Τουρισμός: Οι τουρίστες ψηφίζουν φθινόπωρο και οι χώρες «φραγκάτους»

Το νέο μοντέλο τουρισμού στην εποχή της αυξανόμενης περιβαλλοντικής ευθύνης και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη αρχίσει να αναζητείται από υπεύθυνους φορείς, ακτιβιστές και ταξιδιώτες με υψηλό βαθμό ενσυναίσθησης.

Προς το παρόν, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί ακόμη μια νέα μορφή τουρισμού -και μάλιστα μετά από δυόμισι χρόνια «εγκλεισμού» λόγω πανδημίας-, αλλά είναι αναπόφευκτο, όπως λένε οι ειδικοί, να διαμορφωθεί στα επόμενα χρόνια ο τουρίστας ή ο ταξιδιώτης που θα ασχολείται και με το «περιβαλλοντικό του αποτύπωμα», μαζί με τα εισιτήρια και την πρόβλεψη για τη διαμονή του. Πάντως, ήδη αλλάζουν οι συνήθειες, όπως, για παράδειγμα, η επιλογή του τόπου διακοπών. Επίσης, αυστηροποιούνται και τα μέτρα σε δημοφιλή θέρετρα για τουρίστες που διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσεως. 

RYANAIR: Τέλος τα φθηνά αεροπορικά ταξίδια

Το τέλος των φθηνών ταξιδιών προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι. Ξεκαθάρισε ότι η εποχή των ναύλων του ενός ευρώ, των 0,99 ευρώ, ακόμη και των 9,99 ευρώ έχει τελειώσει εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων. Ο μέσος ναύλος της εταιρίας θα αυξηθεί από περίπου 40 ευρώ πέρυσι σε περίπου 50 ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως δήλωσε στο BBC.

Προτιμούν Κοπεγχάγη αντί για Ρώμη και διακοπές τον Οκτώβριο αντί για το καλοκαίρι

Σε δροσερούς παραθαλάσσιους προορισμούς στα βορειότερα του ευρωπαϊκού χάρτη μετατοπίζεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία στη Γηραιά Ηπειρο καταγράφουν από φέτος τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων που θέτουν οι πελάτες τους για την ιδανική επιλογή του προορισμού τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η Κάρεν Μαγκί, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του «In the Know Experiences», λέει στους «New York Times» ότι από τα μέσα Ιουλίου το ταξιδιωτικό της γραφείο άρχισε να δέχεται κλήσεις από πελάτες που ρωτούσαν αν μπορούσαν να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους λαμβάνοντας υπόψη τη ζέστη, κάτι που ακουγόταν για πρώτη φορά. Η Ντόλεβ Αζάρια, του «Azaria Travel», σημειώνει ότι διευκόλυνε μια οικογένεια να αλλάξει την τελευταία στιγμή το πρόγραμμά της και να περάσει τις πρώτες πέντε ημέρες των διακοπών της στο Αμστερνταμ αντί για τη Ρώμη, μόνο και μόνο για να αποφύγει τη ζέστη εκείνων των ημερών. Αλλοι πάλι ακύρωσαν τα σχέδιά τους για την Τοσκάνη και έκαναν εκ νέου κράτηση για τη Σικελία, όπου τουλάχιστον πνέει μεσογειακός αέρας. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύονται κι άλλες περιοχές, όπως η Κοπεγχάγη, μια σκανδιναβική πόλη που παρουσίασε ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση.

Κάποιοι, βλέποντας τα δελτία καιρού και τις μετεωρολογικές «προβλέψεις», αναβάλλουν τις διακοπές τους για μερικούς μήνες, κι έτσι οι ιθύνοντες του τουριστικού κλάδου αναμένουν αυξημένη ζήτηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οπότε οι κλιματικές συνθήκες θα είναι (μάλλον) υποφερτές.

Οπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, παρά τους υψηλούς τουριστικούς αριθμούς του φετινού καλοκαιριού, υπάρχουν ήδη ανεπαίσθητα σημάδια ότι η ζέστη οδηγεί σε αλλαγές που θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια να γίνουν ο κανόνας. Ο καύσωνας φέρνει επιβεβλημένες αλλαγές σε διάφορους τομείς και όπως φαίνεται συμπαρασύρει και τις προτεραιότητες των ταξιδιωτών που δεν θέλουν να ψήνονται κοιτάζοντας αρχαιότητες ή να ιδροκοπούν σε μουσεία άνευ κλιματισμού.

Τα αεροπορικά ταξίδια και οι τουρίστες βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη

Ο ξένοιαστος τουρίστας που ταξιδεύει όπου θέλει με όποιο μέσον επιλέξει, ανάλογα με τα οικονομικά του, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, λένε οι ειδικοί για το κλίμα και οι ευαισθητοποιημένοι ακτιβιστές, που προειδοποιούν πως ο τουρισμός με τον τρόπο που γίνεται έως τώρα συμβάλλει στις βλαβερές εκπομπές αερίων.

Αν βρεθεί κάποιος σε έναν από τους δημοφιλείς θερινούς προορισμούς (Βαλεαρίδες, Κυκλάδες, Σαρδηνία κ.λπ.) θα διαπιστώσει πως κάθε λίγα λεπτά απογειώνονται ή προσγειώνονται αεροπλάνα με τουρίστες. Για παράδειγμα, στη Μαγιόρκα, την οποία αγαπούν οι Γερμανοί, όπως αναφέρει η «Ντόιτσε Βέλε» ανά 90 δευτερόλεπτα απογειώνεται ή προσγειώνεται ένα αεροπλάνο αυτή την εποχή. Αυτό είναι ένα σύνηθες τουριστικό μοντέλο και για άλλα σημεία της Ευρώπης, αλλά όπως λένε εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής ομάδας Terraferida, τα τελευταία 20 χρόνια 100 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα λόγω της εναέριας κυκλοφορίας μόνο στη Μαγιόρκα. Και δεν είναι μόνο τα αεροπορικά ταξίδια που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Πολλοί τομείς της τουριστικής δραστηριότητας ευθύνονται γι’ αυτό. Η Γερμανική Ενωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων αναφέρει ότι κάθε διανυκτέρευση τουρίστα αντιστοιχεί σε 17 έως 50 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος.

Η τουριστική βιομηχανία έχει αντιληφθεί ότι στο εγγύς μέλλον οι διακοπές όπως τις ξέρουμε θα αλλάξουν σημαντικά. Βέβαια, το ζήτημα είναι πολύπλοκο, αφού για πολλές χώρες ο τουρισμός αποτελεί «βαριά βιομηχανία» και συμβάλλει στο ΑΕΠ. Οι αλλαγές θα έρθουν μετά από συνεννόηση πολλών κλάδων – όχι μόνον της αεροπορικής βιομηχανίας, που προς το παρόν δεν μπορεί να προσφέρει άλλη ρεαλιστική λύση (π.χ., εναλλακτικές μορφές καυσίμων). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών CO2.

Η Νέα Ζηλανδία θέλει πλούσιους τουρίστες

Στην αρχή του μήνα, η Νέα Ζηλανδία άνοιξε πλήρως τα σύνορά της για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά μετά τη λήψη μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού το 2020. Το υπουργείο Τουρισμού θέλει να προσελκύσει τουρίστες και κυρίως όσους σκοπεύουν να δαπανήσουν περισσότερα από 10 δολάρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