ΝΕΑ

Η Ευαγγελία Μουμούρη στο ΤΥΠΟΣ TV: «Για πολλά χρόνια κοιτούσα τον καθρέφτη και έβλεπα μόνο αρνητικά»

Το πλατύ της χαμόγελο, η ευγένειά της και ο τρόπος που πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν μοναδικό συνδυασμό ταλέντου και χαρακτήρα που κάνουν την Ευαγγελία Μουμούρη από τις πιο αγαπητές ηθοποιούς της γενιάς της. Με αφορμή τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη νέα σειρά του STAR «Τρία Μίλια», μιλά για όλα με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό.

 

Γιατί είπατε το «ναι» στα «Τρία Μίλια», ποια είναι τα στοιχεία που σας δελέασαν;
Τα «Τρία Μίλια» ήρθαν στη ζωή μου ξαφνικά. Είναι μία καλογραμμένη ελληνική ιδέα για τους ανθρώπους ενός ήσυχου νησιού, που μόνο ήσυχο δεν είναι στην πραγματικότητα. Το φθινόπωρο που ξεκινήσαμε τα γυρίσματα, ήταν για μένα μια πολύ ξεκούραστη εποχή, έπαιζα στο θέατρο, αλλά είχα μεγάλο κέφι για γυρίσματα. Οταν συναντηθήκαμε όλοι οι συντελεστές, ένιωσα πως εδώ θα βρω ανθρώπους να αγαπήσω. Δεν διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες μου.

Ποια είναι τα κριτήρια που επιλέγετε έναν ρόλο;
Συνήθως με επιλέγουν. Με σκέφτονται οι δημιουργοί και μου το ζητάνε. Η επιλογή από μένα γίνεται αν οι προτάσεις είναι παραπάνω από μία. Σε αυτή την περίπτωση, η συνεργασία είναι πολύ ψηλά στη λίστα μου. Οι άνθρωποι. Με ποιους θα δουλέψω. Είναι καθοριστικό για μένα, για την ψυχική μου υγεία και για τις αντοχές μου. Ακολουθεί το κείμενο και ολοκληρώνεται με την παραγωγή. Είναι σημαντικό στις μέρες μας να τηρούνται οι επαγγελματικές συμφωνίες. Τέλος, ακολουθώ τη διάθεσή μου. Τι θα ήθελα να ενσαρκώσω αυτή τη στιγμή. Θέλω την υψηλή ενέργεια της κωμωδίας; Θέλω τις υποδόριες λειτουργίες του δράματος; Αν έχω λοιπόν, επιλογή, ακολουθώ την καρδιά μου.

Η Δέσποινα Παπαχρήστου πώς μπήκε στη ζωή σας; Είναι νομίζω κάτι τελείως διαφορετικό από όσα έχετε κάνει μέχρι τώρα…
Η Δέσποινα είναι ο απόλυτα καλός άνθρωπος. Ξέρετε, οι καλοί χαρακτήρες δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον στην τηλεόραση. Με αυτή τη δυσκολία αναμετριέμαι φέτος. Η στοργική μητέρα, που έχει αφήσει τα δικά της θέλω, μεγαλώνει τα παιδιά της και στηρίζει τον άντρα της, που υπεραγαπά και πιστεύει. Μένει να δούμε τι θα κάνει αυτός ο καλός άνθρωπος, όταν αντιληφθεί πως ο άντρας της είναι ένας άγνωστος.

Πώς βλέπετε τη φετινή σεζόν τις ελληνικές σειρές; Η μυθοπλασία παίρνει τη ρεβάνς…
Η επένδυση των καναλιών στη μυθοπλασία χαροποιεί τη συντεχνία μας και αρκετούς τηλεθεατές. Οποιος θα ήθελε να αφιερώσει κάποιες ώρες, να παρακολουθήσει μια ελληνική ιστορία, θα βρει σίγουρα κάτι που θα του αρέσει. Και μην ξεχνάμε ότι, γνωρίζοντας όλες τις δυσκολίες της ελληνικής κοινωνίας, το να στηρίζεις μια ελληνική παραγωγή είναι πολιτική θέση.

Μπαίνετε στη διαδικασία να κοιτάτε τηλεθέαση;
Η τηλεθέαση είναι για μας το μόνο θερμόμετρο που δείχνει αν ο κόσμος αποδέχεται τη δουλειά μας. Η παρέα των «Τριών Μιλίων» παρακολουθεί καθημερινά τα νούμερα. Αυτά τα νούμερα καθορίζουν τη δουλειά μας και αυτά θα οδηγήσουν ή όχι το κανάλι στη συνέχιση της σειράς μας.

