ΝΕΑ

Λύση σε χρόνιο πρόβλημα των βρεφονηπιακών σταθμών

 

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου εκδόθηκε το ΦΕΚ σχετικά με τον κτιριοδομικό κανονισμό και την πυρασφάλεια των βρεφονηπιακών σταθμών.

 

 

Το θεσμικό πλαίσιο βάση του οποίου εγκρίνονται οι αδειοδοτήσεις του κλάδου των βρεφονηπιακών σταθμών από το 2017 και μετά είχε δημιουργήσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες υφιστάμενων βρεφονηπιακών σταθμών καθόσον έπρεπε -εντός δύο ετών από τη δημοσίευση του- να τροποποιήσουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις έτσι ώστε να είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις της Υπουργικής Απόφασης. Οι συνέπειες θα ήταν να κλείσουν πολλοί νομίμως υφιστάμενοι βρεφονηπιακοί σταθμοί των οποίων οι κτιριακές εγκαταστάσεις είτε δεν θα μπορούσαν να τροποποιηθούν, είτε το κόστος της τροποποίησης θα ήταν υπέρογκο.

Τα υπουργεία Ενέργειας και Εσωτερικών, συνειδητοποιώντας τελικά το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει ο κλάδος, έκατσαν στο τραπέζι του διαλόγου και μετά από πολύμηνη περίοδο διαβουλεύσεων και συστηματικών προσπαθειών με σχεδόν καθημερινές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων διά τηλεδιασκέψεων, προχώρησαν στην έκδοση του νέου ΦΕΚ, το οποίο επιλύει όλα τα θέματα των αδειών προ και μετά του 1997.

Το αποτέλεσμα προέκυψε από την αγαστή συνεργασία του πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ), αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για όλες τις δομές της Ελλάδας χωρίς διαχωρισμούς σε ότι αφορά το έτος αδειοδότησης (πριν ή μετά το 1997) ή σε μικρούς και μεγάλους. Να σημειωθεί ότι οι τεχνικοί σύμβουλοί τους, Παναγιώτης Ευαγγελίου και Βαγγέλης Καραμολέγκος, προχώρησαν κατ’ επανάληψη σε συζητήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας και κατέθεσαν πλήθος διευκρινιστικών υπομνημάτων, τα οποία έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Θα θέλαμε να τονίσουμε την πολύ σημαντική συμβολή του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των υπηρεσιών του, οι οποίες έχοντας την τεχνογνωσία του Κτηριοδομικού Κανονισμού την συνέδεσαν σε θέματα πυρασφάλειας, καθώς επίσης  και την σημαντική συμβολή του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα πυρασφάλειας. Επίσης, ευχαριστούμε την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νικόλαο Ταγαρά για τη βούληση που είχαν να συνυπογράψουν την ΚΥΑ, προκειμένου να επιλυθεί το ακανθώδες πρόβλημα που βασάνιζε συναδέλφους με άδειες λειτουργίας και προ του 1997 και μεταγενέστερα. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους με τις οχλήσεις των υπηρεσιών των δήμων, ότι συνεχίζουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ και της ΠΟΣΙΠΣ.

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

16 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

16 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

17 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

17 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

17 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

18 ώρες ago