ΝΕΑ

Τράπεζες: Τι τους ζήτησε ο Σταϊκούρας για επιτόκια, προμήθειες, δάνεια

Λύση-πακέτο για επιτόκια καταθέσεων, προμήθειες, αλλά και ελάφρυνση δανειοληπτών περιμένει την επόμενη βδομάδα από τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των διοικήσεων των τραπεζών δεν περιορίστηκε στην ανταλλαγή απόψεων. Ο υπουργός έκανε και μια ανακεφαλαίωση των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι εμπορικές τράπεζες και όσων έχουν γίνει μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2023 υπό το φως των νέων αυξήσεων των επιτοκίων του ευρώ.

Μικρή πρόοδος

Το αποτέλεσμα ήταν ότι, με εξαίρεση τη ρύθμιση με την οποία οι τράπεζες θα απορροφήσουν το 50% της αύξησης των επιτοκίων σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια, για περίπου 30.000 οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες έχουν γίνει πολύ λίγα. Συγκεκριμένα, καταγράφονται μόνο περιορισμένες αυξήσεις επιτοκίων σε ειδικής κατηγορίας καταθέσεις και σχεδόν τίποτα για τη μείωση των 12 κατηγοριών στις προμήθειες που χρεώνουν ακόμη οι τράπεζες σε ιδιώτες.

Με δεδομένο ότι πλέον μετά και την τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ το επιτοκιακό περιθώριο μεταξύ καταθέσεων και δανείων πλησιάζει το 6%, ο ΥΠΟΙΚ ανανέωσε την απαίτησή του από τις τράπεζες να δώσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για όλα τα θέματα που έχει θέσει το ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το σχέδιο δεν θα πρέπει να περιέχει αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά μια ολοκληρωμένη πρόταση από κάθε τράπεζα για τα θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση, καθώς επίσης και ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση κάθε μιας από αυτές.

Δανειολήπτες

Στο θέμα των μη ευάλωτων δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια σε κυμαινόμενο επιτόκιο, οι οποίοι πιέζονται όλο και περισσότερο από τις αυξήσεις των επιτοκίων, που αυξάνουν συνεχώς και τις μηνιαίες δόσεις δανείων, έγινε ειδική συζήτηση. Με δεδομένο ότι οι επόπτες των τραπεζών (TτΕ – SSM) άναψαν κόκκινο στην ελάφρυνση δανειοληπτών πέρα από τις 30.000 για τους οποίους έχει ήδη αποφασιστεί η ρύθμιση, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε να περιοριστεί η πίεση στις δόσεις μέσω των τραπεζών πριν οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτυπωθούν στις δόσεις των δανείων. Με άλλα λόγια, είπε στους τραπεζίτες αυτό που πρότεινε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων. Δηλαδή να απορροφούν εκ των προτέρων μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων του ευρώ επιβραδύνοντας έτσι και τις αυξήσεις στις δόσεις των δανείων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο πράγματα και οι ενήμεροι αλλά μη ευάλωτοι δανειολήπτες θα μπορούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους (έστω και με δυσκολία) μειώνοντας την πιθανότητα για νέα δάνεια, αλλά και η στεγαστική πίστη θα έχει περιθώριο να αναπτυχθεί ταχύτερα αφού τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων θα γίνουν πιο ελκυστικά. Και σε αυτό το θέμα το ΥΠΟΙΚ περιμένει τις προτάσεις των τραπεζών.

hlektragr

Recent Posts

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024)

Δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 20.5.2024 έως 26.5.2024) Ανακοινώνεται ότι για…

16 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

17 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

18 ώρες ago

2,9 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Σε περίπου 2,9 εκατομμύρια υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν…

19 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

19 ώρες ago

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά στη Μεσσηνία Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -250- γραμμάρια κάνναβης…

19 ώρες ago