SOS για περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες – Τι λένε στον ΕΤ Λέκκας και Συνολάκης

Κώδωνα κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου κρούουν οι επιστήμονες για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. Αλεξανδρούπολη, Κορινθία, Λουτράκι, Μενίδι, Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ρόδος, Κέρκυρα και άλλες περιοχές, όπου υπήρξαν πυρκαγιές, βρίσκονται στο κόκκινο όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμυρών με τις πρώτες καταιγίδες.

Οπως λένε οι επιστήμονες οι  πυρκαγιές καίνε δένδρα, φυτά και θάμνους, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται δραματικά τα χαρακτηριστικά του εδάφους, το οποίο γίνεται σκληρό και δεν μπορεί να απορροφήσει τα νερά της βροχής. Αποτέλεσμα είναι να πολλαπλασιάζεται σημαντικά ο κίνδυνος πλημμύρας.

Λασπορροή

Οπως εξηγούν, ακόμη και μια μικρή βροχόπτωση μερικών εκατοστών σε μία ώρα μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα πλημμύρας που μεταφέρει σημαντικές ποσότητες καμένων φερτών υλικών και τέφρας, δημιουργώντας εξαιρετικά επικίνδυνη λασπορροή που μπορεί να προξενήσει σημαντικές ζημιές, ιδίως στις κατοικημένες περιοχές. «Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι νομοτέλεια να εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές, οι οποίες αφήνουν ένα βαρύ κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον αέρα, στην ατμόσφαιρα και στη βιόσφαιρα», λέει ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκαςο οποίος τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την επιστημονική του ομάδα θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, όπως είχε κάνει πριν από κάποιες εβδομάδες στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τότε είχε αναφέρει ότι στο νησί, που κάηκαν τουλάχιστον 135.000 χιλιάδες στρέμματα, «υπάρχει κίνδυνος και για διάβρωση του εδάφους και για κατολισθήσεις και για πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και για επιδράσεις στα υπόγεια και επιφανειακά νερά».

Μέτρα θωράκισης

Τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα -μόνο 617 χιλιάδες κάηκαν στον Εβρο- πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών και για τον λόγο αυτό χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Λέκκας, «η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα σε κάθε περιοχή. Ανάλογα με τη φυσιογνωμία της, το δάσος που κάηκε, την έκταση, τη μορφολογία και κάποια άλλα χαρακτηριστικά θα κάνουμε έναν προγραμματισμό των έργων που πρέπει να γίνουν αλλά και του είδους των έργων ώστε να προλάβουμε πλημμυρικά φαινόμενα και ειδικότερα εκεί όπου κάτω από το δάσος και το βουνό έχουμε αστικές περιοχές. Σε κάποιες περιοχές θα πρέπει να τοποθετηθούν κορμοί ως φράγματα, σε άλλες να μπουν κορμοί για τη διάβρωση, μιλάμε για ένα πλέγμα έργων που πρέπει να εφαρμοστούν και χρειάζονται στις πληγείσες περιοχές. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου».

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εκτός από τα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που κάηκαν υπάρχουν και άλλου είδους κίνδυνοι, όπως η ερημοποίηση, που σημαίνει ότι η περιοχή που καταστράφηκε χάνει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί, καθώς και η διάβρωση. Για τον λόγο αυτό χρειάζονται άμεσα μέτρα όταν η Πυροσβεστική αναφέρει ότι η φωτιά έχει σβήσει.

Ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ανέφερε σχετικά με το θέμα: «Αρχικά και όταν σβήσουν οι πυρκαγιές, θα πρέπει να γίνει μια προσομοίωση της πυρκαγιάς σε κάθε περιοχή που κάηκε ξεχωριστά. Αυτό μαζί με την αυτοψία θα μας δείξει τι έγινε σωστά και τι δεν έγινε. Σε οποιαδήποτε μεγάλη πυρκαγιά θα πρέπει να γίνεται αυτό ώστε να ξέρουμε τι θα μπορούσε να γίνει για να είχε σβήσει νωρίτερα η πυρκαγιά», λέει και προσθέτει: «Τώρα αυτό που θα πρέπει να γίνει την επόμενη κιόλας ημέρα είναι κάποια μέτρα άμεσης προτεραιότητας.

Οπως είναι τα φράγματα με τους κορμούς. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει κάποια μελέτη, γιατί αυτό είναι που καθυστερεί τους δήμους και τις περιφέρειες που θα πρέπει άμεσα να κάνουν έργα. Γιατί πλέον θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, εξαιτίας των οποίων, εκτός του ότι κινδυνεύουν αστικές περιοχές, κινδυνεύουμε να χάσουμε και έδαφος. Και εξηγώ ότι με τις πυρκαγιές, όταν πλέον δεν υπάρχουν δένδρα να κρατήσουν το χώμα, τότε με συνεχείς καταιγίδες χάνουμε το έδαφος, το χώμα δηλαδή πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν δένδρα και φυτά και μένει βράχος. Αρα πάμε σε ερημοποίηση», επισημαίνει ο κ. Συνολάκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