκρανία, μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους άλλων δυτικών κρατών. Ήταν σχεδόν διπλάσια από τα μέλη του προσωπικού των αμερικανικών (14) και των γαλλικών (15) ειδικών δυνάμεων.

Τα έγγραφα, επισημαίνει η Γκάρντιαν, δεν ξεκαθαρίζουν ούτε πού ακριβώς ήταν ανεπτυγμένα τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, ούτε τι ακριβώς έκαναν. Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, η Βρετανία συνεισέφερε στην εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τα έγγραφα ενδέχεται να αναρτήθηκαν αρχικά σε εξυπηρετητή της πλατφόρμας Discord, που είναι δημοφιλής μεταξύ των θιασωτών βιντεοπαιχνιδιών, και να παρέμειναν εκεί χωρίς να τα προσέξει κανείς ώσπου άρχισαν να κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν φέρει σε αμηχανία αρκετές κυβερνήσεις στη Δύση, ιδίως αυτή των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον αναμένει να κυκλοφορήσουν κι άλλα τέτοια έγγραφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως «η αλήθεια και η τίμια απάντηση στην ερώτησή σας είναι: δεν ξέρουμε. Κι αν μας ανησυχεί αυτό; Εσείς τι λέτε;».

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σούμο σε συνεργασία με τη Πανελλήνια…

3 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

3 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

3 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η δράση «Together in Sport – Phase II» στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Κόρινθο

Παιδικά και νεανικά χαμόγελα πλημμύρισαν την Πέμπτη 9 Μαΐου τον υπαίθριο χώρο της Δομής Προσωρινής…

3 ώρες ago

«Εβδομάδα Μητέρας» | Δράσεις ευαισθητοποίησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας…

3 ώρες ago

Αποτελέσματα και δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, για το μήνα Απρίλιο 2024

Αποτελέσματα και δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, για…

3 ώρες ago