ΝΕΑ

Βρετανία – απεργία ασθενοφόρων: «Να πίνετε λιγότερο και να προσέχετε», συστήνει το υπουργείο Υγείας στους πολίτες

Οι ιθύνοντες του NHS (εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας) εξέδωσαν μια προειδοποίηση στους πολίτες να «αποφεύγουν τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες», καθώς οι απεργίες σε νευραλγικούς τομείς, όπως αυτός της Υγείας, συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη (21/12) με την κινητοποίηση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων.

Πολλές κατά τόπους διοικήσεις νοσοκομείων και υπηρεσιών ασθενοφόρων έχουν κηρύξει «κρίσιμα περιστατικά» λόγω της «συνεχούς και πρωτοφανούς» πίεσης επί των υπηρεσιών. Η κίνηση αυτή επιτρέπει την απόδοση προτεραιότητας στους πιο σοβαρά ασθενούντες ή τραυματίες.

Για να πληρωθεί κατά κάποιον τρόπο το κενό που αφήνουν πίσω τους οι υγειονομικοί, περίπου 600 μέλη των ενόπλων δυνάμεων εκπαιδεύτηκαν στην οδήγηση των ασθενοφόρων.

Η απεργία στα ασθενοφόρα ακολουθεί την απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού την Τρίτη, τη δεύτερη εντός λίγων ημερών.

Η Συνομοσπονδία NHS που εκπροσωπεί τους παρόχους υπηρεσιών προς τα δημόσια νοσοκομεία ανέφερε σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι τα νοσηλευτήρια δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ασθενών.

Οι επικεφαλής του NHS ζητούν από τους πολίτες «να πίνουν με μέτρο», ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

Ο υφυπουργός Υγείας, Γουίλ Κουίνς προέτρεψε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε «ριψοκίνδυνη» δραστηριότητα. Ως ριψοκίνδυνες δραστηριότητες ανέφερε ενδεικτικά το τρέξιμο πάνω σε παγωμένες επιφάνειες και τα σπορ επαφής.

Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης ότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να μην καλούν ασθενοφόρο, αν η κατάστασή τους δεν απειλεί τη ζωή τους».

Ο διευθυντής του NHS σερ Στίβεν Πάουις είπε πως το σύστημα υγείας «αναμφίβολα τελεί ήδη υπό ακραία πίεση» και κάλεσε το κοινό να χρησιμοποιεί τις υγειονομικές υπηρεσίες «με σύνεση». Όπως εξήγησε, αν κάποιος καλέσει ασθενοφόρο χωρίς να πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου, ίσως χρειαστεί να περιμένει περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ήδη, οι χρόνοι απόκρισης των ασθενοφόρων υπολείπονται σημαντικά των στόχων.

Την Τρίτη (20/12) έγινε γνωστή η περίπτωση της 93χρονης Ελίζαμπεθ Ντέιβις η οποία χρειάστηκε να περιμένει 25 ώρες για ασθενοφόρο στο σπίτι της στο Μπανγκόρ της Ουαλίας, πονώντας αφόρητα καθώς είχε σπάσει το γοφό της μετά από πέσιμο. Όταν έφτασε στο τοπικό νοσοκομείο χρειάστηκε να περιμένει ακόμα 12 ώρες πριν ολοκληρωθεί η εισαγωγή της.

Στην απεργία που αφορά την Αγγλία και την Ουαλία συμμετέχουν οι οδηγοί ασθενοφόρων, το παραϊατρικό προσωπικό που απαρτίζει το πλήρωμα, οι εργαζόμενοι στο κέντρο ελέγχου της υπηρεσίας και τεχνικό προσωπικό.

Την απεργία συντονίζουν τρία συνδικάτα που εκπροσωπούν τις διάφορες ειδικότητες της υπηρεσίας ασθενοφόρων με αίτημα μεγαλύτερες αυξήσεις, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει αυξήσεις της τάξης του 4%, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται κοντά στο 11%.

Εμφανιζόμενος ενώπιον της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τρίτη, ο Σούνακ απέρριψε την πιθανότητα μεγαλύτερων αυξήσεων, λόγω φόβων για περαιτέρω υποδαύλιση των πληθωριστικών πιέσεων. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό, διότι αν κάνουμε λάθος και ακόμα αντιμετωπίζουμε υψηλό πληθωρισμό σε ένα χρόνο, αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago