Μία νηστίσιμη μελιτζανόπιτα με τραγανό φύλλο και αφράτη γέμιση για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου αλλά και για κάθε άλλη περίοδο νηστείας του χρόνου. Και vegan!
Αν είστε vegan, χορτοφάγος ή θέλετε να νηστέψετε για τον Δεκαπενταύγουστο ή για κάθε άλλη περίοδο νηστείας, αυτή η μελιτζανόπιτα είναι για εσάς. Ειδικά το Καλοκαίρι που οι μελιτζάνες είναι σκέτο γλύκισμα, δεν πρέπει να λείπει αυτή η μελιτζανόπιτα από το τραπέζι μας. Μία δοκιμή θα σας πείσει!
Νηστίσιμη μελιτζανόπιτα – Mε τραγανό φύλλο και αφράτη γέμιση
Υλικά
Μελιτζάνα 4 μεσαίες φλάσκες
Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι
Κρεμμύδι 2 μεγάλα
Ντομάτα 2 σφικτές χωρίς ζουμιά
Μαιντανος 1/3 ματσάκι
Αλάτι Κατά βούληση
Πιπέρι Κατά βούληση
Θυμάρι Κατά βούληση
Κύμινο Στην μύτη του κουταλιού του γλυκού
Σιμιγδάλι Ψιλό 2 κουταλιές της σούπας
Για το φύλλο
Χωριάτικο Φύλλο 1 πακέτο
Ελαιόλαδο Αρκετό
Εκτέλεση για την νηστίσιμη μελιτζανόπιτα
Παίρνουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους. Τις ξεπικρίζουμε σε αλατόνερο και τις στραγγίζουμε καλά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε στο γκριλ και αέρα για περίπου 15 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια. Προσθέτουμε και τις ψημένες μελιτζάνες και σοτάρουμε κάνοντας 2-3 γύρες.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες χωρίς ζουμιά και σπόρια, κομμένες σε καρεδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να χυλώσουν λίγο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και το κύμινο.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει το μείγμα με το λάδι του και προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στρώνουμε τα μισά φύλλα χωριάτικου φύλλου στον πάτο του ταψιού, τα οποία τα έχουμε λαδώσει μεταξύ τους.
Η συνταγή της ημέρας: Τούρτα παγωτό με 3 υλικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Από πάνω απλώνουμε την γέμιση και πάνω από την γέμιση στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, κι αυτά λαδωμένα μεταξύ τους. Χαράζουμε την πίτα, λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο με ένα πινέλο για να πάει παντού και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό.
Ραντίζουμε καλά την πίτα με τα χέρια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις και αέρα, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.