ΝΕΑ

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: «Στηρίζουμε το αίτημα για τα F-16, αλλά δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα»

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Η συμφωνία για την πώληση των F16 είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές, δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δηλώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει το τουρκικό αίτημα για την αγορά των μαχητικών.

 

 

Ο ίδιος ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μπλίνκεν είπε ότι έχει δεσμευθεί να μιλήσει στο Κογκρέσο γα το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει η συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων για τα F-16.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Δεν είναι σωστό και δίκαιο η διασύνδεση της ένταξης των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ με το ζήτημα των F-16. Aυτά είναι δυο διαφορετικά θέματα κι έχουν τους δικούς τους όρους. Υπάρχουν δικές τους διαβουλεύσεις όπως και το μνημόνιο κατανόησης. Άρα δεν θα είναι σωστό βήμα η διασύνδεση τους. Όπως δεν είναι δυνατόν να πάρουμε F-16 υπό όρους. Δεν πρέπει να μας δένουν χειροπόδαρα».

Και συνέχισε: «Στο ζήτημα των F-35 εμείς συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ως συμπαραγωγός χώρα. Όμως η Τουρκία αποκλείστηκε απο το πρόγραμμα λόγω των κυρώσεων CAATSA. Δεν ήταν δική μας απόφαση αλλά ήταν μονομερής απόφαση. Υπάρχει ένα ποσό 1.4 δισ. δολαρίων Αφού δεν είμαστε πια σε αυτό το πρόγραμμα, είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να ζητήσουμε την επιστροφή αυτού του ποσού».

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Τι ειπώθηκε για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει ένθερμα τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με δεδομένα τα βήματα που έχουν γίνει, αν και ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν πιο συγκεκριμένα βήματα.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν θερμά την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών το συντομότερο δυνατό (…) η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι ένα διμερές ζήτημα» σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να πείσει κυρίως τη Σουηδία να αναλάβει περαιτέρω δράση για να απαντήσει στις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την τροκοκρατία.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένει κανείς μια καταστροφή και δύσκολές στιγμές προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

 

Ο Μπλίνκεν στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις» εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.

hlektragr

Recent Posts

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

1 ώρα ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

1 ώρα ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

1 ώρα ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

2 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

2 ώρες ago

Στη συνδιοργάνωση της Θεατρική παράστασης «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα «ανέβει» η παράσταση «8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ» του Robert…

4 ώρες ago