ΝΕΑ

Η Europol διέλυσε το «σούπερ καρτέλ» που έλεγχε το 1/3 του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη

Η αστυνομία διέλυσε ένα «σούπερ καρτέλ» της κοκαΐνης και συνέλαβε 49 υπόπτους σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων έξι «στόχους μεγάλης αξίας» στο Ντουμπάι, ανακοίνωσε σήμερα η Europol.

Αυτό το «σούπερ καρτέλ» ήλεγχε «περίπου το ένα τρίτο του εμπορίου της κοκαΐνης στην Ευρώπη», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Europol.

Η τεράστια διεθνής επιχείρηση κατέσχεσε 30 τόνους του ναρκωτικού και αφορούσε επίσης συλλήψεις στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ

«Οι έμποροι του ναρκωτικού, που θεωρούνταν στόχοι υψηλής αξίας από την Europol, είχαν συγκεντρωθεί για να σχηματίσουν αυτό που ήταν γνωστό ως “σούπερ καρτέλ”  και έλεγχε περίπου το ένα τρίτο του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη», ανέφερε η Europol.

«Η κλίμακα της εισαγωγής κοκαΐνης στην Ευρώπη υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση των υπόπτων ήταν τεράστια και πάνω από 30 τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια των ερευνών».

Η Europol είπε ότι το Ντουμπάι συνέλαβε δύο ύποπτους «υψηλής αξίας» που συνδέονται με την Ολλανδία, άλλους δύο που συνδέονται με την Ισπανία και άλλους δύο που συνδέονται με τη Γαλλία.

«Ένας από τους Ολλανδούς ύποπτους είναι ένα εξαιρετικά “μεγάλο ψάρι”», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της Europol υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν στην Ισπανία, έξι στη Γαλλία και 10 στο Βέλγιο, ενώ 14 άτομα συνελήφθησαν το 2021 στην Ολλανδία στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης.

Οι Ολλανδοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα ζητήσουν την έκδοση των υπόπτων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένας από τους υπόπτους ήταν ένας 37χρονος με διπλή ολλανδική και μαροκινή υπηκοότητα, ο οποίος κρατήθηκε για φερόμενη εισαγωγή χιλιάδων κιλών κοκαΐνης στην Ολλανδία το 2020 και το 2021.

«Πρόκειται για σοβαρά ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως από τη Νότια Αμερική μέσω των λιμανιών της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ολλανδική εισαγγελική υπηρεσία.

Ο άλλος ήταν 40χρονος κάτοχος διπλής υπηκοότητας Ολλανδίας-Βοσνίας, ανέφερε η υπηρεσία.

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

4 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

6 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

6 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

6 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

7 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

7 ώρες ago