ΝΕΑ

Antonov 12: Θρίλερ η Πτώση Ουκρανικού αεροσκάφους στην Καβάλα

Συνετρίβη Ουκρανικό Αεροσκάφος Δυτικά της Καβάλας

Ένα Ουκρανικό αεροσκάφος έπεσε Δυτικά της Καβάλας στις 23:00 το βράδυ Σαββάτου,στην περιοχή Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου. Απο τις πρώτες κιόλας ώρες κατέφθασαν ομάδες διάσωσης στην περιοχή, καθώς όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις βρισκόντουσαν σε ετοιμότητα.

Μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών-επέβαιναν οκτώ άτομα, όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Antonov, που κατέπεσε έξω από την Καβάλα είχε οκταμελές πλήρωμα και μετέφερε 12 τόνους επικίνδυνου φορτίου.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το αεροσκάφος Αντόνοφ μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά. Το συντονιστικό όργανο αποφάσισε να σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής, στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος. Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

 

Δύο πυροσβέστες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

 

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονταν κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Για θαύμα μιλούν κάτοικοι και αρχές που δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς το αεροσκάφος δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

 

Η πορεία του Antonov 12

Το τελευταίο στίγμα δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας, ενώ το αεροσκάφος έχει πέσει στην πλαγιά μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων.Στο τέλος της χερσονήσου του Αγίου Όρους το αεροσκάφος κάνει στροφή 180 μοιρών και χάνει ύψος φλεγόμενο σε μικρή απόσταση από σπίτια.

 

Ζήτησε έκτακτη προσγείωση

Ο πιλότος ζήτησε έκτακτη προσγείωση, καθώς ανέφερε βλάβη στον έναν από τους τέσσερις κινητήρες του, αλλά φαίνεται ότι δεν πρόλαβε.

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Η δημοσιογράφος, Βάσω Μώραλη, σε ανάρτηση της στο Facebook αναφέρει ότι: «Γύρω στις 22:50 απόψε έπεσε φλεγόμενο εν πτήσει αεροσκάφος – σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτου μάρτυρα – στον κάμπο ανατολικά της Νικήσιανης (πιθανότατα μεταξύ των αγροκτημάτων Παλαιοχωρίου – Αντιφιλίππων) και μάλλον προσέκρουσε πέφτοντας σε πυλώνα/ηλεκτρικά καλώδια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη, μεγάλη λάμψη κι αμέσως μετά γενικό blackout σε Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιο Χριστόφορο και Παλαιοχώρι τουλάχιστον!».

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το blackout φτάνει μέχρι το Χορτοκόπι (στα πρόθυρα της Ελευθερούπολης).

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, από την Κρηνίδα (Βιτάστα) Σερρών, το αεροπλάνο είχε περάσει ήδη φλεγόμενο πάνω από το χωριό τους πριν καταπέσει λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικότερα, ουσιαστικά στους πρόποδες του Παγγαίου όρους (στο νομό Καβάλας).

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ακούγαμε στη Νικήσιανη βόμβο αεροπλάνου περίεργα χαμηλά, πάνω από τα “κεφάλια” μας, για ν’ ακολουθήσει αμέσως μετά η γενική διακοπή ρεύματος.

Ενημερώθηκε η Αστυνομία και ήδη ελικόπτερο κάνει από ψηλά ανίχνευση του χώρου, μέσα στον κάμπο, όπως μπορούμε να δούμε από το μπαλκόνι του σπιτιού μας!
Μακάρι ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος να διασώθηκαν!».

Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο:

hlektragr

Recent Posts

Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα…

1 ημέρα ago

Έναρξη Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Πάλης στο Λουτράκι – Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης & ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

1 ημέρα ago

Λουτράκι: U15 European Wrestling & Grappling Championship

Το Grappling είναι ένα στυλ πάλης που συνδυάζει την τεχνική που προέρχεται από διάφορα αθλήματα…

1 ημέρα ago

Εκδήλωση στην Κόρινθο για την έμφυλη βία την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

1 ημέρα ago

Έργα προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου

Έργα προστασίας  από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη…

1 ημέρα ago

Κόρινθος: Παρουσίαση βιβλίου του Απ. Παπαφωτίου

«Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο Ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)»…

1 ημέρα ago