ΝΕΑ

CNN: Η Ρωσία δοκίμασε να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στο Κίεβο

Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, η Ρωσία πραγματοποιούσε την δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, γνωστού και ως «Satan II», μεταδίδει το CNN.

 

 

 

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το CNN, ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε ενημερώσει την Ουάσιγκτον για τη δοκιμή, η οποία δεν κρίθηκε ότι ενέχει κίνδυνο για τις ΗΠΑ και τον ηγέτη τους.

Η δοκιμή του πυραύλου τύπου SARMAT, που στη Δύση είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Satan II» και ο οποίος έχει την ικανότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών, φαίνεται να απέτυχε, σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες δοκιμές στο παρελθόν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εξάλλου, αν αυτή η δοκιμή ήταν επιτυχημένη όπως κάποιες άλλες στο παρελθόν, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα την είχε αναφέρει στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την Τρίτη (21/2).

Αντίθετα, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Ωστόσο, δήλωσε επίσημα ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από την συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων New START που είχε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που απομένει και ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου. Σήμερα (22/1) η κάτω βουλή της Ρωσίας ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την συμφωνία.

Το CNN ανέφερε αρχικά ότι η δοκιμή του Sarmat έγινε ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, με βάση πληροφορίες από πηγές. Μετά τη δημοσίευση το ρεπορτάζ όμως, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η δοκιμή έγινε λίγο πριν ο Μπάιντεν βρεθεί στο Κίεβο, ενώ μίαα δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε στο CNN ότι η δοκιμή έγινε τη Δευτέρα, χωρίς όμως να δώσει πιο συγκεκριμένο χρόνο.

Κατά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο χρόνος της δοκιμής φανερώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία επικοινωνούσαν μέσω πολλών διαφορετικών καναλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Άλλωστ,ε Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Ρώσους το βράδυ της Κυριακής, ώρες πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο, ότι ο πρόεδρος θα πραγματοποιούσε το ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα (20/2) ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

7 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

8 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

8 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

10 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

10 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

10 ώρες ago