ΝΕΑ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

‍Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας ενημερώνει για όλες τις δράσεις χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων τους.

‍«Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»

Η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» , η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα προβλέπει τρεις δράσεις ώστε να προσελκύσει επενδυτικά σχέδια από περισσότερες επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει αίτηση σε μόνο μια δράση.

Δράση 1: Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

Ποσοστό ενίσχυσης: από 50% έως 60%

Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 18.000€ έως 30.000€.

Δράση 2: Προημένος Ψηφιακός Μετασχηματισμό ΜμΕ

Ποσοστό ενίσχυσης: από 10% έως 50%

Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 50.0000€ έως 650.0000€.

Δράση 3: Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ

Ποσοστό ενίσχυσης: από 25% έως 60%

Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 200.001€ έως 1.200.000€.

Συνολικός Προϋπολογισμός: 300.000.000€

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 23/2/2023

Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: μέχρι εξαντλήσεως του Προϋπολογισμού

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας (FiFo) με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία/ώρα ηλεκτρονικής υποβολής (οριστικοποίησης) στο ΟΠΣΚΕ.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της Αναλυτικής Πρόσκλησης της Δράσης.

‍Δράση 1: Βασικός Μετασχηματισμός

‍Δράση 2: Προηγμένος Μετασχηματισμός

‍Δράση 3: Μετασχηματισμός Αιχμής

Πρόγραμμα δημιουργίας 120 χώρων φροντίδας βρεφών σε επιχειρήσεις

Ξεκίνησαν οι υποβολές αιτήσεων για το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φροντίδας βρεφών εντός 120 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, μέσα από ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι επιχειρήσεις ενισχύονται για τη διαμόρφωση των χώρων, την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους έως δύο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας των χώρων.

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 13/2/2023

Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: μέχρι εξαντλήσεως του Προϋπολογισμού

‍«Επιχειρηματικότητα 360°» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Η «Επιχειρηματικότητα 360°» έρχεται να συμπληρώσει τα υπόλοιπα Καθεστώτα Ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου καθώς απευθύνεται σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε σημαντικούς τομείς για την εθνική οικονομία, τα οποία δεν εμπίπτουν στις λοιπές ειδικές κατηγορίες. Ενδεικτικά αναφέρονται: ανακύκλωση, τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο, δημιουργία γηπέδων και κολυμβητηρίων, δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης και οίκων ευγηρίας κ.α

Συνολικός Προϋπολογισμός: 150.000.000€

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 09/1/2023

Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 10/04/2023

‍«Πράσινα Ταξί»: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο καθεστώς ενίσχυσης του προγράμματος Ελλάδα 2.0

Το πρόγραμμα απευθύνεται προς όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά σε: Σε όλους τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας EURO5 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας, και οι οποίοι διαθέτουν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 49.32 «Εκμετάλλευση ταξί».

Αντικείμενο της παρούσας είναι ο καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την ενίσχυση της αγοράς ή χρονομίσθωσης (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ (BEV), με ταυτόχρονη υποχρεωτική απόσυρση παλαιού Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ, καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος (η/ο).

Συνολικός Προϋπολογισμός: 39.940.000€
Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 09/01/2023
Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 31/12/2023

Προδημοσίευση της Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027»

Αναρτήθηκε η προδημοσίευση για τη Δράση «Ερευνώ-Καινοτομώ 2021-2027» του νέου προγράμματος. Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας, και η οποία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική της χώρας, προκειμένου να τοποθετηθεί η καινοτομία στο επίκεντρο μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης από την πανδημία, αλλά και για την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και τη διασφάλιση της τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Η δράση είχε παρουσιαστεί και στο Επιμελητήριο Κορινθίας στις 23.01.2023 με την παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χρίστου Δήμα.

Προϋπολογισμός: 300.000.000€

Δικαιούχοι:

α) Επιχειρήσεις και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις»

β) Ερευνητικοί οργανισμοί και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί».

