ΝΕΑ

Συναγερμός: Η Credit Suisse ζήτησε στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας – Βουτιά και αναταραχή στις αγορές

Σοκ στα παγκόσμια χρηματιστήρια, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για την πορεία του τραπεζικού κλάδου επανεμφανίστηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

 

Κεντρικό ρόλο φαίνεται να παίζει η Credit Suisse, η επιρρεπής σε λάθη ελβετική τράπεζα που πασχίζει εδώ και χρόνια να αλλάξει την τύχη της, με τους πελάτες της να μετατοπίζουν σταθερά τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αντίπαλες τράπεζες. Ειδικότερα, οι μετοχές της Credit Suisse κατέγραψαν την πιο εντυπωσιακή πτώση (περίπου 30%), σημειώνοντας ένα ακόμη χαμηλό ρεκόρ.

Την Τετάρτη, ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περισσότερων χρημάτων για την Credit Suisse, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10%. Η ανησυχία που επικρατεί στις αγορές έγινε αισθητή και στην Αθήνα, με τον ΓΔ να σημειώνει βουτιά άνω του 3% και τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 8% και να παρασύρουν και τα μη τραπεζικά blue chips.

Οι Financial Times, αναφέρουν ότι η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για δημόσια στήριξη. Η Credit Suisse προέβη σε παρόμοιο αίτημα και προς την ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Σημειώνεται ότι η Credit Suisse ανακοίνωσε πως έχει αναγκαστεί να καταφύγει στα αποθέματα ρευστότητας για να καλύψει τα κεφάλαια που την έχουν εγκαταλείψει. Από το περασμένο έτος η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, των επενδυτών αλλά και των ρυθμιστικών αρχών που έχει εξανεμιστεί έπειτα από μια σειρά εσφαλμένων κινήσεων.

Ο πρόεδρός της Axel Lehmann υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων, καθώς η πληγείσα από σκάνδαλο ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών.

Μιλώντας στο συνέδριο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σαουδική Αραβία, ο Lehmann δήλωσε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνει κανείς τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, ιδίως επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά. «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό. Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο προκειμένου να μετατραπεί σε «νέα Credit Suisse».

Οι φόβοι για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας έχουν θορυβήσει την ΕΚΤ, που θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse. Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει την είδηση.

Πηγές: New York Times, Bloomberg, Reuters, Financial Times

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

5 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

6 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

6 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

7 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

7 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

8 ώρες ago