Ο ανταγωνισμός σάς αφορά;
Ως παιδί του θεάτρου βλέπω τον εαυτό μου ως μέρος ενός συνόλου. Ποτέ δεν βλέπω τον απέναντι σαν ανταγωνιστή. Μοιραζόμαστε κομμάτια της ίδιας πίτας της τηλεόρασης, θαυμάζω τις καλογυρισμένες σειρές, θαυμάζω μια καλή ερμηνεία συναδέλφου, χαίρομαι για τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης και δουλεύω για το καλύτερο δικό μας αποτέλεσμα.

Καλλιτεχνικός στόχος σας είναι οι διαφορετικοί ρόλοι;
Στόχος μου είναι να δημιουργώ ρόλους με αλήθεια, συνέπεια, βάθος, έτσι ώστε ο θεατής να ακουμπήσει το μάτι του πάνω μου και να ταξιδέψει μαζί μου στη διαδρομή που θέλω να κάνει.

Υπάρχει κάτι που ακόμη δεν έχετε κάνει και θα θέλατε;
Φυσικά και υπάρχει. Οσα έχω κάνει τα αφήνω πίσω μου. Ξεκινώ κάθε μέρα από την αρχή. Κάθε μέρα και κάτι καινούργιο, κάθε μέρα και πιο μεγάλο. Κάθε χρόνο συμπληρώνω τη λίστα μου. Εναν στόχο πετυχαίνω, έναν καινούργιο γράφω. Είναι διασκεδαστικό, το προτείνω και σε σας (γέλια)…

Θα κάνατε κάτι τελείως κόντρα; Για παράδειγμα, θα κάνατε εκπομπή; Θα συμμετείχατε σε κάποιο σόου;
Δεν υπάρχει κάτι κόντρα στη δουλειά μας. Αν αναλογιστείτε ότι κάθε 4 μήνες βρισκόμαστε σε καινούργιο περιβάλλον, με καινούργιους ανθρώπους, σε κόνσεπτ που ούτε είχαμε σκεφτεί, με ζητούμενα που πολλές φορές φτάνουν στα όρια την τεχνική και το συναίσθημά μας, θα πάρετε την απάντηση. Και πάλι σ’ αυτή την ερώτηση, η απάντηση είναι: «Ακούω την καρδιά μου». Με βλέπω σ’ αυτή τη δουλειά; Είμαι χαρούμενη; Αυτό… Μόνο αυτό!

Η κ. Μουμούρη όσο μεγαλώνει τι στόχους βάζει; Σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο…
Μοναδικός μου στόχος, είναι κάθε πρωί να θέλω να σηκωθώ από το κρεβάτι μου. Να έχω κίνητρα για δημιουργία, για καινούργιες γνωριμίες, για νέα πρότζεκτ, συνεργασίες. Κίνητρα για προσφορά σε αδυνάτους, για διδασκαλία, για φιλίες, για εκδρομές, για τον γύρο του κόσμου!

Ποια είναι η σχέση σας με τον καθρέφτη σας, καθώς περνούν τα χρόνια;
Για πολλά χρόνια κοιτούσα τον καθρέφτη και έβλεπα μόνο αρνητικά. Μέχρι που ανακάλυψα πως ο καθρέφτης καθρεφτίζει το μέσα μου. Αυτό που νιώθω. Αυτό που νομίζω ότι είμαι, σύμφωνα με τις περιοριστικές μου πεποιθήσεις. Η γνώση αυτή μου έδωσε την απόλυτη ελευθερία. Από τότε βλέπω μόνο τα θετικά. Βλέπω μάτια γεμάτα αγάπη, βλέπω χαμόγελο πλατύ, λίγη χαλάρωση στον λαιμό (!), κι αυτή είναι η ευτυχία. Να μεγαλώνω.

Θεωρείτε ότι όσο ο άνθρωπος ωριμάζει γίνεται πιο γοητευτικός;
Απολύτως όχι. Δεν είναι προϋπόθεση. Το να έχεις την τύχη να είσαι πολλά χρόνια επάνω στη Γη δεν σε κάνει αυτομάτως και γοητευτικό.

Μία γυναίκα δυναμική, όπως εσείς, στην προσωπική της ζωή, με τον σύντροφό της, πώς είναι; Κρατάτε τα ηνία του σπιτιού ή σας αρέσει οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες να μοιράζονται;
Στο σπίτι μας προσπαθούμε να κρατάμε μια ισορροπία σε σχέση με τη λειτουργία του χώρου μας, όχι πάντα με επιτυχία. Εχω δώσει επικές μάχες για τη διακόσμηση του σπιτιού, που τελικά κέρδισα, βεβαίως, όσο για την καθημερινότητα, μοιραζόμαστε τις ευθύνες, ως δύο επαγγελματίες με βεβαρημένο πρόγραμμα, που θέλουν να ζουν σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον.

