ΝΕΑ

Ανάλυση: Το διπλό πρόσωπο του Ερντογάν – Τα παζάρια και οι προκλήσεις

Τακτική διπροσωπίας στον μέγιστο βαθμό από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος στην κορυφαία Σύνοδο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη, όπου ελήφθησαν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του κόσμου, δεν είπε τίποτα, ενώ μόλις «σβήσανε τα φώτα της Μαδρίτης» επιστρέφοντας στην Αγκυρα επανήλθε με αμείωτη ένταση σε καταιγίδα λεκτικών επικρίσεων κατά της Ελλάδος ως και για μία ακόμα φορά σε προσωπική βάση κατά του Ελληνα πρωθυπουργού.

1 Η αφωνία του στη Μαδρίτη, προφανώς σχετιζόταν με τα διευρυμένης υφής και περιεχομένου ζητήματα, που απασχολούν την τουρκική διπλωματία, και αφορούν τις σχέσεις με τον πρόεδρο Μπάιντεν, τους αεροπορικούς εξοπλισμούς της Αγκυρας, την επικρατούσα κατάσταση στα ευπαθή σύνορα με τη βόρεια Συρία, «παρακλάδια» της σφοδρής πολεμικής σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, και ασφαλώς η νέα διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τη Σκανδιναβική.

Η αμερικανική «κατευθυντήρια οδηγία» από το ειδυλλιακό κάστρο Ελμάου της Βαυαρίας (την παραμονή της άφιξης της αμερικανικής αντιπροσωπείας) στην ισπανική πρωτεύουσα στο να αλλάξει την απαράδεκτη και αρνητική στάση του απέναντι σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι αναφορικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στα αδιανόητα και ανεδαφικά «θέματα» του καθεστώτος των νησιών μας.

Αλλωστε, το ΝΑΤΟ δεν συστάθηκε τον Απρίλιο του 1949 για να συζητά διαφορές μεταξύ συμμάχων κρατών, ακόμα και αν κάποιες ηγεσίες τους είναι προβληματικές. Αμερικανοί και Στόλτενμπεργκ του «έκοψαν τον αέρα για τα περαιτέρω»… Δεν μπορεί σε περίοδο πολέμου στην Ευρώπη, ως και αρχής νέου οξύτατου ψυχρού πολέμου, να δοκιμάζουν κάποιοι την αντοχή του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που έρχονται πολύ άσχημες εξελίξεις… για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά η Ρωσία. Η νέα Στρατηγική Αντίληψη των 49 παραγράφων, ως και το τελικό ανακοινωθέν των 22 παραγράφων, δείχνουν προς τα πού πρέπει να εστιαστούμε. Οι εμμονικές θέσεις Ερντογάν εκτροχιάζουν τα θέματα, που είναι η κλιμακούμενη απειλή της Μόσχας και οι προκλητικές κινήσεις και συμπεριφορά του Πεκίνου.

Και προφανώς τα λεγόμενα και παραλεγόμενα ότι «το μνημόνιο είναι θεωρητικό» (που κάποιοι ισχυρίζονται στη χώρα μας) δεν μπορούν να έχουν βάση. Οι Σκανδιναβοί θα κληθούν να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα, αφού προέχει η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, από τη δράση Κουρδο-Γκιουλενικών οργανώσεων. Ο Ερντογάν άδραξε επιδέξια αυτή τη στιγμή της μέγιστης «μόχλευσης» για να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τα περί ασφάλειας της χώρας του. Το PKK είναι ειλικρινά «αισθητό, μακροχρόνιο και κεντρικό θέμα στην τουρκική πολιτική». Η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εμπλοκή διαχρονικά Κούρδων και Γκιουλενικών σε τρομοκρατικές ενέργειες και δολοφονίες στη Τουρκία (άσχετα αν δεν αρέσει σε κάποιους) είναι ρεαλιστική, σωστή και αληθινή. Σε άλλες χώρες, αποσχιστικοί τρομοκράτες και ψυχροί εκτελεστές πλήρωσαν και πληρώνουν (Ισπανία – Ιρλανδία κ.ά.).

