ΝΕΑ

Αναισθησιολόγοι: SOS από την έλλειψή τους – Με ελάχιστους παθολόγους τα νοσοκομεία ενόψει φθινοπωρινών λοιμώξεων

Η έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ βρίσκεται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως μέσα από το Παίδων «Η Αγία Σοφία» όπου έχουν ανασταλεί τακτικά χειρουργεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όμως, οι αναμονές στις λίστες χειρουργείων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο με την πανδημία του κορονοϊού διογκώθηκε.

«Τα νοσοκομεία δυόμιση χρόνια τώρα μετατράπηκαν σε μονοθεματικά, οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα με υπουργικές αποφάσεις. Ακόμη και σήμερα που έχουμε ύφεση της πανδημίας νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία για τα οποία απασχολείται προσωπικό και δεσμεύονται χώροι. Ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα μειώσει περαιτέρω τη λειτουργία των χειρουργικών τομέων. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ασθενής που βρίσκεται στη λίστα αναμονής για το χειμώνα θα μπορέσει τελικά να χειρουργηθεί;», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα λόγω έλλειψης ιατρών κυρίως αναισθησιολόγων και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Οι χειρουργικές αίθουσες για να λειτουργήσουν θέλουν και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει διαθέσιμο. Μην το παραβλέπουμε αυτό». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχουν άσθενείς στις λίστες αναμονής που έχουν εγγραφεί πριν τρία χρόνια για χειρουργείο και κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρει και κανείς εάν οι άνθρωποι συνεχίζουν και σήμερα να έχουν ανάγκη χειρουργείου.

Εκτός από το Παίδων «Η Αγία Σοφία» όπου το θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ο κ. Γιαννάκος δίνει παραδείγματα και από άλλα νοσοκομεία:

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης υπηρετούν οκτώ αναισθησιολόγοι σε 27 οργανικές θέσεις, ενώ το παιδιατρικό νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» στην Πάτρα Ουσιαστικά καλύπτεται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης υπήρχε ένας αναισθησιολόγος 72 ετών μόνος του δύο χρόνια και προ ημερών παραιτήθηκε.

«Οι αναισθησιολόγοι παραιτούνται από τα νοσοκομεία ή δεν συμμετέχουν σε προκηρύξεις επειδή βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί. Χωρίς αυξήσεις τα τελευταία 12 χρόνια και την σκρίβεια στα ύψη», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Ύποπτες επιθέσεις με μαχαίρι κατά αλλοδαπών σε Κηφισιά και Ομόνοια – Δύο συλλήψεις, αναζητούνται οι υπόλοιποι δράστες

Και παθολόγοι

Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του ΕΣΥ στη μετα-πανδημική εποχή. Ελλείψεις, όμως, το ταλανίζουν και σε άλλους τομείς. Από επίσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πύργου διαπιστώθηκε ότι και τα δύο είναι με έναν παθολόγο και έναν πνευμονολόγο, ενώ η «συνάντηση» κορονοϊού και γρίπης είναι κοντά καθώς και άλλων λοιμώξεων του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει προκηρύξει πέντε θέσεις μόνιμων παθολόγων αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρουν. «Γιατί να μείνουν ή να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ αφού βγάζουν πολλαπλάσια ως ιδιώτες;», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

Αύριο το μεσημέρι, οι παθολόγοι του νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα των παθολογικών κλινικών ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας. «Δεν επαρκούμε πια ούτε για να καλύψουμε στο ελάχιστο το πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης. Για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα δεν υπάρχει ειδικευόμενος ιατρός να εφημερεύσει καθώς όλοι έχουν φτάσει στο πλαφόν τους. Η κατάσταση βέβαια δεν δημιουργήθηκε εν μια νυκτί. Μήνες ολόκληρους βλέπουμε την ειδικότητα της Παθολογίας να ρημάζει στο νοσοκομείο μας. Οι παθολογικές κλινικές παλεύουν να κρατηθούν όρθιες βασισμένες στο φιλότιμο μας και τα εξαντλητικά ωράρια τα οποία κάνουμε. Ρεπό ούτε για δείγμα, χρωστούμενες άδειες από ετών, πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους νέους ιατρούς ανύπαρκτο, καθημερινή υπερεργασία, ενώ το αίσχος των ράντζων καλά κρατεί», αναφέρουν σε κείμενό τους προς το υπουργείο Υγείας, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

hlektragr

Recent Posts

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

9 ώρες ago

Κορινθία: Παίζοντας «Τα μυστικά του Οφέλτη» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

    H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 19 Μαΐου…

10 ώρες ago

Ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη…

10 ώρες ago

Κόρινθος: Νεαρή γυναίκα δεν πρόλαβε και γέννησε σε προαύλιο νοσοκομείου

Ένα απίστευτο αλλά και συνάμα ευχάριστο γεγονός συνέβη στο νοσοκομείο της Κορίνθου το βράδυ του…

10 ώρες ago

19 Μαϊου 1919: 105 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής…

10 ώρες ago

Πύργος Κορινθίας: Την Κυριακή 19 Μαΐου τα 33α Κυριακίδεια

Διεξάγονται την Κυριακή 19 Μαίου 2024, τα 33α Κυριακίδεια, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Πρόκειται…

12 ώρες ago