ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Διαστημόπλοιο» εξωγήινης προέλευσης μόλις εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα

Το Oumuamua, ένα μακρύ αντικείμενο σε σχήμα πούρου, που εντοπίστηκε να πετάει μέσα στο ηλιακό μας σύστημα πριν από πέντε χρόνια, έκανε χθες (7/12) την έξοδό του από τη διαστημική μας γειτονιά.

Το αντικείμενο είχε γίνει πρωτοσέλιδο πριν 5 χρόνια επειδή εντοπίστηκε να ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα, προερχόμενο από κάποια άλλη περιοχή του γαλαξία.

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να είναι κάποιος εξωγήινος, ή ακόμα και απλώς ένας βράχος, αλλά νέες αναφορές εξηγούν ότι έχει φύγει πλέον από το ηλιακό μας σύστημα και ενδεχομένως δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ την ταυτότητά του.

Το Space Explored εξηγεί ότι το UFO προσπέρασε και τον Πλούτωνα, στα «σύνορα» του ηλιακού μας συστήματος.

Η NASA εξηγεί ότι όταν το Oumuamua ήταν πιο κοντά στη Γη, ταξίδευε με 196.000 μίλια την ώρα, ταχύτητα που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τη μέση ταχύτητα ενός αστεροειδούς.

Παρόλα αυτά, το 2017, οι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Χαβάης – που εντόπισαν πρώτοι τον ασυνήθιστο ταξιδιώτη – νόμιζαν αρχικά ότι έβλεπαν έναν αστεροειδή. Ωστόσο, τα περίεργα χαρακτηριστικά του αντικειμένου υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ πιο παράξενο. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μας είχε επισκεφτεί ένα διαστημόπλοιο κατασκευασμένο από εξωγήινους.

Το μακρύ, βελονοειδές σχήμα του αντικειμένου δεν ταιριάζει απόλυτα με αυτό που οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ως έναν αστεροειδή, αφού οι αστεροειδείς που είναι συνήθως πιο στρογγυλοί.

«Ερευνητές που εργάζονται σε διαστημικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων έχουν προηγουμένως προτείνει ότι το σχήμα πούρου ή βελόνας είναι η πιο πιθανή αρχιτεκτονική για ένα διαστρικό διαστημόπλοιο, καθώς αυτό θα ελαχιστοποιούσε την τριβή και τη ζημιά από το διαστρικό αέριο και τη σκόνη», ανέφερε μια δήλωση από το πρότζεκτ Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (Seti).

«Ενώ μια φυσική προέλευση είναι πιο πιθανή, δεν υπάρχει επί του παρόντος συναίνεση για το ποια θα μπορούσε να ήταν αυτή η προέλευση και το Seti διερευνά την πιθανότητα ότι το Oumuamua θα μπορούσε να είναι ένα τεχνούργημα», δήλωσαν.

Από το 2017, οι αστρονόμοι προσπαθούν να κατανοήσουν την προέλευση του αντικειμένου.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, μια έρευνα πρότεινε ότι το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι κομμάτι ενός πλανήτη σαν τον Πλούτωνα, προερχόμενο από άλλο ηλιακό σύστημα.

«Το Oumuamua μπορεί να είναι το πρώτο δείγμα ενός εξωπλανήτη που γεννήθηκε γύρω από έναν άλλο ήλιο και που έφτασε ως τη Γη», έγραψαν οι συγγραφείς και αστροφυσικοί Στίβεν Ντες και Άλαν Τζάκσον στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Geophysical Union Journal of Geophysical Research: Planets. Ο Τζάκσον προσέθετε: «Πιθανότατα έπεσε από την επιφάνεια του μητρικού του πλανήτη μετά  από μια πρόσκρουση πριν από περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια και πετάχτηκε έξω από το μητρικό του ηλιακό σύστημα».

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

17 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

1 ημέρα ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

1 ημέρα ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

1 ημέρα ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

1 ημέρα ago