ΝΕΑ

Ιώσεις: Αύξηση των νοσηλειών πιέζει το ΕΣΥ – Πώς μπορεί να γίνει η διαχείριση των παιδιατρικών κλινών

Η έξαρση γρίπης και ιώσεων αυξάνει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς γεμίζουν απλές κλίνες και Εντατικές. Στα τελευταία στοιχεία που εκδίδει ο ΕΟΔΥ παρατηρείται αύξηση τόσο των διασωληνωμένων λόγω κορονοϊού όσο και των σοβαρών περιστατικών γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ.

 

Παράλληλα οι πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού οδηγούν όλο και περισσότερους πολίτες στα Επείγοντα των νοσοκομείων αλλά και σε νοσηλεία όταν απαιτείται. Τα παιδιά είναι πρωταγωνιστές σε αυτό, για αυτό και τα παιδιατρικά νοσοκομεία εδώ και εβδομάδες είναι ιδιαίτερα πιεσμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της πληρότητας των κλινών ΜΕΘ Παίδων το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί απανωτές διακομιδές παιδιών.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε σε δηλώσεις του χθες το βράδυ ότι μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ενώ το επόμενο δίμηνο προβλέπεται δύσκολο. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η επάρκεια φαρμάκων είναι εξασφαλισμένη, ενώ παράλληλα εκπονείται σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση της πίεσης στο ΕΣΥ.

“Το ΕΣΥ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, γιατί θα υπάρξει ενίσχυση εάν χρειαστεί και  από τις ιδιωτικές κλινικές. Φανταστείτε πως σήμερα οι νοσηλείες στα νοσοκομεία είναι κατά 65% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Σήμερα έχουμε 128 διασωληνωμένους από Covid-19, πέρυσι τέτοια μέρα είχαμε 654. Καταλαβαίνετε ότι στις κλίνες ΜΕΘ έχουμε επάρκεια”, ανέφερε. Προκειμένου να είναι έτοιμο το ΕΣΥ για το “κύμα” του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στήνεται ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό που υπήρχε στις δύσκολες φάσεις της πανδημίας, δηλαδή οι ιδιωτικές κλινικές να συνδράμουν το ΕΣΥ. “Το ΕΣΥ άντεξε πέρυσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για φέτος. Αντιλαμβανόμαστε και την ταλαιπωρία και τις αναμονές, αλλά δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

Σε σχέση με τα παιδιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τη βοήθεια που ενδεχομένως μπορούν να συνεισφέρουν ιδιωτικές κλινικές, ο κ. Πλεύρης σημείωσε σήμερα το πρωί πως είναι δύσκολο ένα τέτοιο σχέδιο καθώς πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες δομές.

Για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ σε νοσοκομεία που δεν έχουν ΜΕΘ Παίδων. “Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις για παράδειγμα πέντε κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων και να τις αυξήσεις σε 8 ή 10, και τελείως διαφορετικό να μην υπάρχει ΜΕΘ Παίδων. Εκεί που υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ επαρκούν και μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερες”, εξήγησε σημειώνοντας πως πρέπει δοθεί έμφαση στο δίκτυο γρήγορων διακομιδών.

hlektragr

Recent Posts

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

29 λεπτά ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κόμβος στην είσοδο Λουτρακίου»

Αυτοψία στο έργο «Βελτίωση-Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Νο1 Λουτρακίου-Περαχώρας (Ισόπεδοι Κόμβοι-Συμβολές Οδών), πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ…

37 λεπτά ago

Εορτασμός 203ης επετείου προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι 

Ο Δήμος Τρίπολης, η Τοπική Κοινότητα Χρυσοβιτσίου και ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, έχουν την τιμή να…

59 λεπτά ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

1 ώρα ago

Προσλήψεις 20 ατόμων στο Δήμο Κορινθίων

Ο Δήμος Κορινθίων ανακοινώνει την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού είκοσι (20) ατόμων για απασχόληση έως πέντε…

1 ώρα ago

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

2 ώρες ago