ΝΕΑ

Μπλόκο στο Κόμμα Κασιδιάρη: Σήμερα η τελευταία «μάχη» στην Βουλή πριν τις εκλογές – Δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η βελτιωτική ρύθμιση που ενισχύει το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

 

Με επίκεντρο την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη νομιμότητα της κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το «ερανιστικό» σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Στην συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένονται τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα απέχει της ψηφοφορίας, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 για διαφορετικούς λόγους έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με την ρύθμιση.

Η τροπολογία αυτή, είναι συμπληρωματική των σχετικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί από τις αρχές του χρόνου και προβλέπει ο έλεγχος των συνδυασμών να γίνεται από το σύνολο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι από μια πενταμελή Επιτροπή ανώτατων δικαστικών του Τμήματος, προκειμένου «η όποια κρίση να είναι ισχυρή και θωρακισμένη έναντι του οποιουδήποτε καχύποπτου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι το τελευταίο που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις εορτές του Πάσχα και εκτιμάται ότι θα είναι και το τελευταίο της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Κόμμα Κασιδιάρη: Δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το μπλόκο

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται είτε να απέχει από την ψηφοφορία είτε να μετέχει αλλά να δηλώσει «παρών», κάτι που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων σε βάρος της Κουμουνδούρου, πoυ, όπως τόνιζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου.

Εκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν στη Βουλή τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση για να μπει ανάχωμα στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», που, όπως είπε, θέλει με «φερετζέ» να πάρει μέρος στις εκλογές, απηύθυνε χθες από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του Τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος, το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε και συνέχισε: «Στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή; Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιον τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν, όποτε χρειαζόταν, συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί. Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι», είπε.

Ζήτησε από τις δημοκρατικές δυνάμεις να βάλουν στην άκρη τις όποιες διαφορές και να αντιληφθούν ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. «Η Χρυσή Αυγή είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός. Θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια», κατέληξε.

Πέραν πάντως του ΣΥΡΙΖΑ, που προσανατολίζεται εάν ψηφίσει σήμερα να επιλέξει το παρών, αρνητικά αναμένεται να ψηφίσουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ολγα Γεροβασίλη προανήγγειλε ότι το κόμμα της δεν θα στηρίξει τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας τη στάση της «ουδετερότητας». Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει τονίζοντας: «Ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στο νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΡΙΔΗ

«Δεν αλλάζει η ουσία της ρύθμισης»

«Εχουμε καθαρή θέση. Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικό σύστημα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σχετικά με τη συμπληρωματική τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια και προκάλεσε εκτός των άλλων και την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρ. Τζανερίκου, ο οποίος είχε καταγγείλει την πρωτοβουλία του υπουργού.

 Χθες στην Επιτροπή, ο υπουργός καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο» με τη στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να μη συμμετέχουν κόμματα με τα χαρακτηριστικά της Χ.Α. στις εκλογές. Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τη στάση του απευθύνεται «στο μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο» της Χ.Α. και ειδικότερα σε εκείνους που είναι «απλά τυφλά οργισμένοι με το σύστημα και θέλουν να το τιμωρήσουν με τον πιο σκληρό τρόπο».

Εμείς, είπε ο κ. Βορίδης, από τη Χ.Α. ότι «δεν θέλουμε να πάρουμε ψήφους, ούτε να έχουμε μαζί τους διάλογο ούτε να έχουμε χαδάκια ούτε να αφήσουμε περιθώρια ούτε να έχουμε αμφίσημες πολιτικές συμπεριφορές. Αλλοι είναι εκείνοι που κρατάνε μια επαμφοτερίζουσα στάση, κρυπτόμενοι από το δήθεν δεν κάναμε δεκτές τη μία ή την άλλη πρόταση».

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η συμπληρωματική αυτή τροπολογία, «ως προς την ουσία της ρύθμιση, δεν κάνει βήμα πίσω» από τον αρχικό της στόχο. Βάζει τη λήψη απόφασης όχι από μια πενταμελή επιτροπή του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, αλλά από το σύνολο των 11 ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, γιατί «θέλουμε η κρίση που θα εκδώσουν να είναι ενισχυμένη και να μην μπορεί κάποιος να πει ότι είναι διαβλητή ή ότι επιλέχθηκε η σύνθεση της επιτροπής του Α’ Τμήματος».

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

5 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

5 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

6 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

6 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

7 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

7 ώρες ago