ΝΕΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: 300 εκατ. εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, λέει η Goldman Sachs

Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται αλματωδώς, γεγονός που προκαλεί ενθουσιασμό για τις προοπτικές που διαμορφώνονται, αλλά και ανησυχία για το πού θα φτάσει όλο αυτό – και με τι κόστος. Πέρα από τον προβληματισμό για τις fake εικόνες και τα κείμενα που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, «θολώνοντας» τα όρια ανάμεσα στο ψεύτικο και το αληθινό, πολλοί φοβούνται πραγματικά ότι θα χάσουν τις δουλειές τους εξαιτίας της νέας αυτής τεχνολογίας. Κάτι διόλου απίθανο, επιβεβαιώνει και η Goldman Sachs.

 

Όπως εξηγεί ο επενδυτικός κολοσσός, ορισμένα «δημιουργικά» συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το «ChatGPT», μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο που δεν διαφέρει από την ανθρώπινη παραγωγή, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγικότητα, ενισχύοντας το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% μέσα σε μία δεκαετία. Κάτι που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent» αναφέρει, μάλιστα, ότι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη , θα αυτοματοποιηθεί το ένα τέταρτο της εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, όπως σχολιάζει το BBC, η προηγμένη τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει «μεγάλη αναστάτωση» στην αγορά εργασίας, απειλώντας έως και 300 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Ο κίνδυνος του αυτοματισμού θα πλήξει κυρίως το προσωπικό μεγάλων οικονομιών, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, Τζόζεφ Μπρίγκες και Ντεβές Κοντνάνι. Τα επαγγέλματα που θα κινδυνεύσουν περισσότεροι είναι οι δικηγόροι και όσοι ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό.

Ένα 30% που εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους δεν «κινδυνεύει» από την τεχνητή νοημοσύνη, αν και η δουλειά του μπορεί να επηρεαστεί από άλλες μορφές αυτοματισμού.

Ωστόσο, περίπου το 7% των Aμερικανών βρίσκονται σε θέσεις εργασίας όπου τουλάχιστον το 50% των καθηκόντων τους θα μπορούσαν να εκτελεστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και πιθανότατα κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους. Η Goldman Sachs δήλωσε ότι η έρευνά της έδειξε παρόμοιο αντίκτυπο και στην Ευρώπη.

hlektragr

Recent Posts

Στην Κορώνη για τον εορτασμό της Παναγίας Ελεήστριας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Την προστάτιδά της Παναγία Ελεήστρια γιόρτασε με λαμπρότητα η Κορώνη, την Παρασκευή 10 Μαΐου, γιορτή…

3 ώρες ago

Σαν σήμερα 11 Μαΐου

910: Για πρώτη φορά από το 1835, ο κομήτης Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα…

3 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 11 Μαΐου

Του Αγίου Αρμοδίου μάρτυρος, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, του Αγίου Αργυρίου εξ Επανωμής, της…

4 ώρες ago

Λουτράκι : Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σούμο σε συνεργασία με τη Πανελλήνια…

24 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

1 ημέρα ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

1 ημέρα ago