Προδημοσίευση Δέσμης Δράσεων «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜμΕ»

Αναρτήθηκε η προδημοσίευση για τη Δέσμη Δράσεων κρατικών ενισχύσεων «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜμΕ»του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021 – 2027) με συνολικό προϋπολογισμό 700.000.000 , η οποία  στοχεύει στην  αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλης της χώρας.

Στις επιλέξιμες δαπάνες των Δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα – εξοπλισμός , πιστοποίηση προϊόντων, δαπάνες marketing, καθώς και δαπάνες  για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Δράση 1:  Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001 € έως και 1.000.000 € (επιλογή είτε ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ε.Ε. 1407/2013/De minimis είτε ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ε.Ε. 651/2014 /ΓΚΑΚ).

Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 € έως και 200.000 € (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ε.Ε. 1407/2013 (De minimis).

Επισημαίνεται ότι για κάθε επιχείρηση, υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη «Δράση 1 – «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ » είτε μόνο στη «Δράση 2– «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ».

‍«Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ)

Με το υποπρόγραμμα επενδυτικών δανείων της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) προωθείται η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας.

 

Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 40% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας  (HDB).

 

Ύψος δανείου: Από 25.000 Ευρώ έως 1.500.000 Ευρώ

 

Διάρκεια δανείου: Από 60 έως 132 μήνες, συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος έως 36 μήνες.

 

Διάρκεια αποπληρωμής: 5-10 έτη με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 36 μήνες,

 

Η εκταμίευση πραγματοποιείται εφάπαξ ή τμηματικά εντός 24 μηνών από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως την 31.10.2023, όποια από τις ανωτέρω ημερομηνίες προηγείται.

‍Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ (EquiFund)

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών – ΤΑΕΣΥΜ (EquiFund) αποτελεί μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν για την επιχειρηματικότητα, που  συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων.

Η διαχείριση γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και μέσω των επιλεγμένων Ενδιάμεσων Χρηματοοικονομικών Οργανισμών (ΕΧΟ)-εταιριών επιχειρηματικών συμμετοχών – Funds,  το ΤΑΕΣΥΜ/EquiFund επενδύει σε επιχειρήσεις σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης με εξειδικευμένα «επενδυτικά παράθυρα».

Η επενδυτική πλατφόρμα EquiFund με συνολικά κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ προσφέρει πρωτοποριακές χρηματοδοτικές δυνατότητες για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Xρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ, με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ – Junker Plan) και θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

‍Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων (ESIF ERDF Guarantee Fund)

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιχειρηματική ανάκαμψη. Στόχος του Ταμείου είναι η βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση των επενδύσεων, παρέχοντας προστασία από πιθανές απώλειες μέσω της εγγύησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ / EIF).

Το εγγυοδοτικό κεφάλαιο του Ταμείου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και με την τραπεζική μόχλευση θα δημιουργήσει χαρτοφυλάκια δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Οι πόροι του Ταμείου συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, μέρος των οποίων προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) – ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το μέγιστο ύψος δανείου είναι 1.875.000 ευρώ, συναρτώμενο με την χρονική διάρκεια αποπληρωμής του και υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων εφαρμογής του Κανονισμού ΕΕ 1407/2013 de minimis.

Τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα για εκταμίευση μέχρι και τις  31.12.2023.

 Ενημερωθείτε για όλα τα ανοιχτά προγράμματα χρηματοδότησης από το Επιμελητήριο Κορινθίας

hlektragr

Recent Posts

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

10 δευτερόλεπτα ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

4 λεπτά ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

32 λεπτά ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

1 ώρα ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα…

2 ώρες ago

Κόρινθος: Τα οινοποιεία της Πελοποννήσου αφήνουν ξανά «Ανοιχτές Πόρτες»

  Το Σάββατο 18 Μαΐου και την Κυριακή 19 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις…

2 ώρες ago