ΝΕΑ

Όλα τα μέτρα στήριξης για ενέργεια, ευάλωτα νοικοκυριά – Πότε θα δοθούν, ποιοι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, στα οποία αναφέρθηκε χθες το απόγευμα στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύουν αυτή την ώρα, με ανακοινώσεις που κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τα μέτρα ξεπερνούν συνολικά το ένα δισ. ευρώ και απευθύνονται σε 3,2 εκατ. συμπολίτες μας.

Η στήριξη που θα δοθεί θα είναι σε τρείς άξονες και θα αφορά:

Την σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων και την επιδότηση της τιμής της βενζίνης.

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Με πράξεις και όχι με λόγια ούτε με απλοϊκές προσεγγίσεις στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις γίνονται αυτήν την ώρα από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα είναι ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και απευθύνονται σε περισσότερους από 3,2 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η στήριξη μέσω των μέτρων που ανακοινώνονται αυτήν την ώρα επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον, στην πολύ σημαντική αύξηση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεύτερον στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και τρίτον στην επιδότηση καυσίμων που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης».

Δείτε live

 

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει οικονομική διαταραχή και εκτροχιάζει τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενισχύει τον πληρωρισμό, ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, προκαλεί ακρίβεια, φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική, τόνισε αρχικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη, ζώντας στην κοινωνία και όχι μέσα σε γυάλα, αντιδρούμε άμεσα και ψύχραιμα», συνέχισε. «Κάνουμε το καλύτερο πλαίσιο του εφικτού για να περιορίσουμε τις συνέπειες στο πορτοφόλι του πολίτη», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος, δίνουμε έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 355 υπερήλικες
  • Ενίσχυση 200 ευρώ σε 167 δικαιούχους ΑΜΕΑ
  • Διπλή δόση για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • Επιδοτείται η κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Δεν βοηθούνται οριζόντια όλοι, ενισχύεται η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Στους πολίτες χορηγείται για τρεις μήνες (συν επαγγελματίες). Αφορά δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 22 λεπτά το λίτρο. Για πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιά η επιδότηση είναι 27 λεπτά. Το κόστος 130 εκατ. ευρώ.
  • Επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης ντιζελ τον Απρίλιο ώστε το όφελος να είναι 15 λεπτά το λίτρο για τον καταναλωτή. Το κόστος είναι 23 εκατ. ευρώ.
  • Δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί
  • Οι επιστρεπτές προκαταβολές θα εξοφληθούν σε 96 δόσεις (αντί 60). Παραμένει η έκπτωση 15% σε εφάπαξ πληρωμή.

Λογαριασμοί ρεύματος

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Ρεκόρ υψηλών τιμών από την έναρξη του πολέμου. Η μέση τιμή της ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Ιανουάριο ήταν 227 ευρώ. Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η ενεργειακή κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που εφαρμόζει σε μηνιαία βάση μέτρα στήριξης. Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά. Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος. Μέση μηναία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό αυξάνεται από 40 ευρώ στα 72 ευρώ τον Απρίλιο. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτούμε με 150 ευρώ την κιλοβατώρα. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και τα ευάλωτα νοικοκυριά αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. 218 εκατομμύρια ευρώ για νοικοκυριά τον Απρίλιο.

Επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια: Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάρτιο σε 130 ευρώ τον Απρίλιο. Η συνολική επιδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα περίπτερα και άλλα και υπολογίζεται στα 35 εκατ, ευρώ τον Απρίλιο.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

6 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

7 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

8 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

9 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

9 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

9 ώρες ago