ΝΕΑ

Σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνείται ότι ρωσικά μαχητικά κατέρριψαν αμερικανικό drone

Μαύρη Θάλασσα: Στο μέχρι στιγμής πρώτο και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σχόλιό του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε τη δική του εκδοχή για την πτώση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σήμερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9 και υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.

 

«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».

«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον μετά την κατάρριψη από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 πραγματοποίησε αναχαίτιση ενός drone MQ-9 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε αποστολή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε κάποιο σημείο της διαδικασίας αναχαίτισης, το ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με το drone, προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν κατέπεσε και το Sukhoi.

Το Reuters ανέφερε πως το ρωσικό μαχητικό Su-27 χτύπησε την προπέλα του αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης «Reaper», πράξη που καταδικάστηκε ως «απερίσκεπτη» από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Μαύρη θάλασσα: Τι αναφέρουν οι Αμερικάνοι

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός, Τζέιμς Χέκερ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» αποκάλεσε τη ρωσική αναχαίτιση και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, αφότου ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση εκ μέρους της Μόσχας.

 

hlektragr

Recent Posts

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

7 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

8 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

9 ώρες ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

10 ώρες ago

Κόρινθος: 17χρονος οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα

Συνελήφθη, χθες (26.4.2024) το πρωί, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός,…

10 ώρες ago

Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Eisenhower

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”. Το…

11 ώρες ago