ΝΕΑ

ΠΟΥ: Συναγερμός – Με μπλακ άουτ απειλείται η υγεία ενός δισ. ανθρώπων παγκοσμίως

Σε νέα έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και τη Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους (SEforAll), εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε χώρες χαμηλού εισοδήματος – 1 στους 8 του παγκόσμιου πληθυσμού – εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που δεν διαθέτουν αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι κρίσιμης σημασίας για την παροχή ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης, από τον τοκετό μωρών έως τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπως καρδιακές προσβολές. Χωρίς αξιόπιστο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, δεν μπορεί να επιτευχθεί Καθολική Υγειονομική Κάλυψη, σημειώνει η έκθεση.

Η κοινή έκθεση, Energizing Health: Accelerating Electricity Access in Health-Care Facilities, παρουσιάζει τα τελευταία δεδομένα για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Προβλέπει επίσης επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη επαρκούς και αξιόπιστης ηλεκτροδότησης στην υγειονομική περίθαλψη.

“Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου”, δήλωσε η Δρ Μαρία Νέιρα, υποδιευθύντρια a.i, για Υγιεινούς Πληθυσμούς στον ΠΟΥ. “Η επένδυση σε αξιόπιστη, καθαρή και βιώσιμη ενέργεια για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι μόνο κρίσιμη για την ετοιμότητα για πανδημία, αλλά είναι επίσης πολύ απαραίτητη για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας, καθώς και για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στο κλίμα”.

Απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των πιο βασικών συσκευών, από φώτα και εξοπλισμό επικοινωνίας μέχρι ψύξη ή συσκευές που μετρούν ζωτικά σημεία όπως ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση, και είναι κρίσιμη τόσο για διαδικασίες ρουτίνας όσο και για διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Όταν οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές ενέργειας, ο κρίσιμος ιατρικός εξοπλισμός μπορεί να τροφοδοτηθεί και να αποστειρωθεί, οι κλινικές μπορούν να διατηρήσουν εμβόλια που σώζουν ζωές και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορούν να πραγματοποιήσουν βασικές χειρουργικές επεμβάσεις ή τοκετούς όπως έχουν προγραμματιστεί.

Και όμως, στη Νότια Ασία και στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, περισσότερες από μία στις δέκα εγκαταστάσεις υγείας δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, διαπιστώνει η έκθεση, ενώ η ισχύς είναι αναξιόπιστη για τις μισές εγκαταστάσεις στην υποσαχάρια Αφρική. Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης χωρίς αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή καθόλου ηλεκτρική ενέργεια. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι αυτό είναι κοντά στο σύνολο των πληθυσμών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδονησίας, του Πακιστάν και της Γερμανίας μαζί.

Οι διαφορές στην πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια εντός των χωρών είναι επίσης έντονες. Τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι αγροτικές εγκαταστάσεις υγείας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση τα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις σε αστικές περιοχές. Η κατανόηση τέτοιων ανισοτήτων είναι το κλειδί για τον εντοπισμό των δράσεων που απαιτούνται επειγόντως και για να δοθεί προτεραιότητα στην κατανομή των πόρων όπου θα σώσουν ζωές, σημειώνει ο ΠΟΥ.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

11 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

12 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

12 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

12 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

12 ώρες ago