ΝΕΑ

Οξυμένο Πρόβλημα Νερού στον Δήμο Βέλου-Βόχας: Απόγνωση, θυμός και καταγγελίες για έλλειψη και κακή ποιότητα νερού

Σοβαρό πρόβλημα με το νερό αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Ζευγολατιό και το Δήμο Βέλου – Βόχας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου «σφυρίζει» αδιάφορα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες δύο περιφερεικών συμβούλων, της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέσω επερώτησής τους στον κ. Νίκα,«το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή αλλά και άλλες περιοχές ευρύτερα στην Κορινθία είναι διαχρονικό σε ότι αφορά την επάρκεια ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και την ποιότητά του, αφού σε όλο τον Δήμο Βόχας αλλά και σε διάφορες περιοχές και χωριά των υπόλοιπων Δήμων, είναι εκτός ορίων ανθρώπινης κατανάλωσης, επιβαρυμένο με ρύπους (χημικούς και μικροβιολογικούς παράγοντες), που το καθιστούν επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων».

« Αρχή πάντων το ύδωρ» χωρίς «ύδωρ»

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ζευγολατιού αλλά και σε ολόκληρο τον Δήμο Βέλου-Βόχας στην Κορινθία, μιας και πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα στην ύδρευση και την άρδευση . Με πρωτοβουλία των Περιφερειακών Συμβούλων κ.Νίκου Γόντικα και κ.Γιάννη Κελλάρη, οι κάτοικοι του Ζευγολατιού, του Δήμου Βέλου Βόχας αλλά και των χωριών των υπόλοιπων Δήμων,  καταγγέλλουν την περιφέρεια για ελλιπή επάρκεια νερού, την κακή ποιότητά του τονίζοντας πως: “Είναι επικίνδυνο για την υγεία”.

“Υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν νερό ένα μήνα”

Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες κατοίκων οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς νερό παραπάνω απο ένα μήνα. Η κατάσταση πέρα απο το τα νοικοκυριά επηρεάζει στον έπακρον και τις καλλιέργειες των κατοίκων μιας και λόγω της κατάστασης κινδυνεύουν να ξεραθούν. Ως αιτία αυτής της κατάστασης συμπληρώνουν, πως είναι η διαχρονική πολιτική κυβερνήσεων, περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που εφαρμόζουν αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση νερού, μετατρέποντάς το σε “ακριβό εμπόρευμα”.

“Τα αίτια”

Ως αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή πολλώ μάλλον και για τους αγρότες , είναι η απουσία κατασκευής φραγμάτων, εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και η κατασκευή δικτύων μεταφοράς νερού και αρδευτικών δικτύων. Είτε επειδή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ή απουσιάζουν οι σχεδιασμοί. Είναι αντιφατικό σήμερα σε μια περιοχή όπου υπάρχουν οι δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επάρκειας νερού, πολλές καλλιέργειες να τείνουν να ξεραθούν.

Οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι καταγγέλουν χαρακτηριστικά πως « Μεγάλα έργα όπως π.χ. η κατασκευή φραγμάτων, εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και  η κατασκευή δικτύων μεταφοράς νερού και αρδευτικών δικτύων, που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και για τους αγρότες, είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, γιατί απουσιάζουν αντίστοιχοι σχεδιασμοί, μελέτες και χρηματοδοτήσεις, είτε αυτά που ήδη κατασκευάζονται, παραμένουν για χρόνια ανολοκλήρωτα ή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή ακόμα και την λειτουργία τους.   Ένα έργο το οποίο θα είχε δώσει σημαντικές λύσεις στο πρόβλημα όπως είναι το φράγμα Ασωπού έχει «στοιχειώσει σαν το γεφύρι της Άρτας» εδώ και δεκαετίες.

Είναι τεράστια αντίφαση σήμερα σε μια περιοχή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επάρκειας για καθαρό, πόσιμο και υγιεινό νερό αλλά και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες  των αγροτών για άρδευση των καλλιεργειών, σε ένα νομό με αποθέματα σε υδάτινους πόρους, με δύο μεγάλες λίμνες και αρκετά ποτάμια σε όλη την έκτασή του, να υπάρχουν περιοχές με τεράστιες ελλείψεις για πόσιμο νερό και να κινδυνεύουν να ξεραθούν τα χωράφια ενώ την ίδια στιγμή γίνονται τεράστιες επενδύσεις, με διάφορες μεγάλες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμφιάλωσης και εμπορίας του νερού στην ορεινή Κορινθία, που αντλούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες νερού».

 

Δείτε ολόκληρη την επιστολή:  15-7-2022 Επερώτηση για προβλήματα με το νερό στον Δήμο Βέλου – Βόχας (1)

 

 

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

14 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

15 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

15 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

15 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

16 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

16 ώρες ago