ΝΕΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή για Ερντογάν, ευχαριστίες γα Ελλάδα

Σεισμός στην Τουρκία: Την οργή, την αγανάκτηση και την απέραντη θλίψη των σεισμόπληκτων στην Αλεξανδρέττα εισέπραξε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο θυμός των απελπισμένων πολιτών της περιοχής, που θρηνούν οικογένειες φίλους και περιουσίες, εντείνεται όσο περνούν οι ώρες, λόγω της ανεπαρκούς ανταπόκρισης των Αρχών στην παροχή βοήθειας και στη διευθέτηση των αναγκών.

Καθώς στις περισσότερες από τις δέκα τουρκικές περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο επικρατεί χάος και οι νεκροί πλησιάζουν τους 9.000 στην τουρκική επικράτεια (11.200 μαζί με τα θύματα στη Συρία), ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τους εξοργισμένους ανθρώπους, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί τέτοιου μεγέθους σεισμός και τόνισε ότι έγινε το καλύτερο δυνατόν στην ανταπόκριση των Αρχών. Για τις καθυστερήσεις στην άφιξη των σωστικών συνεργείων και στην παροχή βοήθειας, που καταγγέλλονται από τους κατοίκους πολλών περιοχών που επλήγησαν, ο Ερντογάν επέρριψε την ευθύνη στις αυτοδιοικητικές αρχές, λέγοντας ότι πολλά προβλήματα διογκώθηκαν λόγω των κατεστραμμένων δρόμων και αεροδρομίων. «Το κράτος έκανε καλά τη δουλειά του», υποστήριξε ενώπιον του πλήθους και τους κάλεσε όλους να μην ακούνε την προπαγάνδα!

Ο Ερντογάν επρόκειτο να επισκεφθεί και τη Χατάι, καθώς και το Παζαρτσίκ, επίκεντρο του πρώτου μεγάλου σεισμού των 7,8 ρίχτερ.

Σύμφωνα με τους απεσταλμένους του BBC, η οργή και η αγανάκτηση αυξάνονται στην Ανατολική Τουρκία για τον λεγόμενο «φόρο σεισμού» που είχε επιβληθεί από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον ισχυρό σεισμό του 1999. Σε συνδυασμό με την ολιγωρία των αρχών και λόγω της οσμής σκανδάλων που ακολουθεί τα πολλά κατεστραμμένα κτίρια (ανάμεσα τους και νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.), ο επιπλέον φόρος των 88 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (4,6 δισ. δολάρια) μοιάζει να κοροϊδεύει τους σεισμόπληκτους, πολλοί εκ των οποίων περιμένουν ακόμη την τουρκική ομάδα έκτακτων αναγκών.

Οπως εξηγεί το BBC, η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ εξηγήσει πώς δαπανώνται τα χρήματα για τον επονομαζόμενο «ειδικό φόρο επικοινωνίας» – όπως αποκαλούν το φόρο για τη βοήθεια στους σεισμούς οι τουρκικές αρχές. «Πού πήγαν όλοι οι φόροι μας από το 1999;», έλεγε στο γαλλικό πρακτορείο ο Τζελάλ Ντενίζ, που περιμένει να δει αν θα βγουν ζωντανοί από τα ερείπια ο αδελφός και τα ανίψια του. «Περιμέναμε, κανείς δεν ήρθε για βοήθεια», δήλωνε κλαίγοντας η Αρτζού Νταντέογλου, προσθέτοντας ότι με άλλους συγγενείς της έσκαβαν με τα χέρια για να απελευθερώσουν δύο ανιψιές της από τα ερείπια. «Χάθηκαν τα παιδιά», φώναζε στη Αλέξανδρέττα, ενώ άλλη γυναίκα τα έβαλε με τους διασώστες που έφθασαν πολύ αργά όπως τους έλεγε. Σύμφωνα με το Reuters, επιζώντες από τους σεισμούς προσπαθούν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανάμεσα από εκατοντάδες σορούς ανθρώπων που στοιβάζονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης.

«Αν κάποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά, αυτός είναι ο Ερντογάν», κατήγγειλε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως τόνισε, η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν είχε προετοιμαστεί στο ελάχιστον για ένα μεγάλο σεισμό τα 20 χρόνια που είναι στην εξουσία. Οπως έγραψε στο Twitter ο κεμαλικός αντίπαλος του Ερντογάν, δεν πρόκειται να τον συναντήσει «για επικοινωνιακές δηλώσεις» μετά τους σεισμούς. Ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να είναι ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης – της λεγόμενης «Ομάδας των Εξι» που θα κατέβουν στις εκλογές απέναντι από τον Τούρκο πρόεδρο.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago