καιρος

Καιρός: Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από τη χθεσινή κακοκαιρία – Πώς θα είναι το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Καιρός: Βροχοπτώσεις στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα περισσότερα νησιά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου καταγράφηκαν το διήμερo 17-18 Οκτωβρίου 2023. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στον νομό Αχαΐας όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα το βράδυ της Τρίτης 18/10.

Στα Σαγαίϊκα Αχαΐας, ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε συνολικά 77,8 mm ύψος βροχής, και στην Πάτρα ο αντίστοιχος σταθμός 64,6 mm (Χάρτης).

Αξιόλογες ήταν οι βροχοπτώσεις και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, στα Επτάνησα, και στην Ήπειρο όπου εκδηλώθηκαν καταιγίδες, αλλά και στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία όπως δείχνουν και οι καταγραφές 451 μετεωρολογικών σταθμών στον παρακάτω χάρτη. Σημαντικά πιο ασθενείς βροχοπτώσεις καταγράφηκαν στη Θράκη η οποία πλήττεται από ξηρασία, και στην Αττική.

Ο χάρτης του meteo

 

Η προοπτική του καιρού

Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν χθες δυτική Ελλάδα και Μακεδονία και το απόγευμα επεκτάθηκαν σε Θεσσαλία και βορειοδυτική Πελοπόννησο, σήμερα αναμένεται να μειωθούν.

Αυτή την ώρα καταγράφονται ασθενείς βροχοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία, ενώ βελτιωμένος είναι ο καιρός και στην Πάτρα που δέχτηκε χθες σημαντικά ύψη βροχής.

Το επόμενο δεκαήμερο δεν θα βρέξει σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα είπε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος στη σημερινή καιρική πρόγνωση, συμπληρώνοντας πώς η εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου θα είναι άκρως καλοκαιρινή.

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου προβλέπεται αίθριος καιρός και είναι ευκαιρία για πολλούς να αποδράσουν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Καιρός: Ζημιές σε Καλαμάτα και Πάτρα, έπεσαν δέντρα & βράχοι

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη, η κακοκαιρίας παρόλο που κινείται πιο νοτιοανατολικά, αρχίζει ταυτόχρονα και εξασθενεί.

Άρα οι βροχές που θα φτάσουν προς την περιοχή της Κρήτης δεν θα είναι έντονες, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο που εκεί θα έχουμε κάποιες πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες.

Στην τελευταία του ανάρτηση ο Μαρουσάκης, επισημαίνει:

« Υποχωρεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας που έδωσε μεγάλα ύψη βροχής προς τα δυτικά τμήματα της χώρας μας, ενώ από αύριο και κυρίως το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι νοτιάδες, η υγρασία αλλά και η αφρικανική σκόνη.

Καιρός για θάλασσες και παραλίες για λίγο ακόμη.»

Πάτρα: Πλημμύρισαν δρόμοι από την καταιγίδα – Περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, έγιναν περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, οι πιο πολλές στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

Επίσης, προβλήματα από την κακοκαιρία καταγράφηκαν σε περιοχές της Αιγιαλείας, της Ναυπάκτου και του Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η καταιγίδα που έπληξε τον Πύργο προκάλεσε συσσώρευση υδάτων σε δρόμους της πόλης, καθώς και σε σημεία της εθνικής οδού που συνδέει την Ηλειακή πρωτεύουσα με την Πάτρα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Καλαμάτα: Έσπασαν κλαδιά δέντρων στην πόλη – Βράχος έπεσε στο δρόμο

Το πρωί σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και η Αστυνομία, ενημέρωσαν το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για πτώση δέντρου στον 1ο Παιδικό Σταθμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και για πτώσεις κλαδιών στην οδό Ακρίτα, σε στενό της οδού Ύδρας και στο 21ο Δημοτικό Σχολείο.

Σύμφωνα με το messinialive.gr, ένα μεγάλο κλαδί ευκαλύπτου έσπασε από τον δυνατό αέρα τη νύχτα της Τρίτης στη συμβολή των οδών Θαμύριδος και Θεμιστοκλέους

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, σε όλες τις περιπτώσεις επενέβησαν μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου και όπου απαιτήθηκε και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στο δρόμο Ελαιοχώρι-Περιβολάκια

Επίσης, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, μηχάνημα έργου εστάλη στο δρόμο “Ελαιοχώρι – Περιβολάκια”, όπου υπήρξε κατάπτωση βράχου.

Ο καιρός της Πέμπτης 19/10

Από την Πέμπτη ο καιρός θα βελτιωθεί ξανά και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Με νοτιάδες στα πελάγη, μεταφορά σκόνης από την Παρασκευή και κάποιες αραιές νεφώσεις.

Πιο αναλυτικά σήμερα Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα και θα εξασθενήσουν.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι όμως βαθμιαία σε βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη την επικράτεια

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις το πρωί και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στη Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα στα ανατολικά νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά 5 και από τη νύχτα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στην ανατολική Πελοπόννησο νωρίς το πρωί και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 24 και στην Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις το πρωί και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-10-2023
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 24 με 26 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-10-2023
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες σταδιακά στα βορειοδυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα ανατολικά 4 με 6 και στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 22-10-2023
Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από τα βόρεια σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές της.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-10-2023
Στα δυτικά πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στα βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό στα ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ,  θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος στη σημερινή του πρόγνωση αναφέρει πως το επόμενο δεκαήμερο δεν θα βρέξει σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα με την εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου να είναι άκρως καλοκαιρινή.

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου προβλέπεται αίθριος καιρός και είναι ευκαιρία για πολλούς να αποδράσουν.

Τα νέα από ότι φαίνεται θα είναι καλά, καθώς σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως λέει, θα κάνουμε παρέλαση με το θερμόμετρο να δείχνει τους 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο ίσως υπάρξουν κάποιες βροχές στη Β. Ελλάδα, όμως είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή πρόγνωση.

 

hlektragr

Recent Posts

Κορινθία: Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού μετώπου

  Τρεις διαδοχικές συμβάσεις για την έναρξη του μεγάλου έργου της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού…

4 λεπτά ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

34 λεπτά ago

Κηφισιά: Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό επί ώρες

Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό λεωφορείο επί ώρες, τη…

36 λεπτά ago

Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστης και αφρικανική σκόνη από την Πέμπτη- Πού θα δούμε 30άρια

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη (16/5), η οποία θα συνοδευτεί και από…

40 λεπτά ago

Οικογενειακό θρίλερ στο Ίλιον

Αναζητούνται τα τέσσερα παιδιά που άρπαξε η ίδια τους η μητέρα από χώρο παιδικής προστασίας…

42 λεπτά ago

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία DMMO

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού για τη…

46 λεπτά ago