ΝΕΑ

Δεν θέλω να βλέπω τις νίκες του εχθρού μου

Το 1987, η τουρκική τηλεόραση δεν μετέδωσε τον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, για να μην παρακολουθήσουν εκατομμύρια Τούρκοι τηλεθεατές τους Eλληνες παίκτες να στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης. Δεν είχαν περάσει ούτε τρεις μήνες από την «Κρίση του Μαρτίου» στο Αιγαίο και τα νεύρα ήταν ακόμη τεντωμένα.

Ομως, δεκαεπτά χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν, ψαρωμένος ακόμη και σχετικά αθώος, προσφωνούσε ακομπλεξάριστα τον Κώστα Καραμανλή «πρωταθλητή Ευρώπης». Δύο χρόνια νωρίτερα, άλλωστε, είχε βγει κι εκείνος τριταθλητής κόσμου στην Απω Ανατολή, άρα δεν τον έτρωγε η ζήλια. Αργά το βράδυ της Κυριακής, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Αλγερίας απέλυσε τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Δημόσιας Τηλεόρασης (EPTV), Σαμπάν Λουνακέλ, επειδή την προηγουμένη είχε επιτρέψει να μεταδοθεί η νίκη-πρόκριση της Εθνικής Μαρόκου στα ημιτελικά του Μουντιάλ επί της Πορτογαλίας.

Η μετάδοση πράγματι εξέπληξε πολλούς, καθώς τα κρατικά ΜΜΕ της Αλγερίας απέφευγαν να αναφέρονται στις επιτυχίες του άσπονδου γείτονα στα γήπεδα του Κατάρ. Στην επίσημη ανακοίνωση της αντικατάστασης του Λουνακέλ από τον Ναντίρ Μπουκαμπές δεν διευκρινίστηκε η αιτία της καρατόμησης. Πάντως, για να έχετε εικόνα του κλίματος, στα προκριματικά το δελτίο του Δεύτερου Καναλιού της αλγερινής τηλεόρασης δεν ανέφερε καν τη νίκη 2-0 των Μαροκινών επί του Βελγίου! Αλλο, όμως, οι κρατούντες, άλλο ο λαός.

Το μάτι μας πήρε τουλάχιστον μία Αλγερινή σημαία στις κερκίδες του αγώνα Μαρόκο-Πορτογαλία, ενώ ανεξάρτητες αλγερινές ιστοσελίδες έδειξαν συμπατριώτες τους να πανηγυρίζουν στο Κατάρ την πρόκριση με αλγερινά και μαροκινά σύμβολα – Αραβες είμαστε όλοι, τι διάβολο! Σε συμφιλιωτικούς τόνους ήταν και οι δηλώσεις του Μαροκινού βασιλιά, Μοχάμεντ Ε’, στον πρόσφατο λόγο του θρόνου, όπου έτεινε χείρα διαλόγου.

Η Αλγερία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο τον Αύγουστο του 2021, κατηγορώντας το για τις πολύνεκρες δασικές πυρκαγιές στην επαρχία Καμπίλια. Οι Μαροκινοί το αρνήθηκαν και ευχήθηκαν οι δύο χώρες να τα ξαναβρούν, όσο κι αν τους χωρίζουν το Πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας και οι αντιδυτικές- φιλοτουρκικές τάσεις του Αλγερίου.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago