ΝΕΑ

Πώς δόθηκε η μάχη για να σωθεί η Πεντέλη – Η μάχη στα «πεδία της κόλασης» [infographic]

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Πεντέλη και στα μέτωπα Παλλήνης, Διώνης, Ανθούσας, Πεντέλης, Δασαμάρι, Ντράφι και Γέρακα, ενώ παράλληλα έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι που συνεχώς άλλαζαν φορά και μετέφεραν τα μέτωπα της πυρκαγιάς καθιστώντας το έργο της κατάσβεσης αδύνατο, καθώς το βράδυ δεν υπήρχαν εναέρια μέσα.

ΓΡΑΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ. την ώρα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας άγγιξαν και τα 113 χλμ. την ώρα σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης, δυσχεραίνοντας αφάνταστα το έργο της πυρόσβεσης. Η φωτιά κατέκαιγε ανεξέλεγκτη για πολλές ώρες, ενώ απειλήθηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το οποίο είχε εκκενωθεί από νωρίς από τα 36 παιδιά και τα 19 άτομα προσωπικό που βρίσκονταν εκεί, τα οποία μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία «Αγίας Σοφίας» και «Αγλαΐας Κυριακού».

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 02:30 τη νύχτα καίγονταν σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, ενώ μία ώρα αργότερα στις 3:30 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, από τον κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου – Κορωπίου έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Στις 4 τα ξημερώματα στην περιοχή της Ανθούσας, σπίτια τυλίγονταν στις φλόγες. Τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε εντολή να εκκενωθούν η Παλλήνη και οι ανατολικές περιοχές του Γέρακα.

«Αιχμές» για εμπρησμό στην Πεντέλη άφησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, προχθές Τρίτη, άφησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Χωρίς να κατονομάζει, ο υπουργός είπε πως όσον αφορά στα αίτια της φωτιάς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Ολα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, μιλώντας για τη διαχείριση της πυρκαγιάς, έκανε λόγο για αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική. «Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι φυσικού πλούτου, χάνονται περιουσίες και δυστυχώς κάποιες φορές χάνονται και ανθρώπινες ζωές», είπε αρχικά. «Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης», είπε.

Πυρκαγιά στα Μέγαρα: Συγκινούν οι πυροσβέστες που έσωσαν σπίτι και ζήτησαν συγγνώμη με σημείωμα [βίντεο]

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, πλέον η φωτιά είναι σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενεργές εστίες. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Μέτωπο Σαλαμίνας

Υπό έλεγχο τέθηκαν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ τα δύο από τα τρία πύρινα μέτωπα στη Σαλαμίνα. Πρόκειται για τις φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης στους Ανεμόμυλους και στο Σαμάρι. Σύμφωνα μάλιστα με την Πυροσβεστική υπό έλεγχο αναμένεται να τεθεί και το τρίτο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται στο λόφο Πατρίς.

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας άφησε υπόνοιες για εμπρησμό. Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο Γιώργος Παναγόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός και άφησε σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό. «Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης για να μην έχουμε προβλήματα. Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο στόχος είναι να εκκενωθεί η περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου. Δεν με προβληματίζει το τριπλό μέτωπο, είμαι σίγουρος τι συμβαίνει. Είδαμε φωτιά το ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη».

Εκκένωση

Λίγο πριν από τις 18:45 εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά, η οποία βρίσκεται κοντά σε διάσπαρτες κατοικίες χωρίς ωστόσο να απειλούνται, ενώ ακολούθησε και δεύτερο λίγο πριν τις 19:30.

Παράλληλα δόθηκε εντολή για εκκένωση του Κέντρου Υγείας του νησιού. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, οι γιατροί, το διοικητικό προσωπικό καθώς και ο εξοπλισμός μεταφέρονται στο δεύτερο Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ.

hlektragr

Recent Posts

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

2 λεπτά ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

2 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

2 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

2 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

2 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

3 ώρες ago