Ενα λιγότερο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα της τριμερούς συμφωνίας για την Τουρκία είναι η ευρεία συνεργασία πάνω σε συμφωνίες αμυντικής βιομηχανίας. Δεν είναι μόνο η άρση του εμπάργκο όπλων των Σουηδών (κατά της Τουρκίας λόγω της 3ης εισβολής στη βόρεια Συρία το 2019), αλλά οι δύο ιδιαίτερα αναπτυγμένες και σοβαρές σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να εφελκύσουν την Τουρκία σε κοινές πρωτοβουλίες ασφάλειας της Ε.Ε., όπως ειδικά για το σχέδιο στρατιωτικών μεταφορών της PESCO.

6 Η Ελλάδα παρακολουθεί τις κινήσεις της Αγκυρας με σοβαρότητα, ρεαλισμό και όσο το δυνατό καλύτερες πληροφορίες. Η χώρα μας είναι υπολογίσιμο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, και να αλλάζει τη συμπεριφορά του χαμαιλεοντικά και ανάλογα των προσωπικών και καθεστωτικών του βλέψεων. Τον παρακολουθούμε, έχουμε τις δικές μας έντιμες και κατοχυρωμένες θέσεις και τα δικά μας «βέλη». Δεν μπορεί να κινείσαι πάνω σε μία τέτοια ιδιόρρυθμη και κυκλοθυμική νοοτροπία. Οσοι εδώ στην Ελλάδα ισχυρίζονται διάφορα είναι «έξω από το χορό και πολλά τραγούδια λες…».

Δημοσκοπήσεις: Χάνει από όλους ο «σουλτάνος»

Η επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, του πρωθυπουργού, αλλά και Ευρωπαίων ηγετών έχει εξήγηση. Τα μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, η κατάσταση της οικονομίας, με τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ροκανίζουν τη χρυσή καρέκλα του Ερντογάν, που φέρεται να αναζητεί τρόπους να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν με σαφήνεια ότι βρίσκεται πίσω από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του.

Οι γενικές εκλογές δεν θα αργήσουν, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, θεωρώντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και δεν θα περιμένει άλλον ένα χρόνο (μέχρι το 2023) προκειμένου να σταματήσει την πτώση του κόμματός του (ΑΚΡ).

Για την προεδρική αναμέτρηση οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πραγματική καταστροφή. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να χάνει την εκλογή έναντι οποιουδήποτε φαντάζει τώρα ως πιθανός αντίπαλός του. Η αντιπολίτευση έχει ενωθεί απέναντι στον πρόεδρο, αν και δεν έχει ορίσει υποψήφιο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Metro Poll, κάθε πιθανός υποψήφιος που θα αναμετρηθεί με τον Ερντογάν, επιτυγχάνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Τη μεγαλύτερη διαφορά την πετυχαίνει πάντως ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες. Και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δείχνει να κάνει σκόνη το Τούρκο πρόεδρο, όπως επίσης και οι ηγέτες των Κεμαλιστών, καθώς και του «Καλού Κόμματος».

Οσο για τις βουλευτικές εκλογές, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, εμφανίζεται να χάνει συνεχώς έδαφος. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου KONDA, το προεδρικό κόμμα έρχεται πρώτο, αλλά τελικά χάνει τις βουλευτικές εκλογές. Η δημοσκόπηση της KONDA που διεξήχθη τον Μάιο έδειξε ότι η υποστήριξη προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί (του συμμάχου του Ερντογάν) φθάνει στο 36,2%, ενώ η αντιπολιτευόμενη «Εθνική Συμμαχία» του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Καλού Κόμματος (İYİ) εκτοξεύεται στο 46,4 %.

hlektragr

Recent Posts

Στην Κορώνη για τον εορτασμό της Παναγίας Ελεήστριας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Την προστάτιδά της Παναγία Ελεήστρια γιόρτασε με λαμπρότητα η Κορώνη, την Παρασκευή 10 Μαΐου, γιορτή…

1 ώρα ago

Σαν σήμερα 11 Μαΐου

910: Για πρώτη φορά από το 1835, ο κομήτης Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα…

1 ώρα ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 11 Μαΐου

Του Αγίου Αρμοδίου μάρτυρος, των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, του Αγίου Αργυρίου εξ Επανωμής, της…

2 ώρες ago

Λουτράκι : Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σούμο σε συνεργασία με τη Πανελλήνια…

22 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

22 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

23 ώρες ago