ΝΕΑ

Credit Suisse: Ανένδοτη η ΕΚΤ – Αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια

Credit Suisse: Η χρηματοπιστωτική αναταραχή δεν άλλαξε τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό.

 

Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα (16/3) να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, κίνηση ευθυγραμμισμένη με την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μίας προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα, όσον αφορά τις  αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής. Η προσέγγιση αυτή θα καθορίζεται από τις εκτιμήσεις του Δ.Σ. για την πορεία του πληθωρισμού, υπό το «φως» των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και τη δύναμη της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Λαγκάρντ: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τις τράπεζες

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι «τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στη διατήρηση των κινήτρων για κατανάλωση λιγότερης ενέργειας.

Καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και οι κίνδυνοι γύρω από τον ενεργειακό εφοδιασμό υποχωρούν, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να καταργούμε αυτά τα μέτρα εγκαίρως και με συντονισμένο τρόπο», τόνισε η Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ίδια, σε διαφορετική περίπτωση υφίσταται κίνδυνος να αυξηθούν οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ. Παράλληλα και στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν, η ΕΚΤ ζητεί από τα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα μειώνουν τα υψηλά δημόσια χρέη.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ταχέως τα σχέδια επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU και η ολοκλήρωση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστική η πρόεδρος Λαγκάρντ.

Απατώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αύξησης των επιτοκίων, η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει τα δεδομένα κάθε στιγμή και δρα αναλόγως, στο πλαίσιο της εντολής της για σταθερότητα στις τιμές.

Αναφορικά με το εάν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Credit Suisse, προμηνύουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα συστημικής κρίσης, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις τρέχουσες εντάσεις στις αγορές και είναι έτοιμο να λάβει μέτρα όπως κρίνεται απαραίτητο για να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

«Ο τραπεζικός τομέας στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός, διαθέτοντας ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής που διαθέτει η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αν χρειαστεί», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

17 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

17 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

17 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

17 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

17 ώρες ago