ΝΕΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελίες για στρατόπεδα συγκέντρωσης Ουκρανών στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξημένη ανησυχία υπάρχει για την κατάσταση πολλών χιλιάδων Ουκρανών που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία, καθώς υπάρχουν φόβοι για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στο ρωσικό έδαφος.

Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες από Ουκρανούς κατά του Ερυθρού Σταυρού, η αποστολή του οποίου φέρεται να συμμετέχει στη μαζική εκκένωση πολιτών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η Ουκρανία, μάλιστα, έχει ζητήσει από τον Ερυθρό Σταυρό να μην ανοίξει γραφείο στην πόλη του Ροστόφ, καθώς μια τέτοια κίνηση θα νομιμοποιούσε τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» της Μόσχας, και την «απαγωγή», όπως λέει το Κίεβο, Ουκρανών πολιτών.

 

Σύμφωνα με αεροφωτογραφίες που έχουν δημοσιεύσει διεθνή μέσα, η Ρωσία έχει δημιουργήσει στην κατεχόμενη νοτιοανατολική Ουκρανία στρατόπεδο για Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί εκεί από τη Μαριούπολη δια της βίας.

 

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Τουίτερ της Ουκρανής δημοσιογράφου του Kyiv Independent, Αναστασία Λαπατίνα, οι Ρώσοι έχουν εκκενώσει δια της βίας 20 με 30 χιλιάδες Ουκρανούς από τη Μαριούπολη στη Ρωσία και σε κατεχόμενα από τα ρωσικά στρατεύματα εδάφη της Ουκρανίας.

«Στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονιέτσκ, ντόπιοι έχουν δει πολλά παιδιά χωρίς γονείς. Αν δεν έχουν οικογένεια στο Ντονιέτσκ, οι Ρώσοι φέρονται να τα μεταφέρουν στο Ταγκανρόγκ, ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, λίγο έξω από το Ροστόφ» γράφει η Λαπατίνα.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Έτοιμοι να συζητήσουμε καθεστώς ουδετερότητας αλλά θα γίνει δημοψήφισμα

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

19 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

19 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

19 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

19 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

19 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

20 ώρες ago