ΕΘΝΙΚΑ

Πού οδηγούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Την οδό της διπλωματίας επιλέγει η Αθήνα – Στον δρόμο των προκλήσεων επιμένει η Άγκυρα

Τα αναθεωρητικά σχέδια δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη διεθνή σκηνή είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει η Αθήνα, που συνεχίζει την προσπάθεια διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δεν δείχνει έτοιμη να χαμηλώσει τους τόνους παρά το ό,τι επιχειρεί να πείσει την διεθνή κοινότητα πως δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για τους «τραυματισμένους» διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα.

Χθες ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Κίεβο. Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα τους Ουκρανούς από τους Έλληνες. Μάλιστα έδωσε μια εικόνα για την τουρκική στάση, μιλώντας για τις κινήσεις του… γείτονα από την Ανατολή και κάνοντας αναφορά στο casus belli και τις ρητορικές ακρότητες που εκτοξεύονται ενάντια στη χώρας μας.

Ο Νίκος Δένδιας κατά τις συναντήσεις του στο Κιέβο είχε την ευκαιρία να αναδείξει το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. «Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία» υπογράμμισε.

Η ελληνική πλευρά επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να δείξει τις βαριές ευθύνες που φέρει η Τουρκία για το κλίμα έντασης στην περιοχή. Άλλωστε τα νεο- οθωμανικά όνειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών και τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές κάλπες στη γειτονική χώρα το 2023 δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως μετά την Πράγα, η Τουρκία υιοθετεί μια αντιφατική στάση. Από την μία πλευρά – όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας – δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Από την άλλη συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά είτε με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων είτε με το απάνθρωπο περιστατικό με τους γυμνούς μετανάστες στον Έβρο.

Με την Αθήνα να κινείται σε διπλή κατεύθυνση: στην απάντηση με επιχειρήματα στην τουρκική εμπρηστική ρητορική και ταυτόχρονα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Το μήνυμα που εκπέμπεται προς την γείτονα είναι πως είναι πολύ καλύτερο να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας και να μην συνεχιστεί αυτή η αδιέξοδη τακτική προκλήσεων και ύβρεων από την πλευρά της Τουρκίας. Άλλωστε η Ελλάδα ποτέ δεν έχει απαντήσει με αυτό τον τρόπο και με αυτό το ύφος αλλά επιλέγει να προβάλει τις θέσεις της με ψυχραιμία και επιχειρήματα. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και φυσικά χωρίς να εκτοξεύονται απειλές.

Η τουρκική στάση

Με στόχο τη συσπείρωση του τουρκικού ακροατηρίου πορεύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει τα δυσοίωνα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις και αναζητά τρόπο να αυξήσει τα ποσοστά του. Στο πλαίσιο αυτό επενδύει σε μια ρητορική υψηλών τόνων απέναντι στην Ελλάδα, με απειλές για τα νησιά, fake news για το μεταναστευτικό και προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή με πρόσχημα της γεωτρήσεις.

Την ίδια στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά ματαίως στη διεθνή σκηνή ευήκοα ώτα στην αναθεωρητική του ρητορική, ανακοίνωσε την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας του «λόγω απειλών στον κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή». Και όλα αυτά παρά τους κλυδωνισμούς στην οικονομία της γειτονικής χώρας και τη θηλειά της ακρίβειας που σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή τουρκικά μέσα ενημέρωσης …πανηγυρίζουν για την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και «μετράνε» την απόσταση που αυτός θα μπορούσε να καλύψει. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να αναφέρεται στην εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου σημειώνοντας πως «η κίνηση αυτή εντάσσεται στα βερμπαλιστικά σχέδια του Ερντογάν, στην άσκηση προπαγάνδας και στην δημιουργία εντυπώσεων που προφανώς κανέναν δεν τρομοκρατούν και κανέναν δεν πανικοβάλλουν».

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

10 λεπτά ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

1 ώρα ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

1 ώρα ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

1 ώρα ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

2 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

2 ώρες ago