Ποιο είναι το μυστικό για τα γερά θεμέλια; Διατηρείτε σχέση πολλά χρόνια…
Τι να σας πω, δεν έχω ιδέα. Είναι τόσο σύμπλοκοι οι λόγοι που δύο άνθρωποι μένουν μαζί, που ό,τι πω, νομίζω θα ´ναι λίγο. Ζω με έναν άνθρωπο που μαζί του είμαι ο εαυτός μου. Με τα στραβά μου, τα καλά μου, δεν καμώνομαι μία καλύτερη. Οσο αυτό λειτουργεί, το ζούμε.

Εχετε ελαττώματα που προσπαθείτε να «ξεπεράσετε»;
Δεν λέω τα ελαττώματά μου δημοσίως. Πιστεύω πως αν τα κοινοποιήσω, θα μου «μπαστακωθούν» και δεν το θέλω (γέλια).

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο ηθοποιό που ξεκινά τώρα την καριέρα του;
Δεν δίνω ποτέ συμβουλές. Το αντίθετο μάλλον. Ζητάω συμβουλές από τους νέους. Εκείνοι ξέρουν κάτι που εγώ έχω ξεχάσει και έχω ανάγκη να μου το θυμίσουν. Η διαδρομή του καθενός μας στην τέχνη είναι απολύτως προσωπική. Μόνο τη δική μου ιστορία θα μπορούσα να αφηγηθώ. Πώς ξεκίνησα, πώς πάλεψα με τον εαυτό μου για να σταθώ γερά στη σκηνή, πώς ένιωσα στο πρώτο μου γύρισμα, πώς ένιωσα την πρώτη φορά που μου μίλησαν άσχημα, πώς άντεξα τις οικονομικές δυσκολίες, πόσο μαγικά ένιωσα όταν η συνεργασία λειτούργησε στο απόλυτο, ένα βράδυ στο θέατρο. Στιγμές. Μόνο τις στιγμές μου μπορώ να μεταφέρω. Και παρόλο που είναι προσωπικές, για κάποιον ανεξήγητο λόγο τυπώνονται πιο εύκολα από οποιαδήποτε συμβουλή.

Με όλα αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, στον χώρο της υποκριτικής, αν είχατε παιδί, θα το συμβουλεύατε να αλλάξει επαγγελματικά πλάνο;
Θεωρώ πως είναι ανεπίτρεπτο να μεταφέρουμε τις φοβίες μας σε έναν νέο άνθρωπο με όνειρα και φιλοδοξίες. Μόνο χαρά νιώθω που ο χώρος μου είναι από τους πρώτους που κατάφεραν να ξεκινήσουν ένα ξεκαθάρισμα συμπεριφορών και ακυρώσεων προσωπικοτήτων. Τέτοιες ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και παιχνίδια εξουσίας υπάρχουν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Δεν έχουμε την πρωτοκαθεδρία! Στον ιατρικό χώρο, στο δικαστικό σώμα, στο σούπερ μάρκετ, στα τηλεοπτικά κανάλια, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επαγγελματίες που βάλλονται και που ποτέ δεν θα καταφέρουν να μιλήσουν. Γνωρίζετε πως στα πανεπιστήμια υπάρχουν κορίτσια που εκβιάζονται από καθηγητές για τους υπογράψουν το διδακτορικό τους; Ολα αυτά σας τα λέω για να στηρίξω την απόλυτη θέση μου. Ο χώρος μας είναι ένας μαγικός χώρος. Παίρνουμε μία γραμμένη σελίδα και δημιουργούμε χαρακτήρες, συναισθήματα. Δημιουργούμε ζωή. Ανάμεσά μας υπάρχουν γενναίοι άνθρωποι που όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν στο άδικο: «Φτάνει. Ως εδώ». Είναι ένας ζηλευτός χώρος και ελπίζω να γίνει παράδειγμα σε όλους.

«ΤΡΙΑ ΜΙΛΙΑ»
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ STAR 17.40

hlektragr

Recent Posts

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

10 λεπτά ago

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πώς θα χορηγηθούν 300.000 voucher

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται…

1 ώρα ago

Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα: Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι

Καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Φωτοβολταϊκά στη Στέγη…

1 ώρα ago

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Από το Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως μας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κορινθία ο Υπουργός…

3 ώρες ago

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Διαμαρτύρονται για την φτωχοποίησή τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα, καθώς καταγγέλλουν φτωχοποίηση της αστυνομίας. Αστυνομικοί έστησαν σκηνές απέναντι…

3 ώρες ago

Έγκριση όρων δημοπράτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή έργου οδικής ασφάλειας της ΠΕ Μεσσηνίας

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και καθορίστηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΙΚΗΣ…

3 ώρες ago