ΝΕΑ

Συντάξεις: Επίδομα-εξπρές έως 350 ευρώ για την προσωπική διαφορά

Επίδομα έως τα 300 ή 350 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν πήραν καθόλου αύξηση από το 7,75%, επειδή με τη σύνταξή τους εισπράττουν το συμπλήρωμα της προσωπικής διαφοράς, εξετάζει να καταβάλει άμεσα η κυβέρνηση, και μάλιστα είναι πιθανό να πάρουν αναλογία του επιδόματος και όσοι μηδένισαν την προσωπική διαφορά, αλλά η καθαρή αύξηση ήταν 5, 10 ή 20 ευρώ.
Την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει με κάποιας μορφής αύξηση τους συνταξιούχους που δεν είδαν κανένα όφελος από το 7,75% αποκάλυψε πρώτος ο «Ελεύθερος Τύπος» (25/1/2023) και δύο μέρες μετά (27/1/2023) ήρθε και η επιβεβαίωση της είδησης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, που είπε ότι «εξετάζεται παρέμβαση για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς».

Το σχέδιο για το πώς θα δοθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς, με τι ποσό και σε πόσους συνταξιούχους περιλαμβάνει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις», τρία συν ένα βασικά σενάρια, που είναι τα εξής:

Επίδομα προσωπικής διαφοράς ενιαίο σε όλους όσοι δεν πήραν τίποτε από την αύξηση 7,75%. Σε αυτή την περίπτωση δικαιούχοι θα είναι 910.000 συνταξιούχοι που έμειναν χωρίς αύξηση στην τσέπη, εν αντιθέσει με 1.725.000 συνταξιούχους που πήραν αύξηση στην τσέπη. Το επίδομα θα είναι μεταξύ 300 και 350 ευρώ και, αν δοθεί σε 910.000 συνταξιούχους, συνεπάγεται κόστος μεταξύ 270 ως 318 εκατ. ευρώ.
Επίδομα προσωπικής διαφοράς ανάλογο με το ύψος σύνταξης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μπει κόφτης στις υψηλές συντάξεις και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για παράδειγμα, να σταματά σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ως 1.500 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να μην υπάρξουν διαχωρισμοί, μπορεί να προβλεφθεί κλιμακωτό επίδομα αντιστρόφως ανάλογο με τη σύνταξη. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 1.000 ευρώ να πάρουν 350 ή και 400 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 1.000 ως 1.500 ευρώ να πάρουν 300 ευρώ και όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ να πάρουν 200 ευρώ επίδομα.
Επίδομα ανάλογο με την προσωπική διαφορά. Το σενάριο αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι με πολύ μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (π.χ. 10, 30 ή 50 ευρώ) θα λάβουν μικρότερο επίδομα από όσους διατηρούν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά (π.χ. 100, 150, 300 ευρώ).
Ενα ακόμη σενάριο που εξετάζεται περιλαμβάνει στους δικαιούχους του επιδόματος και τους συνταξιούχους που μηδένισαν με την αύξηση 7,75% την προσωπική τους διαφορά, αλλά το καθαρό κέρδος που έμεινε από την αύξηση ήταν της τάξης των 5 ως 20 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι που πήραν τις μικρότερες αυξήσεις λόγω συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με το 7,75%.

Στην περίπτωση που προκριθεί η επιλογή αυτή, τότε το λογικό θα είναι σε ετήσια βάση το άθροισμα επιδόματος και αύξησης να μην ξεπερνά τα 300 ή τα 350 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος μηδένισε την προσωπική διαφορά και πήρε καθαρή αύξηση 10 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ σε ετήσια βάση, τότε θα πάρει και άλλα 230 ευρώ από το επίδομα.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι κατά κανόνα οι παλαιοί συνταξιούχοι που παίρνουν ένα μέρος της σύνταξης ως προσωπική διαφορά.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα τους πίνακες του ΕΦΚΑ με τις συντάξεις, τα ποσά «προσωπικής διαφοράς» παλαιών συνταξιούχων από όλα τα Ταμεία που έχουν 35 ως 40 έτη ασφάλισης και κατά τα φαινόμενα θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝΘΕΤΟΥ «ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ»: Το βασικό σενάριο που χρησιμοποιείται στους πίνακες είναι για ύψος επιδόματος 350 ευρώ σε όσους δεν πήραν καθόλου αύξηση και για μικρότερο επίδομα σε όσους πήραν μικρή αύξηση, ώστε το σύνολο σε ετήσια βάση από αύξηση και επίδομα να μην ξεπερνά τα 350 ευρώ.

hlektragr

Recent Posts

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

2 λεπτά ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

59 λεπτά ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

8 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

9 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

11 ώρες ago

Πυροβολισμοί με νεκρό στο Μαρούσι: Πώς έγινε η συμπλοκή

Φονικός διαπληκτισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα σε νυχτερινό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, με…

11 ώρες ago