Ηλιος και θάλασσα το καλοκαίρι, η αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για τους μεσογειακούς λαούς που ζηλεύουν οι «βόρειοι»… ’Η μήπως όχι; Το φετινό καλοκαίρι που βιώνει η Νότια Ευρώπη ενδεχομένως να συμβάλει στην ανατροπή των δεδομένων σχετικά με τον τουρισμό.
Στα ερχόμενα χρόνια, οι μεσογειακές χώρες θα βλέπουν περισσότερους τουρίστες το φθινόπωρο και την άνοιξη, παρά το καλοκαίρι, υποστηρίζουν παράγοντες του τουρισμού. Οι βόρειες χώρες θα προτιμώνται το κατακαλόκαιρο, καθώς η φετινή εμπειρία με τους παρατεταμένους καύσωνες στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, θα αποθαρρύνει τους τουρίστες. Ηδη, ο αριθμός των ταξιδιωτών στην περιοχή της Μεσογείου, μειώθηκε φέτος τους καλοκαιρινούς μήνες κατά 10% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά και ορισμένα γραφεία έκλεισαν πακέτα διακοπών για τη Βρετανία ή την Τσεχία.
Η «αλεπού» στο παζάρι
Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» διαφωνεί όμως με την πρόβλεψη της μείωσης του τουρισμού της Νότιας Ευρώπης λόγω του καύσωνα και αναφέρεται στο ελληνικό παράδειγμα. Οπως τονίζει, σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό όμιλο TUI. Κατά την εφημερίδα, ο λόγος της προτίμησης που έδειξαν οι Γερμανοί για την Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές ήταν καλύτερες, σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες, την εποχή που έκλειναν τα ταξίδια. Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει και το παράδειγμα της Αιγύπτου, που βρίσκεται μεταξύ των δέκα καλοκαιρινών προορισμών με τις περισσότερες κρατήσεις -παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχει συνήθως.
Γεγονός είναι πάντως, ότι ο τουριστικός κλάδος αναπροσαρμόζεται στο ενδεχόμενο των θερμότερων καλοκαιριών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, η προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες και οι καλές τιμές μπορούν να σώσουν την κατάσταση, υποστηρίζουν ειδικοί. Εξάλλου, η μετατόπιση της ζήτησης για την άνοιξη και το καλοκαίρι, ίσως να κάνει καλό στις μεσογειακές χώρες. Η FAZ επισημαίνει πως περίπου 489.000 επιβάτες πέταξαν από γερμανικά αεροδρόμια προς τα ελληνικά νησιά τους πρώτους πέντε μήνες φέτος -άρα, το μοντέλο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, «δουλεύει».