ΝΕΑ

Εθνική ομάδα μπάσκετ: Οι επόμενοι σωματοφύλακες της γαλανόλευκης

Ολα τα ωραία έχουν ένα τέλος. Μεγάλες καριέρες, σπουδαία κατορθώματα, κατακτήσεις τροπαίων. Ο ένας μετά τον άλλο, οι Ελληνες ηγέτες του παρκέ εγκαταλείπουν τη δράση.

Μετά τον Δημήτρη Διαμαντίδη που… κρέμασε την φανέλα του το 2016, τους Βασίλη ΣπανούληΝίκο Ζήση και Γιάννη Μπουρούση οι οποίοι είπαν «αντίο» στην ενεργό δράση το προηγούμενο καλοκαίρι, αποχαιρέτησε τα παρκέ και ο Γιώργος Πρίντεζης, ο τελευταίος των… Μοϊκανών, των πρωταγωνιστών δηλαδή στο ελληνικό μπάσκετ τις δύο περασμένες δεκαετίες.

Διαμαντίδης, Σπανούλης και Ζήσης ήταν μέλη της Εθνικής που κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005 και το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2006 μετά την εκπληκτική νίκη επί των ΗΠΑ στον ημιτελικό. Ο Διαμαντίδης κατέκτησε τρεις τίτλους Ευρωλίγκας με τον Παναθηναϊκό (2007, 2009 και 2011), ο Σπανούλης μια Ευρωλίγκα με τους «πράσινους» (2009) και δύο σερί με τον Ολυμπιακό (2012 και ’13) με συμπαίκτη τον Πρίντεζη.

Ο Ζήσης πήρε μια Eυρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ (2008), ενώ ο Μπουρούσης κατέκτησε τον τίτλο της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης με τη Ρεάλ το 2017.

Μετά την αποχώρηση και του 37χρονου Πρίντεζη, το ερώτημα που έρχεται αυθόρμητα στα χείλη όλων είναι ποιος θα «διαδεχθεί» την τελευταία «χρυσή γενιά» του ελληνικού μπάσκετ. Αυτοί που αποχώρησαν έφυγαν γεμάτοι από εμπειρίες που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους την «πολιτική» ζωή. Το θέμα είναι ποιους αφήνουν πίσω τους. Ποιο είναι με λίγα λόγια, όχι το μακρινό μέλλον, αλλά το παρόν του ελληνικού μπάσκετ;

Οι Κώστας ΣλούκαςΚώστας Παπανικολάου στα 32 χρόνια τους παίρνουν τη… σκυτάλη από τον Πρίντεζη στον Ολυμπιακό. Ο 28χρονος Ιωάννης Παπαπέτρου είναι αρχηγός στον Παναθηναϊκό, ενώ ο 25χρονος Γιώργος Παπαγιάννης είναι ο Ελληνας σέντερ με τις μεγαλύτερες προοπτικές και φυσικά ο «πύργος» της γαλανόλευκης. Ο Νικ Καλάθης, φυσικά, κρατάει γερά το… τιμόνι της Εθνικής από τη θέση του πλέι μέικερ.

» Οι Αντετοκούνμπο

Στα 28 χρόνια του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει κατακτήσει όλες τις συλλογικές και ατομικές διακρίσεις στο NBA (πρωτάθλημα με το Μιλγουόκι, 2 φορές MVP του πρωταθλήματος, MVP των τελικών και πολυτιμότερος του All Star Game) και αναμένεται να είναι ο ηγέτης της Εθνικής ομάδας στις μεγάλες διοργανώσεις, τουλάχιστον σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Κύπελλα. Από κοντά και τα αδέλφια του, Θανάσης (συμπαίκτης του Γιάννη στους Μπακς) και Κώστας, ο οποίος στα 25 του έκανε το ντεμπούτο του τη φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα με τη Βιλερμπάν και αναμένεται να κάνει την πρώτη εμφάνιση με την «επίσημη αγαπημένη» σε μεγάλη διοργάνωση, στο Ευρωμπάσκετ του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

» Ο Ντόρσεϊ

Στην περιφέρεια ξεχωρίζει ο αμερικανοθρεμμένος με ελληνικές ρίζες Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο 26χρονος -με τις επιθετικές αρετές- γκαρντ πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά με τον Ολυμπιακό ενώ το μακρινό του σουτ είναι ένα «όπλο» που έχει ανάγκη η Εθνική.

Τα… αστεράκια

Μια Εθνική ομάδα που θέλει να έχει υψηλές φιλοδοξίες στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ, ωστόσο, πρέπει να έχει «βάθος» και όχι μόνο τρεις, τέσσερις παίκτες «πρώτης γραμμής». Και αυτό δείχνει να είναι το πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ, που τα τελευταία χρόνια δυσκολεύεται να αναδείξει νέους μπασκετμπολίστες με υψηλές προοπτικές.

Το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ θεωρείται από τους ειδικούς πως είναι ο Λευτέρης Μαντζούκας, ο οποίος έγινε 19 ετών πριν από λίγες ημέρες (έχει γεννηθεί στις 8 Ιουνίου 2003) και παίζει στις θέσεις των φόργουορντ με ύψος 2,07μ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και μετά τη μεταγραφή του από τον Προμηθέα Πάτρας στον Παναθηναϊκό, ωστόσο, ο χρόνος συμμετοχής του έχει περιοριστεί δραστικά.

