Categories: ΕΘΝΙΚΑ

Στην ελίτ των ειδικών δυνάμεων παγκοσμίως οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές

Τις τελευταίες ημέρες του 2021, μια ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων έλαβε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία από το ΝΑΤΟ, ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών «Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων», σύμφωνα με τα συμμαχικά πρότυπα.

Στελέχη του Αρχηγείου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ) ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) του Ελληνικού Στρατού να λαμβάνει την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

 

Στη διάκριση αυτή του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών αναφέρεται με δημοσίευμά του το Insider, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη βαθμολογία τοποθετεί το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών σε μια ιδιαίτερη λίστα, δίπλα σε δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων όπως η Delta Force και οι SEAL των ΗΠΑ.

Το ΕΤΑ, στο οποίο προσκολλήθηκε και μια Ομάδα Χημικών Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) Ουσιών του Ειδικού Λόχου ΠΒΧ για τους σκοπούς της αξιολόγησης, είναι πλήρως οργανωμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα υλικά και μέσα κατά τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα το ΓΕΕΘΑ. Αναπτύχθηκε στο σύνολό του, και σχεδίασε και εκτέλεσε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σύμφωνα με υποθετικό σενάριο που προσομοίαζε τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καλύπτοντας ένα φάσμα αποστολών που αναλαμβάνονται από αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το ΕΤΑ ως «Combat Ready» (έτοιμο για μάχη) για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional» (εξαιρετική), ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας.

Φωτ. ΓΕΕΘΑ
Φωτ. ΓΕΕΘΑ
Φωτ. ΓΕΕΘΑ

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών λίγες ημέρες μετά την αξιολόγηση, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στο Twitter. Στην ανάρτησή του ανέφερε: «Επίσκεψη στο Στρατόπεδο “Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη”. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στο «Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών» για την άριστη επίδοσή του στην αξιολόγηση της Μονάδας από το ΝΑΤΟ Special Operations HQ. Υπερήφανοι ακόμη μία φορά για το Combat Ready ΕΤΑ!».

 

hlektragr

Recent Posts

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

3 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

4 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

4 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

6 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

6 ώρες ago

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου…

6 ώρες ago