Βαθιά θλίψη στην επιστημονική κοινότητα: Έφυγε από τη ζωή ο Κορίνθιος ακαδημαϊκός Κώστας Σούκουλης

Ένας από τους πιο επιδραστικούς ΄Έλληνες ερευνητές- καθηγητές , στον κόσμο, ένας σπουδαίος επιστήμονας που συνέδεσε το όνομά του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ δεν είναι πια στη ζωή. Ο Κώστας Σούκουλης πέθανε σε ηλικία 73 ετών αφού έδωσε μάχη τα τελευταία χρόνια με τα προβλήματα υγείας που είχε.

 

Ο Κώστας Σούκουλης ήταν διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Επίσης, συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (2001-2011) και ήταν συνεργαζόμενος ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) Ελλάδας από το 1984. Έρευνα του 2014 από την Thomson Reuters τον κατέταξε στους κορυφαίους επιστήμονες ανά τον κόσμο με την μεγαλύτερη επιρροή στις εξελίξεις του κλάδου τους αλλά και στον κόσμο. Συμπεριλαμβάνεται και στην ίδια λίστα του 2015 και του 2016.

Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1951 στον Άγιο Ιωάννη Κορίνθου.

 

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Από το 1978 έως το 1981 εργάζεται ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Τα επόμενα 3 χρόνια εργάζεται ως ερευνητής στην εταιρεία Exxon Research and Engineering και το 1984 επιστρέφει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το Εργαστήριο Ames.

Ο εκλιπών και οι συνεργάτες του στο Εργαστήριο Έιμς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα είχαν προτείνει το 1990 και το 1994, τον φωτονικό κρυσταλλικό σχεδιασμό (δικτύωμα διαμαντιού και δομή από σωρό ξύλου αντίστοιχα), ο οποίος έδωσε το μεγαλύτερο αμφικατευθυντικό φωτονικό φάσμα. Πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν ακόμη τη δομή του με σωρούς ξύλου για την κατασκευή φωτονικών κρυστάλλων σε οπτικά μήκη κύματος, την ενίσχυση της τυχαίας εκπομπής και την παραγωγή νανολέιζερ με χαμηλή τιμή κατωφλίου. Οι Σούκουλης και ο Βέγκενερ (Wegener) αναπαρέστησαν μαγνητικές αποκρίσεις και αρνητικό δείκτη διάθλασης σε οπτικές συχνότητες σε μετα-υλικά, που δεν υπάρχουν σε φυσική ύλη. Σε άλλα πεδία έρευνας με τα οποία ασχολήθηκε περιλαμβάνονταν το φως και ο εντοπισμός Άντερσον, τυχαία λέιζερ, η γραφίνη και η πλασμονική.

 

 

Είχε λάβει δεκάδες βραβεία. Το 2002 λαμβάνει το Senior Humboldt Research Award. Το 2005 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος επιστήμονας. Έχει λάβει το βραβείο “Καρτέσιος” από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη τεχνητών μεταϋλικών. Το 2013 βραβεύτηκε με το APS James C. McGroddy Prize για την ανακάλυψη μεταϋλικών. Το 2014 έλαβε το Max Born Award. Το 2015 έλαβε το Μετάλλιο Rolf Landauer. Είχε εκδώσει περισσότερες από 350 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

 

Ο Κώστας Σούκουλης ανέλαβε την οργάνωση του τμήματος Τεχνολογίας και Υλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και βάλθηκε να βρει απαντήσεις συνεργαζόμενος με την εξαίρετη ομάδα ερευνητών του ΙΤΕ. Τα νέα “μετα-υλικά” τα οποία κατασκευάστηκαν με τους υπολογισμούς του Σούκουλη λειτουργούν όχι μόνον ως τέλειοι καθρέφτες του φωτός αλλά και ως ενισχυτές του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