ΝΕΑ

Ελληνική Λύση: «Το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στην Κορινθία παραμένει εγκαταλειμμένο και επικίνδυνο»

Ερώτηση στην Ελληνική Βουλή έχει καταθέσει η Ελληνική Λύση με θέμα «Το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στην Κορινθία παραμένει εγκαταλειμμένο και επικίνδυνο». Ζητά από το υπουργείο άμεση επιθεώρηση και κατόπιν τις απαραίτητες ενέργειες και του απευθύνει το ερώτημα αν προτίθεται να εντάξει τις εργασίες αποκατάστασης του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων «σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να δρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν τα ανωτέρω αναφερόμενα έργα, τόσο στο ίδιο το ρέμα, όσο και στον διπλανό του δρόμο»

Μεταξύ άλλων η Ελληνική Λύση αναφέρει στην ερώτησή της:  

«Μετά από πλημμύρα στην περιοχή, το Νοέμβριο του 2019, το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, στην Κόρινθο παρέμεινε εγκαταλειμμένο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και άλλο κομμάτι ασφάλτου από τον συνορεύοντα, εφαπτόμενο στο μήκος του δρόμο. Ως αποτέλεσμα αυτού, ένας πενηντάχρονος πολίτης βρέθηκε στο κενό, όταν υποχώρησε το οδόστρωμα, την ώρα που περπατούσε στον ανωτέρω δρόμο, δίπλα στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων. Ο ως άνω πενηντάχρονος ανασύρθηκε από πυροσβέστες και μεταφέρθηκε με κατάγματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Το έργο της αποκατάστασης της κοίτης και των πρανών του ανωτέρω ρέματος είναι παραμελημένο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εδώ και δύο χρόνια, παρά τις σχετικές παρακλήσεις του Δημάρχου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Να σημειωθεί ότι, δίπλα ακριβώς από το εν λόγω ρέμα, υπάρχει σχολείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών-μαθητών του σχολείου αυτού. Ως εκ τούτου, είναι άμεση η ανάγκη και ενός ευρέως καθαρισμού του ως άνω ρέματος, πέραν των παραπάνω αναφερόμενων τεχνικών επεμβάσεων, καθώς και αποκατάστασης του εφαπτόμενου στο άνω ρέμα δρόμου, όπου έχουν παρατηρηθεί καθιζήσεις, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια ατυχήματα στο εγγύς μέλλον”.

Η απάντηση του υπουργείου

Η απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη των επενδυτικών καθώς και των λειτουργικών δαπανών.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, κατά το έτος 2020 ποσό ύψους 285.660,00€, ενώ το ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της Χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19.04.2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του Προγράμματος, όπως προσδιορίζονται στην υπουργική απόφαση αριθ. 4748/20-02-2018 (Α.Δ.Α.: 6ΛΕΙ465ΧΘ7-ΧΚΛ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Από την εν λόγω επιχορήγηση, ο Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων χρηματοδοτήθηκε με ποσό, ύψους 312.500,00€.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 55817/26-07-2021 έγγραφο και, μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα επανέλθουμε με νεότερο, συμπληρωματικό έγγραφο».

 

hlektragr

Recent Posts

Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα…

1 ημέρα ago

Έναρξη Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Πάλης στο Λουτράκι – Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης & ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

2 ημέρες ago

Λουτράκι: U15 European Wrestling & Grappling Championship

Το Grappling είναι ένα στυλ πάλης που συνδυάζει την τεχνική που προέρχεται από διάφορα αθλήματα…

2 ημέρες ago

Εκδήλωση στην Κόρινθο για την έμφυλη βία την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

2 ημέρες ago

Έργα προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου

Έργα προστασίας  από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη…

2 ημέρες ago

Κόρινθος: Παρουσίαση βιβλίου του Απ. Παπαφωτίου

«Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο Ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)»…

2 ημέρες ago