ΝΕΑ

Μητσοτάκης: Η αδικία με τα ακίνητα τελειώνει σήμερα – Μία νέα άνοιξη με αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία»

Μητσοτάκης: Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Στη διπλή σημασία που έχει το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση για τα καταπατημένα έρχεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για δεκαετίες βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας. Λύνει με διαφάνεια και δικαιοσύνη έναν γόρδιο δεσμό μεταξύ κράτους και πολιτών.

Μόνο από την τελευταία καταγραφή, όπως είπε, προέκυψε ότι πάνω από 90% δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί. Το δημόσιο καθόριζε πρόστιμα, τα οποία ουδέποτε εισέπραττε και μετείχε σε δίκες που ποτέ δεν κατέληγαν σε αποφάσεις. Από το 1930 νόμοι επί νόμων προσέφεραν διάφορα ακίνητα, ώστε οι περιουσίες αυτές κάπως να παραχωρηθούν, και το αποτέλεσμα ήταν πρακτικά μηδενικό.

Σήμερα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαγοράσουν νόμιμα τους χώρους. Αποτυπώνεται επιτέλους σε δεκάδες αγροτικές, βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες της χώρας. Στην εξίσωση μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια.

Προβλέπονται όμως και σαφή αντίβαρα, ώστε η διευθέτηση να μην εξελιχθεί σε μαζική και άκριτη νομιμοποίηση καταπατημένων. Ρυθμίζονται και μια σειρά από αντιφάσεις για τις οποίες ευθύνεται το ίδιο το κράτος, επισήμανε και πρόσθεσε: Η αντιφατική και άδικη κατάσταση με τα καταπατημένα, τελειώνει σήμερα.

Μητσοτάκης: Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού

  • Ακούμε ψέματα για χιλιάδες πλειστηριασμούς αυτοί που λένε ότι 25.000 πλειστηριασμοί που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πολλοί
  • Η πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί αλλά να κατανοεί βοηθώντας τους πολίτες να ορθοποδήσουν
  • H νέα ρύθμιση για τον εξωδικαστικό φέρνει πιο πυκνό δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους
  • Ξεπέρασαν τις 700.000 οι αιτήσεις για το Market Pass
  • Το νομοσχέδιο έρχεται μαζί με το market pass που θα καλύπτει το 10% των μηναίων εξόδων κάθε ελληνικής οικογένειας για το επόμενο 6μηνο.
  • Απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ του 2023 για ακίνητα σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα η στήριξη των αδυνάμων. Νιώθουμε ακούμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο
  • Να υπογραμμίσω την διπλή σημασία που έχει το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες. Το νομοσχέδιο όπως ανέφερε ο εισηγητής έρχεται να ωφελήσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας
  • Λύνει με διαφάνεια και δικαιοσύνη γόρδιο δεσμό μεταξύ κράτους και πολιτών που ισχύει από την ίδρυσή του. Μόνο από την τελευταία καταγραφή προέκυψε ότι πάνω από 80% δημόσιων εκτάσεων έχει καταπατηθεί.
  • Κτήματα που η πολιτεία τα διεκδικούσε αλλά ο πολίτης τα ζούσε. Καθορίζονταν πρόστιμα που δεν εισπράττονταν και γινόντουσαν δίκες χωρίς αποφάσεις. Οι πολίτες τα χρησιμοποιούσαν χωρίς να τους ανήκουν.
  • Η αντιφατική και άδικη κατάσταση τελειώνει σήμερα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαγοράσουν νόμιμα τους χώρους που κατοικούν ή ασκούν το επάγγελμα τους ενώ΄το κράτος θα εισπράξει έσοδα
  • Το τίμημα εξαγοράς βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες στην εξίσωση όμως μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια με εκπτώσεις για πολύτεκνους άτομα με αναπηρία ή όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Κριτήρια θα αποτελούν είδος ακινήτου και διάρκεια χρήσης του
  • Προβλέπονται όμως και σαφή αντίβαρα ώστε αυτή η διευθέτηση να μην εξελιχθεί σε μαζική και άτακτη τακτοποίηση καταπατημένων.
hlektragr

Recent Posts

Συνάντηση όλων των Επαγγελματιών Ξενοδόχων και Επισιτιστών του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κος Κανάκης Μιχάλης, προσκαλεί όλους τους Επαγγελματίες Ξενοδόχους και Επισιτιστές που…

55 λεπτά ago

Δήμος Κορινθίων – Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Κλιματική αλλαγή, αιτίες, συνέπειες και τρόποι περιορισμού του φαινομένου»

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στις 10:00 π.μ. στο θεατράκι του Δημαρχείου (Κολιάτσου 32, Κόρινθος)…

3 ώρες ago

Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024 | Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth

Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth, μουσική, χορός, ανιμέισον, ποίηση, VR, εκθέσεις, προβολές,…

3 ώρες ago

Έναρξη Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Σούμο στο Λουτράκι

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σούμο, κ. Γρηγόρης Παπαδόπουλος και ο Δήµαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

5 ώρες ago

Bιωματικό σεμινάριο «Ανα- Γνωρίζοντας την αναπηρία στην Πράξη» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

H Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους φορείς, τα μέλη της…

5 ώρες ago

Πάνω από 800 φυτά κάνναβης κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας

Πάνω από -800- φυτά κάνναβης κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας Για την υπόθεση…

5 ώρες ago