ΝΕΑ

Το μεγάλο… ξεπάγιασμα: Με πουλόβερ και παπλώματα υποδέχονται Βερολινέζοι και Νεοϋορκέζοι τις πρώτες χιονοπτώσεις

Την ώρα που η θερμοκρασία στο Βερολίνο και σε άλλα μέρη της Βόρειας Γερμανίας έπεσε ως τους -6 βαθμούς Κελσίου, οι Γερμανοί τρέμουν για τις επιστολές ή τα e-mails που θα λάβουν τις επόμενες μέρες από τους 300 παρόχους ενέργειας της χώρας με τις νέες τιμές.

Βάσει του νόμου οι εταιρίες οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές έξι εβδομάδες νωρίτερα και φέτος αναμένονται αυξήσεις κατά μέσο γύρω στο 54% στο φυσικό αέριο και περίπου 61% στο ηλεκτρικό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές θα διπλασιαστούν από πέρυσι. Οικογένειες που ζουν σε μονοκατοικίες ενδέχεται να πληρώσουν ετήσιο «καπέλο» πάνω από 1.200 ευρώ.

Ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα (Μόναχο, Κολωνία, Φρανκφούρτη) αναμένονται πιο τσουχτερές λυπητερές. Για παράδειγμα, σε κεντρικά διαμερίσματα της Κολωνίας, καταναλωτές έχουν ήδη λάβει επιστολές για ετήσια αύξηση έως 2.000 ευρώ. Ενδεικτικό παράδειγμα: από 150 ευρώ μηνιαίως ο λογαριασμός θα ανέλθει στα 317 για ρεύμα και φυσικό αέριο τη νέα χρονιά.

Την αγωνία των Γερμανών επιτείνει διαμάχη της Πολιτικής Προστασίας (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Πληθυσμού και Αντιμετώπισης Καταστροφών – ΒΚΚ) με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων για τον αριθμό και την έκταση στις διακοπές ρεύματος. Σε συνέντευξη στην Die Welt, ο επικεφαλής της ΒΚΚ, Ραλφ Τίσερ, κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν νερό και κονσέρβες για 10 μέρες, κατηγορώντας ορισμένες υπηρεσίες και δήμους ότι δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για τα μπλακ άουτ. Προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος θα είναι αυξημένος τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν θα διαρκούν ώρες ή και μέρες.

Διαψεύδοντας τον Τίσερ στο θέμα των διακοπών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων απάντησε ότι «η Γερμανία διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα δίκτυα ηλεκτροδότησης στον κόσμο, με πολυάριθμους μηχανισμούς και αποθέματα για τη σταθεροποίησή του σε δύσκολες συνθήκες».

Συναγερμός για χιόνι και ακριβή θέρμανση

Σε κατάσταση συναγερμού λόγω σφοδρής χιονοθύελλας και χαμηλών θερμοκρασιών τέθηκαν τα τελευταία 24ωρα η Βόρεια και Δυτική Νέα Υόρκη, με την κυβερνήτη Κάθι Χόκουλ να συγκρίνει τις συνθήκες με εκείνες του 2014, όταν στο Μπάφαλο έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι.

Τα θύματα που αποδίδονται μέχρι στιγμής στην κακοκαιρία ανέρχονται σε 3, ενώ λόγω του χιονιού που έφτασε και τα 2 μέτρα ύψος, έκλεισαν αεροδρόμια και δρόμοι εμποδίζοντας τα ταξίδια στη λήξη της Γιορτής των Ευχαριστιών. Οι προειδοποιήσεις μετακίνησης ισχύουν για 8 εκατομμύρια Αμερικανούς στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, και συγκεκριμένα στις πολιτείες Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Ιντιάνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια και Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το «μεγάλο ιγκλού, εκατομμύρια Αμερικανοί κατεβάζουν τους διακόπτες εξαιτίας των τιμών-φωτιά στη θέρμανση», υπογράμμισε το CNN. Φέτος οι τιμές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν 18% , που θα προστεθεί στην περσινή αύξηση του 17%, υπογράμμισε η Εθνική Ενωση Ενεργειακής Βοήθειας (NEADA). H 63χρονη Σαρμέιν Τζόνσον, εργαζόμενη σε γραμμή ενεργειακής βοήθειας φτωχών καταναλωτών, που μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα με τον γιο της, είπε ότι η ίδια είχε μόνο 1.000 δολάρια για να γεμίσει ένα μικρό τμήμα της δεξαμενής πετρελαίου, ελπίζοντας να της φτάσει για το χειμώνα. Τις περισσότερες ώρες το διαμέρισμά της είναι… ιγκλού επειδή δεν δικαιούται κρατικό βοήθημα.

Η Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ) υπολόγισε ότι φέτος, για να ζεστάνει το σπίτι του ο μέσος Αμερικανός, θα πληρώσει 25% παραπάνω το φυσικό αέριο, 11% το ηλεκτρικό και 45% το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό θα φέρει στα όριά τους 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, ιδίως στις Ανατολικές Πολιτείες. Ο 67χρονος Τιμ Γουάιζλι από τη Φιλαδέλφεια είπε ότι δεν έχει ανάψει ακόμη καλοριφέρ, καθώς δεν του περισσεύουν 1.500 δολάρια για να γεμίσει τη δεξαμενή του. «Πρόκειται για φρικτό συναίσθημα, δεν το εύχομαι σε κανέναν», είπε στο CNN.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

12 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

13 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

15 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

15 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

16 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

16 ώρες ago