ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επικεφαλής NASA: Οι άνθρωποι θα κατοικήσουν στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Από τότε που ο Νιλ Άρμστρονγκ και οι συνεργάτες του έκαναν τα πρώτα βήματα στη Σελήνη το 1969, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται πότε θα ερχόταν η σειρά και των υπολοίπων από εμάς να ακολουθήσουμε στα χνάρια τους.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζουμε, αποκαλύπτει τώρα ο επικεφαλής της NASA, Χάουαρντ Χου. Ο Χου υποστήριξε πως, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα όχι μόνο να πάνε στο φεγγάρι, αλλά και να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Χάουαρντ Χου, ο οποίος ηγείται του προγράμματος Orion της NASA, είπε ότι θα χρειαστεί ανθρώπινο δυναμικό στο φεγγάρι για να υποστηρίξει τις επικείμενες επιστημονικές αποστολές.

Μιλώντας στο BBC και τη δημοσιογράφο Λώρα Κούνσμπεργκ, ο Χου είπε ότι η εκτόξευση του πυραύλου Artemis που μετέφερε το σκάφος Orion ήταν μια «ιστορική ημέρα για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το διαστημόπλοιο, ο Χου είπε ότι υπήρχε ένα «ανδρείκελο» που έπαιρνε τη θέση του διοικητή.

Όταν ρωτήθηκε από το BBC πότε θα δούμε ανθρώπους να ζουν στο φεγγάρι, ο Χου είπε : «Σίγουρα αυτή τη δεκαετία, θα έχουμε ανθρώπους που θα μένουν στο διάστημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θα έχουν ενδιαιτήματα, θα έχουν ρόβερ για τις μεταφορές τους.

«Στη NASA εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε αυτό, καθώς για να μείνουν άνθρωποι στο φεγγάρι, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές».

Έκπληκτη, η δημοσιογράφος ρώτησε ξανά τον Χου εάν πρόκειται να μείνουν άνθρωποι στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο επικεφαλής της NASA  επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ζήσουν στο φεγγάρι και να παραγάγουν «επιστημονικό έργο» πάνω σε αυτό. Το Orion βρίσκεται επί του παρόντος 83.300 μίλια μακριά από τη Σελήνη, μετά την εκτόξευσή του του από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα την Τετάρτη 6/11.

Η εκτόξευση της Τετάρτης ήλθε μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Ο Χου είπε: «Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση του διαστήματος σε βάθος, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη NASA, αλλά είναι επίσης μια ιστορική μέρα για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την ανθρώπινη πτήση στο διάστημα και την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα.

«Επιστρέψαμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα που θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα προσσεληνωθούν στο άμεσο μέλλον». Ο Χου είπε στο BBC ότι η αποστολή πήγαινε καλά μέχρι στιγμής.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

17 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

18 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

19 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

20 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

20 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

20 ώρες ago