ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγωμένο φεγγάρι: Μαγικές φωτογραφίες από την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου

Ξεπρόβαλε στον έναστρο ουρανό η πανσέληνος Δεκεμβρίου και τελευταία για το 2022.

Την εμφάνιση της έκανε η πανσέληνος του Δεκεμβρίου το βράδυ της Παρασκευής, γνωστή και ως «παγωμένο φεγγάρι». Η πανσέληνος θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη τα πρώτα λεπτά της και θα εντυπωσιάσει όσους την απολαύσουν.

Σύμφωνα με την αστρονομική ιστοσελίδα «Almanac», αυτό το μήνα η πανσέληνος θα έχει φωτεινότητα που θα αγγίξει το 100%, όμως θα μοιάζει μεγαλύτερη κατά τα πρώτα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17:05 ώρα Ελλάδας.

Γιατί ονομάστηκε «Παγωμένο Φεγγάρι»

Το φεγγάρι του Δεκέμβρη, όπως και αυτά όλων των υπόλοιπων μηνών του χρόνου, έχει πάρει το όνομά του από την παράδοση κυρίως των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής.

Το όνομα «Παγωμένο Φεγγάρι» αποδίδεται στη φυλή των Μόχοκ, οι οποίοι το ονόμασαν έτσι με έμπνευση από τη θερμοκρασία που, το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, πέφτει κατακόρυφα, ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο, σηματοδοτώντας, έτσι, την έλευση του χειμώνα. Τρεις ακόμα φυλές έχουν δώσει τις δικές τους ονομασίες στο φεγγάρι του Δεκεμβρίου: η φυλή Τσερόκι το αποκαλούσε «Φεγγάρι του Χιονιού», η φυλή των Κρι συνήθιζε να το λέει «Φεγγάρι του Παγετού» και η φυλή Ογκλάλα, «Φεγγάρι των Καμμένων Δέντρων».

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

18 λεπτά ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

20 λεπτά ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

1 ώρα ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

1 ώρα ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -10- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

2 ώρες ago

Παπαφλέσσεια 2024 | Δημήτρης Πτωχός: «Η στήριξη της Περιφέρειας στη διοργάνωση, αποτελεί μια δήλωση της δέσμευσής μας στον κλασικό αθλητισμό και τις αξίες που εκφράζει»

H Διεθνής Συνάντηση Στίβου «Παπαφλέσσεια 2024» διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 12 Μαΐου, στο Δημοτικό…

2 ώρες ago