ΝΕΑ

Άγιον Ορος: «Λημέρι εγκληματιών η υπό κατάληψη Μονή Εσφιγμένου»

Σημεία και τέρατα για τα όσα συμβαίνουν στο κεντρικό κτίριο της Μονής Εσφιγμένου στο Αγιον Ορος, το οποίο τελεί υπό κατάληψη για δεκαετίες, καταγγέλλει ο ηγούμενος της μονής, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος. «Εχει μετατραπεί σε λημέρι εγκληματιών. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι εκεί και τι όπλα κρύβονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του πριν από λίγες ημέρες.

Οπως σημειώνει πρόσφατα, συνέβησαν τρεις δολιοφθορές σε οικήματα και εγκαταστάσεις της Μονής Εσφιγμένου. Αρχικά, ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή αγροικιών εντός Αγίου Ορους στην έκταση της μονής με διάλυσή τους και κλοπή των υλικών που τις απαρτίζουν. Επειτα, πριν από λίγες μέρες ήταν η απόπειρα καταστροφής εγκαταστάσεων από κουκουλοφόρους σε μετόχι της Μονής στην Ιερισσό Χαλκιδικής με πυρπόληση και πρόκληση πυρκαγιάς. Μετά, ήταν η καταστροφή γεννήτριας που χρησιμοποιούσαν οι Εσφιγμενίτες πατέρες που κατοικούσαν στο κελί του Αγίου Τρύφωνος για τις ανάγκες των εργασιών τους. Τελευταίο κρούσμα ήταν οι καταστροφές σε κατάστημα εκτός Αγίου Ορους που συνεργάστηκε με τη μονή.

«Οργανώνουν εφόδους»

«Είναι αδιανόητο για το Αγιον Ορος να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα! Σε έναν τόπο προσευχής και άσκησης είναι ανήκουστο να υπάρχουν λημέρια και κρυψώνες από όπου “άγνωστοι” μπορούν να οργανώσουν εφόδους εναντίον Aγιορειτών γερόντων. Τα περίπου 5-8 άτομα της ηγετικής ομάδας της κατάληψης και περίπου 20 “υποτακτικοί” τους απαγορεύουν την πρόσβαση στο κεντρικό κτίριο της μονής στις Αρχές της Πολιτείας που προστατεύουν το Αγιον Ορος. Οι ευγενικές παρακλήσεις της Αστυνομίας δεν εισακούονται. Η κατάσταση των κειμηλίων, τα ονόματα των εισερχομένων και εξερχομένων στη μονή και το Αγιον Ορος είναι άγνωστα. Οσο η αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, κάποιοι την πολεμούν ανηλεώς. Οσο θα κτίζουμε και θα φροντίζουμε, άλλοι θα καίνε και θα γκρεμίζουν», υπογραμμίζει.

Υποστηρίζει πως όλα αυτά γίνονται στην προσπάθεια να κάμψουν το ηθικό τους. «Νομίζουν πως θα τα παρατήσουμε και θα παραιτηθούμε. Αυτό όμως δεν είναι στο χέρι μας. Δεν μπορούμε να προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε η Ορθόδοξη Εκκλησία αναθέτοντάς μας αυτό το διακόνημα. Δεν θα αφήσουμε το Αγιον Ορος να γίνει κέντρο διερχομένων, ληστών και παρανόμων. Δεν θα περάσει η απόπειρα καταστροφής του Αγίου Ορους και η δημιουργία “γκρίζων ζωνών” εντός του! Είμαστε γνώστες του τι είναι ικανοί να κάνουν οι καταληψίες του κεντρικού κτιρίου της μονής μας. Εξωεκκλησιαστικά άτομα που φοράνε ράσα στο παρελθόν μάς επιτέθηκαν, μας άφησαν αιμόφυρτους και μισοπεθαμένους. Σκοπός τους είναι να μας αποτελειώσουν εμάς και να εκφοβίσουν όσους ευσεβείς ανθρώπους μάς βοηθούν», πρόσθεσε.

Συκοφάντηση

Ο αρχιμανδρίτης κάνει λόγο για μία άνευ προηγουμένου συκοφάντηση της αδελφότητας της μονής, στην οποία συμμετέχουν δυστυχώς και κάποια ΜΜΕ προωθώντας την προπαγάνδα των καταληψιών. «Μας έχουν στοχοποιήσει με ανηλεή επίθεση ψευδών. Φανατίζουν τους οπαδούς τους στοχοποιώντας μας. Οπαδοί οι οποίοι με δήθεν “ένθεη” μανία θέλουν να μας “αποσατανικοποιήσουν”, με τον ίδιο τρόπο που διαλαλεί η ρωσική ηγεσία ότι θα κάνει για τον υπόλοιπο κόσμο. Καλούμε όλα τα υγιή μέλη της Εκκλησία μας και του τόπου μας να συστρατευθούμε πριν είναι “πολύ αργά για κλάματα” για το Αγιον Ορος, την πατρίδα μας και την κοινωνία!», καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι οι καταληψίες δεν είναι Αγιορείτες ή Εσφιγμενίτες, αλλά σχισματικοί, τελούντες υπό απέλαση από το Αγιον Ορος, κάποιοι δε εξ αυτών και κατάδικοι από την ελληνική Δικαιοσύνη για ποικίλα αδικήματα ποινικής φύσεως.

hlektragr

Recent Posts

Στους Αγίους Θεόδωρους ανοίγει το πρώτο πρατήριο υδρογόνου της χώρας

  Στα τέλη του έτους αναμένεται ότι θα λειτουργήσει στην Ελλάδα ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού…

6 λεπτά ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

51 λεπτά ago

Αυστηρά πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα – Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σήμα κινδύνου με αφορμή το μητρώο δήλωσης καθαρισμού ακαλύπτων χώρων εξέπεμψε η ΠΟΜΙΔΑ, καθώς εκκρεμεί και η έναρξη…

2 ώρες ago

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

2 ώρες ago

Ρέντης: Στη φυλακή 12 κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απολογιών της δεύτερης ομάδας κατηγορουμένων που συνελήφθησαν σε επιχείρηση της Αστυνομίας για…

2 ώρες ago

ΟΠΕΚΑ: Την Μεγάλη Τρίτη πληρώνονται 18 επιδόματα

Την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα πληρωθούν 19 επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής…

3 ώρες ago