Το ίδιο ισχύει για τον 22χρονο φόργουορντ Νίκο Χουγκάζ, ο οποίος είχε αναδειχθεί ο Καλύτερος Νέος Παίκτης της Basket League της προηγούμενης σεζόν ως αθλητής του Ιωνικού Νίκαιας, αλλά από τον περασμένο Φεβρουάριο, που πήρε μεταγραφή, επίσης, για τον Παναθηναϊκό, δεν έχει μεγάλη συμμετοχή.

Η ομάδα του «τριφυλλιού» έχει αποκτήσει ακόμη δύο ταλαντούχους και ελπιδοφόρους παίκτες. Τον 17χρονο ύψους 2,09μ. φόργουορντ Αλέξανδρο Σαμοντούροβ, που τον περασμένο Μάιο κατέκτησε με την ακαδημία «Δέκα» του Νίκου Χατζηβρέττα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων.

Ο Σαμοντούροβ αναδείχθηκε MVP του Πανελληνίου Εφήβων. Πολυτιμότερος παίκτης είχε αναδειχθεί και στο Πανελλήνιο Παίδων της περασμένης χρονιάς, αλλά και πρώτος σκόρερ.

Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι, επίσης, ο Νεοκλής Αβδάλας, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο και στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής σε εντός έδρας ματς κόντρα στον Ιωνικό Νίκαιας έκανε ντεμπούτο στην Basket League πριν καν συμπληρώσει τα 16 χρόνια του. Ο 16χρονος με ύψος 1,98μ. φόργουορντ είναι γιος του Δημήτρη Αβδάλα, παλαίμαχου μπασκετμπολίστα του Αρη και του Σπόρτιγκ.

Ο Προμηθέας έχει στο ρόστερ του δύο ταλαντούχους νεαρούς. Τον 20χρονο προερχόμενο από τον ΠΑΟΚ με ύψος 2,08μ. Γιώργο Τανούλη και τον 19χρονο γκαρντ με ύψος 2,02μ. Αγγελο Λάγιο, ο οποίος είχε πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής κατά τη διάρκεια της σεζόν όταν προπονητής ήταν ο Ηλίας Ζούρος.

Στο Περιστέρι βρήκε χρόνο συμμετοχής και πρωταγωνιστικό ρόλο ο 23χρονος γκαρντ Δημήτρης Μωραΐτης. Προς το τέλος της αγωνιστικής περιόδου πήραν ευκαιρίες από τον κόουτς των «κυανοκίτρινων», Μίλαν Τόμιτς, δύο 18χρονοι με προοπτική, ο γκαρντ Κωνσταντίνος Μπιλάλης και ο φόργουορντ με ύψος 2,03μ. Σωτήρης Σταυρακόπουλος, γιος του Τζαννή, του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα των Αμπελοκήπων και του Παναθηναϊκού, το 1996, που είχε κατακτήσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο Παρίσι.

Στον Αρη ο 20χρονος γκαρντ Ομηρος Νετζήπογλου έχει δείξει πολύ καλά χαρακτηριστικά τόσο τη φετινή σεζόν όσο και την προηγούμενη και έχει εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του δόθηκαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων των «κίτρινων».

Στα 25 χρόνια του και μετά από δύο πρωταγωνιστικά χρόνια στο Λαύριο ο Βασίλης Μουράτος κοιτάει πιο… ψηλά, όπως και ο 24χρονος σουτέρ Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος αγωνίστηκε τη φετινή σεζόν στον Ηρακλή.

Στα 21 του ο Ζώης Καράμπελας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Λάρισα, ομάδα-έκπληξη της αγωνιστικής περιόδου που ολοκληρώνεται.

Παίκτης με εξαιρετικές προοπτικές παραμένει ο 21χρονος περιφερειακός Νίκος Ρογκαβόπουλος, ο οποίος έκανε ντεμπούτο με την Εθνική στο Προολυμπιακό του Τορόντο πριν από ένα χρόνο υπό τις οδηγίες του Ρικ Πιτίνο και μετά τη λύση της συνεργασίας του με τον Προμηθέα αναζητά τον επόμενο «σταθμό» της καριέρας του.

Τα αδέλφια Καλαϊτζάκη

Στα 23 χρόνια του και χωρίς να έχει αγωνιστεί ακόμη στην Εθνική ομάδα των Ανδρών, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης έκανε ντεμπούτο τη φετινή σεζόν στο NBA με τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο (έπαιξε σε 9 ματς της κανονικής περιόδου) και τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ (είχε 4 συμμετοχές). Με την Οκλαχόμα, μάλιστα, οι μέσοι όροι του ήταν εντυπωσιακοί, καθώς έπαιζε 41,5 λεπτά ανά αγώνα και σκόραρε 17,5 πόντους.

Ο δίδυμος αδελφός του Γιώργου Καλαϊτζάκη, Παναγιώτης, είχε μια «γεμάτη» σεζόν στη λιθουανική Λιετκαμπέλις, με μέσους όρους 27,2’ χρόνο συμμετοχής και 13,5 πόντους.

hlektragr

Recent Posts

Μαθητές του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως

Αντιπροσωπεία μαθητών του «Μουσικού Σχολείου Κορίνθου» συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους κ. Κωνσταντίνα Ξύδη, κ.…

7 ώρες ago

Ναύπλιο: Εγκαίνια του 9ου Mediterranean Yacht Show

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου τα εγκαίνια…

7 ώρες ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πέρασε από τη διώρυγα της Κορίνθου το ιστιοφόρο Belem με τη Φλόγα

Το ταξίδι του για τη Μασσαλία συνεχίζει το γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο μεταφέρει την…

8 ώρες ago

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του…

16 ώρες ago

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 και αναμένεται να…

16 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

18 ώρες ago