ΝΕΑ

Τουρκία: Μειώνει το βάρος στα νομίσματά της – Η παραγωγή κοστίζει περισσότερο από την νομισματική αξία τους

Τουρκία: Οι έντονες πληθωριστικές τάσεις και η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας είναι ένα γεγονός.

 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που αποφασίστηκε να αλλάξει το μίγμα του κέρματος της λίρας ώστε να μειωθεί το βάρος του!

Το νομισματοκοπείο αφαίρεσε από το νόμισμα ποσότητα νικελίου, ψευδάργυρου και χαλκού ώστε να μειωθεί το βάρος κατά 30%. Ο λόγος είναι ότι… η κατασκευή του κάθε κέρματος κοστίζει πλέον περισσότερο από την ονομαστική αξία του ίδιου του κέρματος!.

Δείτε το βίντεο:

Ερντογάν: Εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε σήμερα την προεκλογική εκστρατεία του με την υπόσχεση να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση αφότου το AKP ανήλθε στην εξουσία το 2002, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την υποστήριξη στο πρόσωπό του να μειώνεται τα τελευταία χρόνια αφού ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, και εκτόξευση του πληθωρισμού.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας μέσω επένδυσης, απασχόλησης, παραγωγής, εξαγωγών και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών. Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό και οπωσδήποτε θα σώσουμε τη χώρα μας από αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ενώπιον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ένα στάδιο στην Άγκυρα.

Οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίου του Ερντογάν προκάλεσαν εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλό 24 ετών, πάνω από 85%, τον Οκτώβριο προτού μειωθεί σχεδόν στο 50% τον Μάρτιο. Η επακόλουθη κρίση κόστους διαβίωσης έπληξε τα τουρκικά νοικοκυριά και συμπίεσε τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις.

«Θα βελτιώσουμε περαιτέρω τις επενδύσεις με μια διάρθρωση που θα βασίζεται σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς ενταγμένη στον κόσμο», αναφέρει το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θέτει ως στόχο ανάπτυξη 5,5% τον χρόνο την περίοδο 2024-2028 και ΑΕΠ 1,5 τρισ. δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2028.

Ωστόσο το μανιφέστο δεν κάνει καμία ευθεία αναφορά στην επιστροφή στην ορθοδοξία, και αναφέρει πως η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες που επενδύουν στην πραγματική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, ο Ερντογάν θα αντιπαρατεθεί κατά κύριο λόγο με τον υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τουρκία: Τι αναφέρει η τελευταία δημοσκόπηση

Στην πιο πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης από την εταιρία δημοσκοπήσεων Metropoll, το 42,6% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου και το 41,1% τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, με τους άλλους δύο προεδρικούς υποψηφίους να παίρνουν 7,2%.

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν επίσης βουλευτικές εκλογές.

Η υποστήριξη στον Ερντογάν υποχώρησε ελαφρά μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου εν μέσω κατηγοριών για μια αρχικά αργή απόκριση.

«Η προτεραιότητά μας την προσεχή περίοδο θα είναι να ανοικοδομήσουμε τις πόλεις μας που καταστράφηκαν», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει 650.000 διαμερίσματα για τους επιζώντες.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

13 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

14 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

15 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

16 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

16 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

17 ώρες ago