LIFESTYLE

Μελομακάρονα: Στα 29 ευρώ το κιλό αν και θυμίζει ακόμα καλοκαίρι

Στην Αυστραλία είναι καλοκαίρι και τα μελομακάρονα τα τρώνε με παγωτό… Κάτι που φαίνεται να δοκιμάζουμε και στην Ελλάδα όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο καιρός θυμίζει καλοκαίρι.

Πρώτη Νοεμβρίου και τα πρώτα μελομακάρονα βγήκαν από τον φούρνο και άρχισαν να μελώνονται. Η μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για τους καταστηματάρχες αυτή τη στιγμή είναι η τιμή τους.

Πρωταθλητής στην τιμή του μελομακάρονου ένα από τα πιο γνωστά και φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που χρεώνει 29€ το κιλό.
Τι πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο έδεσμα φέτος θα είναι πιο πικρό με τις ανατιμήσεις στα βασικά του συστατικά.

Ιδιοκτήτης αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι ανεβαίνουν μόνιμα οι πρώτες ύλες, φανταστείτε ότι στο μελομακάρονο με το μέλι το καρύδι σιμιγδάλι, κονιάκ όλα ανεβαίνουν συνέχεια. Λογικά θα πάρει μία αύξηση και φέτος».

Σε πασίγνωστα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, ένα κιλό μελομακάρονα που πέρυσι κόστιζαν 24€ θα δούμε από τις πρώτες κιόλας φουρνιές να φτάνουν στα 26€, 2€ ευρώ πάνω μέσα σε ένα χρόνο.

Η μυρωδιά του μελομακάρονου οδηγεί τους καταναλωτές στην πόρτα φούρνων και ζαχαροπλαστείων. Αν και οι τιμές θα είναι τσουχτερές, θέλουν να νιώσουν λίγη αίσθηση Χριστουγέννων… αλλά στην παραλία.

Το αγαπημένο ελληνικό χριστουγεννιάτικο έδεσμα κατέκτησε την 34η θέση στη λίστα του Taste Atlas με τα 50 κορυφαία γλυκά στον κόσμο. Οι Έλληνες είτε με σιρόπι, σοκολάτα… ή ακόμα και παγωτό σίγουρα δεν θα γυρίσουν την πλάτη τους στο μελομακάρονο, ακόμα και με νέες ανατιμήσεις.

Μελομακάρονα με σοκολάτα: Με αυτήν την συνταγή θα ξετρελαθείτε

Συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Με υλικά που έχετε σπίτι, φτιάξτε αυτά τα μελομακάρονα και θα ξετρελαθείτε.

Υλικά για μελομακάρονα

120 γραμμ. ηλιέλαιο
120 γραμμ. ελαιόλαδο
30 γραμμ. κονιάκ
100 γραμμ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
100 γραμμ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
450 γραμμ. λεύρι γ.ο.χ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γραμμ. τρούφα

Για το σιρόπι

200 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. νερό
200 γραμμ. μέλι θυμαρίσιο
1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Για τη γέμιση με σοκολάτα

150 γραμμ. σοκολάτα σταγόνες
150 γραμμ. χοντροκομμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης

Για την επικάλυψη σοκολάτας

100 γραμμ. λιωμένη κουβερτούρα
1 κουταλάκι του γλυκού ηλιέλαιο

Διαδικασία

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα ανάδευσης τα υλικά για τα μελομακάρονα με σοκολάτα: το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά, για να λιώσει η ζάχαρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Βάζουμε σε ένα μπολ τις σταγόνες σοκολάτας και τα καρύδια. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μίγμα.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά για να το πάρει το μίγμα. Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.

Για τη γέμιση: Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μπαλάκια, κάνουμε βαθούλωμα στη ζύμη και γεμίζουμε με σταγόνες σοκολάτας και καρύδι.

Κλείνουμε και δίνουμε σχήμα μελομακάρονου. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με την ένωση προς τα κάτω. Ελαφρά, κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160 °C στον αέρα, για να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το γαρνίρισμα: Περιχύνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης. Τα μελομακάρονα με σοκολάτα είναι εύκολα και γι’ αυτό γίνονται και στο χέρι σε ένα μπολ με σύρμα ανάδευσης.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου

''Εν μέσω ετοιμασιών για την έκθεση ζωγραφικής " ΜΗΤΡΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ " στο Beau…

10 ώρες ago

«Ιπτάμενο» πλοίο φαινόταν από την ακτή – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

«Ιπτάμενο» πλοίο στα ανοιχτά της Κύμης – Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana που το…

11 ώρες ago

Γιορτή της Μητέρας 2024: Πότε πέφτει και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο. Ως είθισται, η…

12 ώρες ago

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” από τις 24 έως τις 29 Μαΐου

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

13 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Αργολίδα Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -40- άτομα Στο πλαίσιο…

13 ώρες ago

Κορινθία: Συνελήφθη 41χρονος με μαχαίρι και ναρκωτικά

Συνελήφθη την Τετάρτη 8 Μαΐου το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βέλου-Βόχας, από αστυνομικούς…

13 ώρες ago