ΝΕΑ

Δανία: Με όπλο στον κρόταφο πόζαρε ο δράστης της επίθεσης σε εμπορικό κέντρο

Με όπλο στον κρόταφό του πόζαρε ο 22χρονος ύποπτος για την χθεσινή επίθεση στη Δανία, κατά την οποία σκότωσε δύο νέους ανθρώπους κι έναν μεσήλικα και τραυμάτισε πολλούς ακόμα, τέσσερις από οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο 22χρονος άνδρας, οπλισμένος με τουφέκι, συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση στο εμπορικό πολυκατάστημα Fields. Ο αξιωματικός της αστυνομίας της Κοπεγχάγης, Σέραν Τόμασεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ήταν γνωστός στην αστυνομία, αλλά «περιφερειακά». «Δεν είναι κάποιος που ξέραμε ιδιαίτερα», είπε.

Ο 22χρονος Νόα Έσμπεμπσεν φαίνεται πως είχε ιστορικό βεβαρημένης ψυχικής υγείας, ενώ πρόσφατα είχε δημοσιεύσει στα social media ότι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο που (εικάζεται ότι) λάμβανε δεν του έκανε δουλειά.

Ο δράστης πυροβολούσε στο εμπορικό κέντρο επί 13 ολόκληρα λεπτά, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail. Τα θύματά του είναι ένας 47χρονος Ρώσος υπήκοος που ζούσε στη Δανία και δύο 17χρονοι Δανοί ένας άνδρας και μια γυναίκα. Άλλοι τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Πρόκειται για δύο γυναίκες από τη Δανία, η μία ηλικίας 40 ετών και η άλλη 19 και δύο Σουηδούς, έναν 50χρονο και μια 16χρονη.

Οι δυσοίωνες αναρτήσεις στα social media

Μια μέρα πριν την επίθεση, ο 22χρονος είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στα social media με το όπλο, το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε για να σκοτώσει τους τρεις ανθρώπους.

Στα προφίλ του, ο Έσμπεμπσεν ανέβαζε πλέιλιστ με τραγούδια, με τίτλους όπως «Φονική μουσική» και «Τα τελευταία τραγούδια που θα ακούσεις στη ζωή σου».

Πρόσφατα, είχε κάνει μια ανάρτηση όπου έλεγε ότι «Το Quetiapine δεν λειτουργεί», αναφερόμενος σε ένα ισχυρό αντιψυχωσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και της μείζονος κατάθλιψης, αλλά και για την θεραπεία του εθισμού στα ναρκωτικά.

Μάλιστα, πιστεύεται ότι ο δράστης είχε επικοινωνήσει με μια γραμμή βοήθειας ψυχικής υγείας λίγο πριν σκορπίσει τον θάνατο στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ενδέχεται να έδρασε μόνος. Αλλά, όπως σημείωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Σέραν Τόμασεν, θα γίνει μεγάλη έρευνα και μαζική επιχείρηση στην πρωτεύουσα μέχρι «να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν μόνος».

Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. «Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε να θάλλουν σενάρια πως είχε ρατσιστικό κίνητρο, ή άλλο κίνητρο, όμως δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάτι που να το υποστηρίζει αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή» υποστήριξε ο κ. Τόμασεν.

Σύμφωνα με μάρτυρες, προσπάθησε να παγιδεύσει θύματα, λέγοντας για παράδειγμα ότι το όπλο του ήταν ψεύτικο, ώστε να τους πείσει να πλησιάσουν. «Ήταν αρκετά ψυχοπαθής για να πάει να κυνηγήσει ανθρώπους, αλλά δεν έτρεχε» υποστήριξε αυτόπτης στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Το χρονικό της επίθεσης

Οι πυροβολισμοί άρχισαν το απόγευμα της Κυριακής, γύρω στις 18:30 ώρα Ελλάδας, προκαλώντας πανικό στο εμπορικό.

Στην περιοχή βρισκόταν πλήθος κόσμου, κυρίως νέοι και νέες που σκόπευαν να πάνε αργότερα σε συναυλία του βρετανού αστέρα της ποπ Χάρι Στάιλς, η οποία ακυρώθηκε.

Όταν άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα πυρά, κάπου εκατό άτομα βρήκαν τρέχοντας από το κέντρο, ενώ άλλοι κρύφτηκαν στο εσωτερικό του.

«Τρέξαμε να κρυφτούμε στις τουαλέτες», εξήγησε η Ισαμπέλα, που έμεινε κρυμμένη εκεί μέσα για περίπου δύο ώρες. «Φοβόμουν, πολλοί έκλαιγαν», πρόσθεσε.

«Οι κόρες μου είχαν πάει να δουν τον Χάρι Στάιλς. Τηλεφώνησαν για να μου πουν πως κάποιος πυροβολούσε. Βρίσκονταν σε εστιατόριο όταν έγινε», είπε ένας 53χρονος Σουηδός.

«Η ομάδα μου κι εγώ προσευχόμαστε για όλους όσους επλήγησαν από τα πυρά στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης. Είμαι σοκαρισμένος», ανέφερε ο βρετανός τραγουδιστής.

Συστήθηκε κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης, σύμφωνα με τη δήμαρχο της Κοπεγχάγης, Σόφι Χέστορπ Άντερσεν, και τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Η πρωθυπουργός της Δανίας. Μέτε Φρέντεριξεν. τόνισε πως «η Δανία επλήγη από μια απάνθρωπη επίθεση». «Άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αθώες οικογένειες, που ψώνιζαν ή είχαν βγει να φάνε έξω. Παιδιά, έφηβοι κι ενήλικοι».

«Η όμορφη και συνήθως τόσο ασφαλής πρωτεύουσά μας άλλαξε μέσα σε μια στιγμή», πρόσθεσε η Φρέντεριξεν. «Θέλω να ενθαρρύνω τους Δανούς να σταθούν ο ένας στο πλευρό του άλλου, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο αυτή τη δύσκολη στιγμή».

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

12 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

21 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

22 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

22 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

1 ημέρα ago