ΝΕΑ

Διακοπή δρομολογίων: Σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση εμπορευμάτων

Αρρυθμίες στη διακίνηση εμπορευμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αρκετές γειτονικές βαλκανικές χώρες προκάλεσε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μία παράπλευρη διάσταση του θέματος, η οποία ευλόγως πέρασε σε δεύτερο «πλάνο», λόγω των δεκάδων θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στις ράγες του ΟΣΕ στον Ευαγγελισμό Λάρισας.

 

Η εκτέλεση σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών διεκόπη από την 1η Μαρτίου, ενώ όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνονται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης είναι τα πρώτα που πλήττονται από έλλειψη σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ενώ «λαβωμένες» είναι οι επιχειρήσεις εισαγωγών/εξαγωγών. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά ήδη καταγράφονται αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, στα δρομολόγια πλοίων της Cosco, τα οποία πλέον δεν «πιάνουν» στον ΟΛΠ αλλά κατευθύνονται μέσω Αδριατικής προς το Κόπερ (λιμάνι της Σλοβενίας), προκειμένου να μεταφέρουν στην Κεντρική Ευρώπη εμπορεύματα που μέχρι πρότινος μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς από τον ΟΛΠ. Παράλληλα, με τον ίδιο τρόπο και με μικρότερα containerships της Cosco εξετάζεται να διοχετευτούν στην Κεντρική Ευρώπη εμπορεύματα που έχουν συσσωρευτεί στον ΟΛΠ τις τελευταίες ημέρες και δεν μπορούν να φύγουν σιδηροδρομικώς.

Ιδια κατάσταση και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο βλέπει τα πλοία να κατευθύνονται πλέον προς εκείνα της Βουλγαρίας για να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους και στη συνέχεια να διοχετεύονται στους τελικούς προορισμούς τους με εμπορικές αμαξοστοιχίες. Επιπλέον, η διακοπή των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών επί ελληνικού εδάφους έχει προκαλέσει προβλήματα σε Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, καθώς πολλά βιομηχανικά προϊόντα, όπως κάρβουνο, αλλά και προϊόντα σιδήρου που προορίζονται για υποδομές στις συγκεκριμένες χώρες έχουν ακινητοποιηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, υπάρχουν δεκάδες εμπορευματικά βαγόνια στις τρεις συγκεκριμένες βαλκανικές χώρες που είχαν προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έχουν ακινητοποιηθεί, καθώς δεν μπορούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται την κατάσταση να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι της αγοράς δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, με στόχο την αύξηση των τιμών.

«Είμαστε όλοι ακόμη σοκαρισμένοι από το τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη. Από την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Μία τραγωδία που μας έχει σημαδέψει όλους», είπε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδος, Βασίλης Καμπάκης. Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη διακοπή των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, τη χαρακτήρισε «δύσκολη» και παραδέχθηκε ότι «θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί λύση που θα οδηγήσει στην εξομάλυνση». Οπως είπε, η διακοπή των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών έχει διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα από και προς τη χώρα. «Υπάρχουν εμπορεύματα που δεν μπορούν να διακινηθούν εντός της Ελλάδας. Υπάρχουν εμπορεύματα που δεν μπορούν να εξαχθούν. Υπάρχουν εμπορεύματα που δεν μπορούν να εισαχθούν. Ολα αυτά δημιουργούν πολλαπλά ζητήματα στη δουλειά μας, την ομαλή λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, το έργο βασικών λιμανιών και εντέλει στη χώρα, η οποία χάνει έσοδα», είπε. Τέλος, πρόσθεσε ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του φονικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη επωφελούνται τα λιμάνια και τα σιδηροδρομικά δίκτυα γειτονικών χωρών, τα οποία αναλαμβάνουν το έργο της μεταφοράς των προϊόντων που θα διακινούνταν μέσω του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και στην ουσία ακυρώνονται τα δύο βασικά λιμάνια της χώρας: ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

15 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

15 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

15 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

15 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

15 ώρες ago